StoryEditor

Zločin priťahuje ženy

21.02.2007, 23:00
Slovenská kriminalita má nový fenomén. Každý štvrtý ekonomický trestný čin má na svedomí žena. Za posledných desať rokov ich pribudlo takmer dvojnásobne.
V článku je tabuľka

Slovenská kriminalita má nový fenomén. Každý štvrtý ekonomický trestný čin má na svedomí žena. Za posledných desať rokov ich pribudlo takmer dvojnásobne. "Narastá počet žien, ktoré pracujú ako ekonómky, účtovníčky, v bankách či na poštách, kde sa manipuluje s peniazmi. Zväčša páchajú trestné činy sprenevery či podvody," vysvetľuje Květoň Holcr z Centra vedy Bratislavskej vysokej školy práva. Viac ako dvojnásobne vzrástol aj počet páchateliek v rámci celkovej kriminality.
Žena ako biely kôň
Účtovníčka zobrala peniaze, skreslila účtovníctvo - aj s tým sa stretla polícia v praxi. "Nemyslím si však, že by sa ženy sústredili na túto trestnú činnosť. Proste je to tak, že je viac predavačiek ako predavačov a aj viac účtovníčok ako účtovníkov," povedal pre HN šéf spravodajskej jednotky finančnej polície Jozef Greguš. Podľa polície by za vyšším počtom žien - páchateliek mohol byť aj rast počtu tzv. ženských bielych koní. Tie totiž pôsobia dôveryhodnejšie.
Zločinec s úsmevom
Mení sa aj celková štruktúra páchateľov. Klasickú trestnú činnosť naďalej páchajú ľudia s nižším sociálnym postavením a vzdelaním. "Popri tom však vyrastá nová generácia. Sú to usmievajúci sa džentlmeni a dámy s vysokoškolským vzdelaním a takmer neobmedzenými finančnými možnosťami," upozorňuje Holcr.
Doménou týchto sofistikovaných páchateľov je predovšetkým ekonomická kriminalita. Za posledných desať rokov stúpla takmer štvornásobne - zatiaľ čo v roku 1997 predstavovala len asi päť percent z celkovej kriminality, dnes je to už takmer 17 percent. Rastie na úkor násilnej kriminality - tá totiž v posledných rokoch mierne ustupuje.
Záhadný pokles škôd
Škody sa šplhajú na desiatky miliárd korún. "V posledných rokoch to bývalo 50 až 60 miliárd korún ročne. Výnimkou je však minulý rok, keď škody klesli na asi deväť miliárd korún - a to si neviem vysvetliť." Výrazný pokles vznikol podľa Holcra pravdepodobne pre vysokú latenciu ekonomickej kriminality. "Postupy druhej strany sú také sofistikované, že je len veľmi ťažké ich odhaliť a stíhať."
Zdroj z prostredia polície upozorňuje, že štatistiky škôd v minulých rokoch značne skreslili nebankové subjekty, ktoré napáchali škody za niekoľko desiatok miliárd korún. Veľké škody spôsobovali aj bankové podvody. Banky sú však dnes tiež lepšie zabezpečené ako v minulosti.

Štruktúra celkovej kriminality v roku 2006 v %:
Majetková kriminalita 54,78
Ekonomická kriminalita 16,65
Násilná kriminalita 9,43
Mravnostná kriminalita 0,69
Zostávajúca kriminalita 18,45
zdroj: Centrum vedy Bratislavskej vysokej školy práva

Pozor na Schengen
Pri ekonomickej kriminalite sa podsvetie podľa Greguša sústredí najmä na štátne peniaze a eurofondy. Prácu polície navyše komplikuje aj internacionalizácia zločinu. "Do základnej trestnej činnosti v oblasti skrátenia dane a DPH sa vkladá medzinárodný prvok jednak z dôvodu neprehľadnosti a ťažšieho odhalenia, ale aj následného zatajenia trestnej činnosti." Holcr tvrdí, že kriminálnu scénu na Slovensku môže významne ovplyvniť aj náš vstup do schengenského priestoru na budúci rok, keď bude možný voľný pohyb osôb a tovarov v celej únii. Rozšíri sa tak aj priestor pre podsvetie, pre páchateľov totiž bude veľmi jednoduché schovať sa na takom obrovskom teritóriu. "Funguje to aj pri nájomných vraždách. Človeka vyberú v jednej krajine, zabije v druhej a zmizne preč."
Čoraz väčšou hrozbou do budúcnosti je aj počítačová kriminalita. "Je postihnutá prakticky celá oblasť spoločnosti. Možno očakávať útoky na osobné, obchodné aj bankové údaje," varuje Greguš.

Vývoj páchateľov v %:
Páchatelia trestnej činnosti 1997 2006
Pohlavie
ženy - zo všetkých páchateľov 6,95 14,15
ženy- z páchateľov ekonomickej kriminality 14,93 26,07
Vzdelanie
stredoškoláci 8,21 16,31
vysokoškoláci 2,05 2,11
Vek
do 18 rokov 22,77 13,28
nad 55 rokov 3,58 3,45
Sociálne postavenie
Nezamestnaní 37,09 44,28
zdroj: Centrum vedy Bratislavskej vysokej školy práva

01 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôvera priemyslu výrazne vzrástla 02 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo nové priniesla novela zákona o správe daní a poplatkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 01:20