StoryEditor

Kamenický reaguje na kritiku: Podporujem vzdelanosť, znižujeme DPH na učebnice. Ľudí viac zaujímajú potraviny

18.09.2024, 12:24
Autor:
redred
  • Minister financií Ladislav Kamenický reaguje na kritiku za zvýšenie sadzby DPH na knihy.
  • Podľa jeho vlastných slov mu záleží na vzdelanosti obyvateľstva a upozorňuje, že v prípade učebníc DPH klesne.
  • Kritizuje nielen opozičných politikov, ale aj najväčšie bratislavské kníhkupectvá.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) sa ohradil voči kritike za stanovenie novej, vyššej sadzby DPH na knihy. Myslí si, že jeho vyjadrenia z utorka, keď predstavil konsolidačné opatrenia, boli dezinterpretované. Tvrdí, že na sociálnych sieťach bol rozpútaný „hejt na jeho osobu“, ktorý však odmieta.

„Povedal som, že vyššie príjmové skupiny vynakladajú viac peňazí na knihy,“ pripomenul svoj argument z utorňajšej tlačovej besedy, ktorá spustila kritické reakcie. „A hneď to bolo interpretované, že nechcem, aby nižšie príjmové skupiny kupovali knihy (...), aby boli ľudia nevzdelaní,“ pokračoval a referoval aj na video, ktoré zverejnila herečka Dorota Nvotová.

Tá Kamenického utorkové vyjadrenia označila za „dehonestujúce“ a naznačila, že zámerom zvýšenej sadzby je „zabrániť bežným občanom, aby sa dostali k literatúre, primäť ich, aby si nerozširovali obzory a nenadobudli kritické myslenie“. Tvrdila tiež, že podobné praktiky sú typické pre Mao Ce-tunga či afganské militantné hnutie Taliban.

„Matovič mi ide niečo vyčítať?“

„Ja som ten, kto chce, aby bolo na Slovensku čo najviac vzdelaných ľudí,“ deklaroval Kamenický a dodal, že jeho tvrdenie, podľa ktorého si knihy kupujú najmä vyššie príjmové skupiny, sa opiera o analýzu Inštitútu finančnej politiky. „Som prvý, kto by chcel nižšiu DPH aj na knihy, ale pozrite sa, čo sa tu dialo,“ povedal, čím narážal na počínanie vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

Opäť poukázal na štatistiky, ktoré prezentoval už v utorok. Podľa nich štátny rozpočet výrazne utrpel napríklad vplyvom celoplošného testovania, očkovacej lotérie či exspirovaných vakcín. Dokopy mali predchádzajúce vlády podľa Kamenického „nezmyselne vyhodiť“ až 3,7 miliardy eur.

image

Prešiel len deň a konsolidačný balíček už je iný. Kamenický ohlásil zmeny niektorých opatrení

„Matovič a Heger idú mne niečo vyčítať?“ spýtal sa. „To sú tí najvzdelanejší, ktorí to tu riadili tri roky.“ Líder hnutia Slovensko Igor Matovič včera zverejnil kritický komentár na sociálnej sieti. „Vždy som hovoril, že múdry človek je najväčší nepriateľ vládnej mafie. Sčítaný človek im totiž nikdy hlas nemôže dať,“ napísal expremiér a exminister financií. Eduard Heger (Demokrati) len zdieľal kritické video svojej strany.

So zľavou 23 percent

Kamenický argumentuje, že ľudí najviac trápia ceny potravín, nie knihy a „kaviareň, kde si môžu kúpiť tekvicové laté“. Ako pripomenul, DPH sa v prípade vybraných základných potravín zníži z 10 percent na päť percent, zvyšné potraviny klesnú z 20 na 19 percent. „Všetky potraviny idú do nižšej kategórie, všetky zlacnejú,“ zhrnul šéf finančného rezortu. Aj v prípade liekov bude po novom platiť znížená sadzba.

Dodáva, že spolu s kolegami preveril ceny kníh na vzorke troch konkrétnych titulov – neuviedol však akých. Tvrdí, že najvyššie ceny majú „najväčšie bratislavské kníhkupectvá a kaviarne“, ani jedno však neuviedol menovite. „Keď si porovnáte konkrétnu knihu u viacerých predajcov, máme tu knihu, ktorá je približne o 50 percent drahšia v tých najväčších kníhkupectvách,“ tvrdil.

image

Aj vy miniete svoj vianočný dôchodok od Fica na drahší život

„Nech tie veľké kníhkupectvá znížia ceny o 50 percent a knihy budú dostupné,“ navrhol. „Bol by som prvý, kto by to chcel.“ Priznal tiež, že si všimol kampaň vydavateľstva Denníka N, ktoré ponúka do 23. septembra svoje knihy so symbolickou zľavou 23 percent. Nová sadza základnej DPH totiž stúpla z 20 percent na 23, pričom knihy po novom budú spadať práve do tejto kategórie.

