FOTO: Archív HN 
StoryEditor

Desiatky kilometrov cyklotrás na slovensko-poľskom pohraničí

29.05.2024, 17:35
  • V rámci projektu Interreg sa v programovom období 2014 – 2020 investovalo spolu 170 miliónov eur. Počas tejto fázy sa realizovali aktivity zamerané na ochranu a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva, ktoré majú aj charakter voľnočasových činností. 
  • Cyklochodníky míňajú významné miesta, ako sú napríklad najstaršie sídla.
  • Z hlavných ciest si to návštevníci môžu namieriť cez bočné chodníky k miestnym atrakciám ako jazero Czorsztyn, unikátne rašeliniská v okolí mesta Czarny Dunajec a na severe Žilinského kraja či gotickým stavbám v Harklowe, Dębnom, Istebnom alebo Zuberci.

V rámci projektu Interreg sa v programovom období 2014 – 2020 investovalo spolu 170 miliónov eur. Počas tejto fázy sa realizovali aktivity zamerané na ochranu a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva, ktoré majú aj charakter voľnočasových činností. Jednou z takýchto aktivít bolo budovanie cyklotrás v slovensko-poľskom pohraničí, konkrétne v regiónoch Podhalie, Orava, Liptov a Spiš.

Tatranská cyklistika

Na začiatku budovania bolo hlavným zámerom sprístupniť unikátne miesta, kultúrne pamiatky či prírodné atrakcie v lokalitách, ktoré boli v tom čase obmedzené alebo zanedbané. Trasa okolo Tatier navyše plní účel ochrany životného prostredia, pretože ponúka lepšiu alternatívu trávenia voľného času oproti motorizovaným prehliadkam.

image

Slovenský výrobca bicyklov hlási na trhu otočku. Kedy sa najviac oplatí kúpiť nový bicykel?

Cyklochodníky míňajú významné miesta, ako sú napríklad najstaršie sídla. Na poľskej strane je to Nowy Targ či Szaflary a na strane Slovenska Kežmarok, Dolný Kubín či Liptovský Mikuláš. Všeobecne platí, že slovenská aj poľská strana majú svoje hlavné uzly a cesty. Poliaci môžu prejsť zo západu smerom z Nowého Targu cez mestá a obce ako Chochołów, Gronków, Dębno a Sromowce Niżne. Na Slovensku zas cestu tvoria uzly ako Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Štrbské Pleso, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves.

Z hlavných ciest si to návštevníci môžu namieriť cez bočné chodníky k miestnym atrakciám ako jazero Czorsztyn, unikátne rašeliniská v okolí mesta Czarny Dunajec a na severe Žilinského kraja či gotickým stavbám v Harklowe, Dębnom, Istebnom alebo Zuberci. Za zmienku tiež stojí fakt, že v oblasti sa nachádza až 15 pamiatok kultúrneho dedičstva UNESCO. Spomenieme napríklad drevený Kostol sv. Michala Archanjela v obci Dębno či najväčší stredoveký hradný komplex – Spišský hrad.

image

Falkensteiner Resort Punta Skala je rezort, ktorý ponúka nekonečné možnosti

Viacero etáp

Vybudovať desiatky kilometrov cyklistických chodníkov si vyžadovalo čas. V počiatočnej etape rokov 2014 a 2015 vzniklo takmer 100 kilometrov cyklotrás vrátane 35 kilometrov dlhého cezhraničného úseku, ktorý sa tiahne po násype bývalej železničnej trate z čias Rakúsko-Uhorska.

V tomto období sa súčasne zrekonštruovali historické železničné mosty, ktoré dnes využívajú cyklisti pozdĺž trasy. S rovnakým cieľom – čiže dopraviť sa na východiskový bod a odtiaľ bicyklovať – vyrástli aj bezplatné parkoviská na križovatkách ciest 958 a 957. Počiatočná etapa okrem toho priniesla aj 15 cyklistických odpočívadiel.

Druhá fáza investície sa realizovala v rokoch 2016 – 2018, pričom do projektu sa zapojilo 10 partnerov z Poľska a zo Slovenska. Zastúpenie mali napríklad obec Szaflary, Łapsze Niżne či mesto Nowy Targ a na slovenskej strane sa zapojili Trstená, Spišská Belá, Stará Ľubovňa či Kežmarok.

image

Seďte s bedrami vyššie ako kolenami a nebojte sa hýbať. Aj s náhradným kĺbom môžete na bicykel

V rámci druhej etapy sa vybudovalo ďalších 60 kilometrov cyklotrás, 14 nových odpočívadiel pre cyklistov a bezplatné parkoviská v štýle park and ride. Vďaka dobudovaniu vznikol ucelený úsek okolo Tatier s dĺžkou vyše 70 kilometrov, ktorý vedie od hraníc so Slovenskom v Chochołówe po hranicu v Kacwine.

Na slovenskej strane partneri dobudovali úseky cyklotrás z obce Ždiar smerom na Tatranskú kotlinu a Spišskú Belú a ďalej do Kežmarku, Liptovského Mikuláša, Trstenej. Okrem toho vznikol aj úsek Hniezdne – Stará Ľubovňa.

Tretia etapa v rokoch 2019 – 2020 zahŕňala výstavbu ďalších 26 kilometrov cyklotrás. Dôraz sa pritom kládol nielen na rozvoj cyklistickej infraštruktúry, ale aj na jej sekundárnu podporu formou dobudovania železničných budov či oddychových zón pre cyklistov.

Podpora mobility

Hoci sa s budovaním cyklotrás začalo už v roku 2014, projekt Interreg pokračuje dodnes. Momentálne sa nachádza v programovom období 2021 – 2027 a jednou z priorít sa opäť stala podpora regionálnej mobility. Presnejšie pôjde o zlepšovanie nízkouhlíkových dopravných systémov vrátane vodných ciest, námornej dopravy, prístavov či letiskovej infraštruktúry v záujme udržateľnej regionálnej a miestnej mobility. Cieľom projektu je rozvoj dopravy v rámci krajín, regiónov aj medzi Poľskom a Slovenskom navzájom. Okrem toho sa bude dbať o zlepšenie prístupu k európskej sieti TEN-T. Cyklochodníky míňajú významné miesta ako jazero Czorsztyn či rašeliniská v Malopoľsku.

 

 

01 - Modified: 2024-04-10 05:24:30 - Feat.: 1 - Title: Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove spoja štafetové preteky 02 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: 1 - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje 03 - Modified: 2023-09-30 12:58:38 - Feat.: 1 - Title: Cyklotrasy sa nebudujú len kvôli cyklistom. Aj vďaka nim má autodoprava strácať na atraktivite (rozhovor)
01 - Modified: 2024-06-18 14:40:23 - Feat.: - Title: Východná mentalita a sovietska kultúra. Pozitívny postoj Poliakov k Ukrajincom sa rozplýva, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-06-18 11:50:25 - Feat.: - Title: Tisícky mladých Poliakov sa hlásia na letné výcvikové kurzy armády 03 - Modified: 2024-06-18 06:17:01 - Feat.: - Title: Nemecké úrady odviezli rodinu afganských migrantov do Poľska, Tusk žiada vysvetlenie 04 - Modified: 2024-06-14 12:40:23 - Feat.: - Title: Poľsko je pripravené na hrozbu ruských provokácií v Baltskom mori, vyhlásil Duda 05 - Modified: 2024-06-13 21:57:07 - Feat.: - Title: Poľsko plánuje zvýšenie minimálnej mzdy v roku 2025 na vyše 1000 eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. jún 2024 10:55