StoryEditor

Prevádzky nemusia hlásiť, aký režim pre hostí zvolili, musí byť však vyznačený

12.08.2021, 18:56
Autor:
TASRTASR
Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky.

Prevádzky nemusia hlásiť, aký režim pre vstup návštevníkov zvolili. Musia však v priestoroch vyznačiť, ktorý režim platí a následne ho dodržiavať.

ÚVZ SR

Jednotlivé režimy môžu prevádzky striedať, ich trvanie nie je stanovené. V súvislosti s novými vyhláškami k organizácii hromadných podujatí a k činnosti prevádzok to uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva.

Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky.

Tri režimy

Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

Zákazníci v režime OTP sa majú preukazovať potvrdením o očkovaní, o prekonaní COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu na COVID-19, a to v papierovej alebo elektronickej forme.

Tieto potvrdenia je možné nahradiť digitálnym COVID preukazom EÚ. Z pohľadu testov platí negatívny výsledok PCR alebo LAMP testu nie starší ako 72 hodín od odberu, alebo negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 48 hodín od odberu.

Úrad zároveň zdôraznil, že vyhláška ustanovuje právo prevádzkovateľom zariadení a organizátorom podujatí tieto doklady od návštevníkov žiadať a aj právo do týchto dokladov nahliadnuť.

Kontrola potvrdení

V súčasnosti podľa úradu stačí kontrolovať potvrdenia v papierovej forme alebo stiahnuté v mobile. Kým nebude dostupná slovenská aplikácia, môžu si tiež prevádzkovatelia stiahnuť a používať verejne dostupné aplikácie členských štátov, ktoré dokážu "čítať" digitálne COVID preukazy EÚ.

Tieto režimy sa pritom týkajú len zákazníkov prevádzok, nie zamestnancov. "Zamestnanci musia dodržiavať protipandemické opatrenia stanovené vo vyhláškach - prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia plôch a podobne," priblížil Eliáš.

V rôznych priestoroch, napríklad na terase a v interiéri, zároveň môžu mať prevádzky rozdielny režim. A to v prípade, ak sú tieto priestory stavebne oddelené a majú charakter osobitných prevádzok, aby sa jednotlivé skupiny zákazníkov nemiešali.

01 - Modified: 2024-10-25 02:49:30 - Feat.: - Title: Hviezdny šéfkuchár pre HN: Slovenská gastronómia rýchlo napreduje, kvalitu na michelinskú hviezdu má už teraz 02 - Modified: 2024-10-02 14:10:34 - Feat.: - Title: Covid je na vzostupe a ďalší subvariant sa šíri ešte rýchlejšie. Čo o ňom vieme a ochránia nás vakcíny? 03 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 04 - Modified: 2024-09-18 21:31:31 - Feat.: - Title: Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov 05 - Modified: 2024-09-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Najsilnejší a najstarší vývar na svete? V Thajskej reštaurácii ponúkajú polievku, ktorá sa varí nepretržite celých 50 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. november 2024 13:25