Šéf rezortu financií však navrhuje, aby kníhkupci znížili ceny dlhodobo. Podobné zľavy dočasne zaviedli viaceré vydavateľstvá, vrátane vydavateľstva Aktuality či Absynt.

Kamenický nepriaznivo hodnotil ceny elektronických kníh, ktoré dlhodobo spadajú pod základnú sadzbu DPH, no ich ceny sú často len o pár eur nižšie ako v prípade papierových kníh. „Choďte do kníhkupectva a spýtajte sa, prečo sú tie knihy také drahé,“ vyzval Kamenický.

Farizej a lego kocky

Svoj výrok o tom, že chce, aby bolo na Slovensku čo najviac vzdelaných ľudí, Kamenický podporil upozornením na fakt, že v prípade učebníc sa sadzba DPH znižuje z 10 percent na päť percent. „Musia mať (publikácie, pozn. red.) certifikát ministerstva školstva. Čo sa nazve učebnica, to bude mať zníženú sadzbu,“ priblížil.

„Znižujeme sadzbu na elektrinu z 20 na 19 percent,“ povedal minister s tým, že ceny energií podľa neho ľudí taktiež trápia viac ako ceny kníh. „Všetci si myslia, že konsolidácia znamená zníženie cien na všetko, ale tak to nefunguje,“ vyjadril sa. „Tí, čo to tvrdia, nech sa schovajú do myšacej diery,“ odkázal.

image

Rezort dopravy splnil míľnik plánu obnovy, bol ním nový vlakový grafikon

Video, ktoré včera zverejnil predseda SaS Branislav Gröhling Kamenický v tejto súvislosti Kamenický označil za „farizejstvo“. Gröhlinga dokonca nazval klamárom, keďže v zmienenej nahrávke líder SaS nesprávne tvrdí, že ľuďom „zdražie všetko – oblečenie, obuv, mobily, počítač, učebnice...“

Kamenický adresoval kritiku expremiérovi a europoslancovi za PS Ľudovítovi Ódorovi za to, že vo svojom súbore konsolidačných opatrení – známom aj ako „lego kocky“ – navrhoval zaviesť na učebnice plnú sadzbu DPH.

„Mám podozrenie, že niekto tu šíri absolútne nezmysly,“ uzavrel minister financií. „Snažili sme sa urobiť konsolidáciu tak, aby to malo čo najmenší dopad na nízkopríjmové skupiny.“

01 - Modified: 2024-09-18 12:17:47 - Feat.: 1 - Title: Ekonomika Ukrajiny vzrástla, prispelo k tomu zlepšenie prístupu k elektrickej energii 02 - Modified: 2024-09-18 12:38:21 - Feat.: 1 - Title: Kamenický reaguje na kritiku: Podporujem vzdelanosť, znižujeme DPH na učebnice. Ľudí viac zaujímajú potraviny 03 - Modified: 2024-09-18 17:21:38 - Feat.: 1 - Title: Pravá tvár diabla konsolidácie Ficovej vlády zaťala svoje zubále dračie do Slovákov 04 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 05 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak sa staráte o choré dieťa, máte nárok na ošetrovné. V akej výške? 06 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi stratili veľkú časť európskeho trhu. Koláč, čo sa delí v Moskve, je čoraz menší, vraví expert (rozhovor)
01 - Modified: 2024-09-18 16:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Hľadá sa figový list. Opozícia už nemá čo stratiť 02 - Modified: 2024-09-18 07:45:58 - Feat.: - Title: Príchody ministrov na 49. rokovanie vlády 03 - Modified: 2024-09-18 05:42:13 - Feat.: - Title: Vláda prediskutuje plnenie plánu obnovy a prípravu na piatu žiadosť o platbu 04 - Modified: 2024-09-17 14:31:16 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Fico to musel spraviť. Inak by bol na smiech 05 - Modified: 2024-09-16 15:25:24 - Feat.: - Title: Fico vystúpil k povodniam spolu s Vallom aj Drobom: Myslím, že to najhoršie ešte stále nie je za nami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 17:37