StoryEditor

Dôvera priemyslu výrazne vzrástla

29.04.2003, 00:00

Indikátor ekonomického sentimentu (IES) pokračoval v apríli intenzívnejšie vo svojom raste a dosiahol hodnotu 97,6 bodu, čo je o 3,5 bodu vyššia úroveň ako v marci. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je indikátor nižší o 1,6 percentuálneho bodu. Jeho rast bol podporený optimistickými názormi respondentov vo všetkých sledovaných segmentoch ekonomiky. Informoval o tom Štatistický úrad SR. IES je zložený ukazovateľ, ktorý má za cieľ zobrazovať aktuálny stav očakávaní všetkých účastníkov ekonomického prostredia. Skladá sa z agregovaných údajov z výsledkov konjunkturálnych prieskumov v priemysle, stavebníctve a maloobchode a z výsledkov prieskumu o názoroch spotrebiteľov na aktuálnu ekonomickú situáciu.
Optimistické očakávania priemyselnej produkcie a klesajúce zásoby hotových výrobkov pôsobili v apríli na zlepšovanie indikátoru dôvery v priemysle, ktorý vzrástol o 11 percentuálnych bodov. "Skoro dve tretiny priemyselných podnikov považujú trend priemyselnej produkcie v predchádzajúcich troch mesiacoch za rastúci. Saldo po sezónnom očistení vzrástlo oproti marcovým hodnotám až o 47 percentuálnych bodov," uvádza sa v správe Štatistického úradu. Najväčšími optimistami sú popri výrobcoch koksu, ropných produktov a palív (100 %) respondenti zaoberajúci sa výrobou dopravných prostriedkov (97 %). Najmenej pozitívne, vzhľadom na recesiu v odvetví, hodnotí túto oblasť výroba textilu a odevov. Tendenciu rastu potvrdil aj indikátor dôvery v stavebníctve. Oproti úrovni z marca stúpol o osem percentuálnych bodov. Jedna z jeho zložiek, dopyt po stavebnej produkcii, si zachováva stagnáciu a druhá, očakávaný počet zamestnancov v stavebníctve, vykazuje stály rast. Indikátor dôvery v maloobchode v apríli vzrástol na hodnotu 16 percentuálnych bodov, čím takmer dosiahol svoju februárovú hodnotu. Vývoj podnikateľskej situácie v súčasnosti vnímajú pozitívne len širokosortimentové predajne a maloobchod so zariadeniami pre domácnosť. Najpesimistickejšie súčasnú situáciu hodnotí maloobchod s textilom, odevmi a obuvou a ostatný maloobchod. Úroveň indikátora dôvery v službách je v apríli vyššia o štyri percentuálne body. Tento priaznivý stav je ovplyvňovaný najmä vyšším očakávaným dopytom a pomerne stabilnou podnikateľskou situáciou.
Rovnako aj v celková dôvera v českú ekonomiku v apríli mierne stúpla na najvyššiu úroveň od minuloročnej jesene, keď jej pomohol najmä nárast optimizmu v priemysle. Český štatistický úrad včera oznámil, že celkový indikátor dôvery sa zvýšil na 3 body, teda na rovnakú úroveň ako minulý rok v októbri. Opačná situácia je u nášho najvýznamnejšieho ekonomického partnera -- v Európskej únii. V spoločnej Európe ako celku zaznamenal IES v marci pokles o 0,6 percentuálneho bodu a dosiahol úroveň 98 bodov. V eurozóne klesol tiež o 6 desatín percenta a ustálil sa na 97,8. Indikátor ekonomického sentimentu vzrástol v marci len v Portugalsku (+0,3 percentuálneho bodu) a najväčší pokles zaznamenali v Belgicku a Dánsku (-0,8).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. september 2024 03:23