Trenčiansky primátor Richard Rybníček. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa 
StoryEditor

Rybníček bije na poplach a obracia sa na Šimkovičovú: Navrhované zmeny môžu vážne ohroziť projekt EHMK​

24.10.2024, 11:17
24.10.2024, 16:07
Autor:
TASRTASR

Implementácia projektu EHMK 2026 si podľa Rybníčka žiada niekoľko rokov intenzívnej práce. Aj preto sa tento titul udeľuje mestám štyri až päť rokov pred samotným rokom titulu.

Navrhovaná zmena zákona o Európskom hlavnom meste kultúry (EHMK) je natoľko vážnym zásahom do celého princípu zákona, že jeho znejasnenie či spochybnenie je spochybnením zákona ako celku.

V reakcii na vládou schválenú novelu zákona o EHMK a o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry, ktorú parlament v septembri posunul do druhého čítania, to na sociálnej sieti uviedol trenčiansky primátor Richard Rybníček.

"Peniaze určené na tento projekt zo štátneho rozpočtu sú z verejných zdrojov, a preto k ním treba tak pristupovať. Z nášho pohľadu nie je prípustné, aby sa na financovanie tohto projektu nevzťahovali príslušné zákony a osobitné predpisy ako napríklad zákon o verejnom obstarávaní a ďalšie," zdôvodnila novelu zákona v septembri ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Implementácia projektu EHMK 2026 si podľa Rybníčka žiada niekoľko rokov intenzívnej práce. I preto sa titul EHMK udeľuje mestám štyri až päť rokov pred samotným rokom titulu.

Reprezentácia Slovenska

Všetky krajiny si následne upravujú lokálne legislatívne podmienky dotýkajúce sa implementácie a realizácie projektu. Tak to bolo aj na Slovensku, keď sa v máji minulého roku s ročným oneskorením prijal v parlamente zákon o EHMK.

"Zákon je v aktuálnom znení vyvážený a zároveň dostatočne bezpečný z hľadiska práce s verejnými zdrojmi, ktorými sú financie zakladateľov (mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj) a Ministerstva kultúry SR, prípadne finančné zdroje tretích strán vrátane súkromného sektora," zdôraznil Rybníček.

Pripomenul, že EHMK Trenčín 2026 je veľmi vážny projekt, ktorý je veľkou reprezentáciou Slovenska, slovenské mesto ho môže získať raz za 13 rokov.

Zásah do legislatívneho prostredia je podľa neho vážnym ohrozením projektu ako celku s neodhadnuteľnými negatívnymi dopadmi na realizáciu a bez garancie naplnenia povinných parametrov projektu, na základe ktorých sa získal titul.

"Zdvorilo vás žiadam, aby ste požiadali poslancov NR SR za SNS, aby stiahli tento zákon. Robíme všetko preto, aby sme dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku a všetko preto, aby sme sa z úspešnej realizácie tohto titulu v Trenčíne a v trenčianskom regióne tešili všetci spolu tak, ako tomu bolo v roku 2013 v Košiciach," obracia sa Rybníček na sociálnej sieti na ministerku. 

Ministerstvo reaguje

Rezort kultúry v reakcii pripomenul, že novelizácia zákona o EHMK je poslaneckým návrhom zákona a o jeho stiahnutí z legislatívneho procesu teda nerozhoduje ministerstvo ani ministerka kultúry, ale výlučne jeho predkladatelia, t. j. poslanci.

"V rámci medzirezortného pripomienkového konania k návrhu stanoviska ministerstva kultúry k poslaneckému návrhu zákona boli uplatnené viaceré pripomienky. Kreatívny inštitút Trenčín uplatnil pripomienku, ktorou žiadal vypustiť z poslaneckého návrhu zákona úpravu, ktorou sa mala zaviesť povinnosť pre vykonávateľa postupovať pri poskytovaní príspevku alebo jeho časti priamemu realizátorovi podľa zákona o verejnom obstarávaní. Rovnakú pripomienku uplatnilo Ministerstvo financií SR," ozrejmila vedúca oddelenia komunikácie rezortu Petra Bačinská s tým, že táto pripomienka bola akceptovaná. 

Rezort teda v stanovisku k poslaneckému návrhu zákona podľa nej navrhol vypustiť predmetný bod 3 v článku I poslaneckého návrhu zákona. "Takto upravené stanovisko schválila vláda na svojom rokovaní v stredu," dodala.

01 - Modified: 2024-10-11 09:33:23 - Feat.: 1 - Title: Mestá znížia svoje výdavky spoločným verejným obstarávaním elektriny a plynu 02 - Modified: 2024-07-12 21:54:10 - Feat.: 1 - Title: Mimoriadnu situáciu vyhlásiť netreba, tvrdí Rybníček. Mesto otvorilo športovú halu pre účastníkov Pohody 03 - Modified: 2024-06-10 14:56:39 - Feat.: 1 - Title: Únia miest Slovenska nesúhlasí s financovaním materských škôl a riešením podpory cudzincov 04 - Modified: 2024-04-18 14:59:30 - Feat.: 1 - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy, tvrdí únia miest
01 - Modified: 2024-08-20 07:24:25 - Feat.: - Title: REPORTÉR HN NA CESTÁCH: Hornorakúsky Bad Ischl je mestečkom cisárovnej Sissi, soli a zázračných kúpeľov 02 - Modified: 2024-07-12 21:54:10 - Feat.: - Title: Mimoriadnu situáciu vyhlásiť netreba, tvrdí Rybníček. Mesto otvorilo športovú halu pre účastníkov Pohody 03 - Modified: 2024-06-10 14:56:39 - Feat.: - Title: Únia miest Slovenska nesúhlasí s financovaním materských škôl a riešením podpory cudzincov 04 - Modified: 2024-05-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Trenčín ako európska kultúrna metropola? Odporúčam zapojiť celý región, tvrdí pre HN Mihály Müller z Veszprému 05 - Modified: 2024-03-04 19:20:37 - Feat.: - Title: Správne posúdenie situácie alebo necitlivý verdikt? Svinstvo, arbitri nás cielene poškodili, soptil Rybníček
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. október 2024 16:07