Vitamíny, minerály, telo, zdravie (HN magazín) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Keď telo vypína zdanlivo bez príčiny: Aké sú varovné príznaky a ako odhaliť nedostatok minerálov?

13.05.2023, 00:00
  • O tom, že vitamíny sú pre naše telo dôležité, vie snáď každý a už sme o nich i čo to popísali.
  • Ako je to však s minerálmi či stopovými prvkami? Ktorých máme reálne nedostatok a z ktorých sa stal len šikovný marketingový nástroj? Komu treba zvýšený príjem horčíka, železa a jódu? A čo hrozí. ak sa nimi predávkujeme?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Ste unavení, bolí vás hlava a napriek tomu, že vonku svieti slnko, máte pocit, že na vás všetko padá a cítite sa pod psa. Večer sa snažíte ľahnúť si do postele skôr, ale vytúžený spánok neprichádza. A pokiaľ aj zaspíte, ráno sa budíte takmer rovnako vyčerpaní, ako ste si líhali.

Alebo vami lomcuje nervozita aj pri najmenšom popude, či vás dokonca chytá triaška a kŕče. Padajú vám vlasy a štiepia sa nechty, prípadne sú nevzhľadne ryhované... Ak ste sa našli v predchádzajúcich riadkoch, možno nepríjemné stavy zvalíte na jarnú únavu.

image

Dlhá cesta k múdrosti: Prejdite sa s nami úskaliami inteligencie

Ktorá však nemusí byť ničím iným ako nedostatkom takzvaných mikronutrientov. Potrebujeme ich iba niekoľko miligramov denne, no dlhodobý nedostatok môže vyústiť až do závažných komplikácií či chorôb. Ako nám teda naše telo dáva najavo, že mu niečo chýba? Kedy a ako ich správne dopĺňať a prečo netreba vždy siahať po tabletkách? Aj na tieto otázky sa pokúsime odpovedať.

Svaly a kosti

Začnime hneď dvojicou tých, ktorých (s)potreba je denne najvyššia. Navyše sú spolu v mnohých ohľadoch poprepájané a sú základom fungovania našich hlavných hýbačov: kostí a svalov. Horčík je v poslednom období jedným z najvychvaľovanejších a najpredávanejších potravinových doplnkov.

Na jednej strane vcelku právom, pretože ovplyvňuje viac ako tristo rôznych chemických reakcií v našom tele, je štvrtým najčastejším katiónom v ľudskom organizme a po draslíku druhým vo vnútrobunkovom priestore.

Podieľa sa na stovkách bunkových procesov a je nevyhnutný nielen na správne fungovanie takmer všetkých orgánov, ale aj pre život. V živých organizmoch sa nachádza ako horečnatý katión Mg2+, čo mu umožňuje naviazať sa na anióny, a tým stabilizuje komplexné zlúčeniny, akými sú najrôznejšie enzýmy, ktoré sa starajú o správny chod mnohých procesov v tele.

Napríklad enzým hexokináza sa aj vďaka magnéziu podieľa na tom, aby mali bunky nášho tela dostatok energie na svoje fungovanie. Spolu s komplexom ďalších enzýmov zabezpečuje celkový energetický metabolizmus organizmu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 76% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-26 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: O existencii Boha vieme menej ako o mimozemšťanoch, tvrdí odborník. Mimozemský život objavíme čoskoro 02 - Modified: 2023-04-29 11:45:00 - Feat.: 1 - Title: Pije desať káv denne, v nemocnici frčí na glukózu. Ako sa podľa kardiológa vaše srdce môže dožiť sto rokov? 03 - Modified: 2023-04-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Genetický Frankenstein je späť. Za zmenu DNA ľudských plodov bol vo väzení, teraz má nový podozrivý projekt
01 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme? 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo na seba prezradili Katka a Michal? Búrajú genderové stereotypy a ich príbeh znie ako telenovela 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 08:17