Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Opozícia súhlasí s Čaputovej výhradami. Fond na podporu umenia by riadili Šimkovičovej úradníci

11.06.2024, 16:42
Autor:
TASRTASR

Gábor Grendel pripomenul, že väčšinu v rade fondu majú mať po novelizácii priami nominanti ministerky kultúry.

Opoziční poslanci Národnej rady sa stotožňujú s výhradami prezidentky Zuzany Čaputovej k novele zákona o Fonde na podporu umenia. Uviedli to zástupcovia opozičných klubov v diskusii o novele, ktorú hlava štátu vrátila na opätovné prerokovanie. Predkladateľ novely Roman Michelko (SNS) to vidí inak a s výhradami hlavy štátu sa nestotožňuje.

"Zásadným problémom zákona, a to hovorí aj prezidentka, je okrem vecnej podstaty, ktorú zákon mení, najmä proces, ktorým sa zákon prijímal," skonštatovala Zora Jaurová (PS) s tým, že sa obišlo medzirezortné pripomienkové konanie a zákon sa podstatne zmenil aj pozmeňujúcim návrhom predkladateľa.

Pod kontrolou rezortu kultúry

Negatívne vníma zásahy do zloženia a kreovania rady fondu a zmeny týkajúce sa jej kompetencií a schvaľovania projektov. Jaurová sa podobne ako prezidentka obáva možného dočasného ochromenia FPU. Hlava štátu navyše podľa nej upozornila aj na možnú retroaktivitu niektorých ustanovení či ohrozenie ústavného práva týkajúceho sa slobody umenia.

Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) pripomenul, že väčšinu v rade fondu majú mať po novelizácii priami nominanti ministerky kultúry.

Negatívne vníma i to, že pri rozhodovaní o podpore nebudú pre radu záväzné stanoviská odborných komisií. V praxi tak podľa neho bude rozhodovať sedem priamych nominantov ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Grendel sa rovnako obáva ochromenia FPU, hovorí o možnom poškodení kultúry.

Ovládnutie fondu

Proti opätovnému schváleniu novely bude hlasovať aj SaS. Ondrej Dostál (SaS) hovorí o snahe politicky ovládnuť fond. Spôsob prijatia novely označil za deformáciu a znásilnenie pravidiel legislatívneho procesu.

Jozef Hajko (KDH) rovnako vidí za novelou snahu SNS ovládnuť kultúrne inštitúcie. O nových pravidlách by sa podľa neho malo diskutovať naprieč politickým spektrom a aj s odbornou obcou. Apeloval na poslancov i vládu, aby robili zákony "do zlého počasia" a eliminovali tak prípadné zlé úmysly.

Michelko ako predkladateľ novely nevidí vo výhradách prezidentky nič iné, než výhrady Jaurovej z predošlej diskusie. Odmieta debatu o možnej protiústavnosti zákona. Právo na slobodu umenia novela podľa neho nijako neobmedzuje.

Skonštatoval, že väčšina rady fondu môže urobiť korekciu pri rozhodovaniach. Odmieta aj argumenty o možnom kolapse FPU. Tvrdí, že si aj s vedením fondu prešli zmeny a diskutovali o tom, čo nastane po nadobudnutí účinnosti novely.

01 - Modified: 2024-06-10 15:18:02 - Feat.: 1 - Title: Môže byť Danko šéfom parlamentu po prepade v eurovoľbách? Rozhodne koaličná rada, ukáže sa najmä sila Hlasu 02 - Modified: 2024-06-10 11:08:29 - Feat.: 1 - Title: Blaha hovorí o porážke PS. Sú v ťažkej menšine, je to Pyrrhovo víťazstvo, tvrdí 03 - Modified: 2024-05-22 08:10:09 - Feat.: 0 - Title: Ministerka Dolinková ustála odvolávanie, ale odpovede chcú aj koaliční partneri
01 - Modified: 2024-07-01 13:38:41 - Feat.: - Title: Opozícia podala podnet na Ústavný súd. Pellegrini zlyhal už v prvom teste, kritizuje hlavu štátu Šimečka 02 - Modified: 2024-06-29 20:32:02 - Feat.: - Title: Vládna strana v Mongolsku tesne obhájila väčšinu v parlamente, pred opozíciou má len tesný náskok 03 - Modified: 2024-06-19 13:02:01 - Feat.: - Title: Ponáhľajú sa, nie je na to však dôvod. Opozícia kritizuje pri lex atentát skrátené konanie aj zásah do práv 04 - Modified: 2024-06-19 12:46:34 - Feat.: - Title: Vláda zvýraznila význam kultúrneho dedičstva v okresoch, kde sa konalo výjazdové rokovanie vlády 05 - Modified: 2024-06-18 13:37:29 - Feat.: - Title: Šimečka kritizuje lex atentát: Doživotnú rentu pre Fica v tejto podobe jednoducho nemôžeme podporiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. júl 2024 04:56