Išlo o rozsiahlu štúdiu v časopise Nutritional Neuroscience, do ktorej bolo zapojených 17 702 účastníkov vo veku od 37 do 73 rokov a ktorá bola prevzatá z britského projektu Biobank.
Ten dlhodobo zhromažďuje informácie o mnohých rôznych metrikách zdravia a životného štýlu vrátane spotreby kávy, objemu mozgu a ochorení - a tiež ďalšie údaje, ako sú sociálno-ekonomické postavenie, na ktoré môžu vedci prihliadať.
Najrozsiahlejší výskum
Štúdia zistila, že ľudia, ktorí vypijú šesť alebo viac šálok denne, majú o 53 percent vyššiu šancu na demenciu ako tí, ktorí vypili jednu alebo dve šálky alebo menej.
„Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. Napriek tomu, že celosvetová spotreba je viac ako deväť miliárd kilogramov ročne, je dôležité, aby sme pochopili všetky potenciálne dôsledky pre zdravie,“ hovorí epidemiologička Kitty Pham z University of South Australia.
„Toto je najrozsiahlejšie skúmanie súvislostí medzi kávou, meraním objemu mozgu, rizikami demencie a mozgovou príhodou.“
Aj keď vieme, že káva ovplyvňuje mozog rôznymi spôsobmi - vrátane toho, že nás udržiava v strehu - predchádzajúci výskum bol nepresvedčivý a v niektorých prípadoch rozporuplný, pokiaľ ide o akýkoľvek vzťah medzi objemom mozgu a demenciou.
Po zohľadnení premenných, ako je pohlavie, vek, BMI a dlhotrvajúce choroby, vedci zistili vzťah medzi pitím väčšieho množstva kávy a menším celkovým objemom mozgu u účastníkov, ako aj zvýšeným rizikom demencie.
Nevie sa prečo
Táto štúdia sa však nezaoberá tým, k čomu by zmenšenie mozgu mohlo viesť. Je to niečo, čo sa prirodzene stáva, keď starneme, a niektoré štúdie naznačujú, že medzi objemom a demenciou môže existovať súvislosť.
Nie je tiež jasné, prečo sa to pri nadmernom pití kávy deje. Je potrebné vykonať ešte mnoho výskumu o tom, ako kofeín a káva pôsobia s mozgovými bunkami, či už sú tieto interakcie pozitívne alebo negatívne.
Je možné, že spôsob, akým sa kofeín viaže na adenozínové receptory v mozgu, je jedným zo spôsobov, ako sa tieto zmeny dejú, aj keď môžu byť tiež spôsobené menej priamo vplyvom kávy na iné časti tela.
„Typická denná spotreba kávy je niekde medzi jednou a dvoma štandardnými šálkami,“ hovorí epidemiologička Elina Hyppönenová z University of South Australia. Samozrejme, aj keď sa jednotkové miery môžu líšiť, pár šálok kávy denne je podľa nej vo všeobecnosti v poriadku.
„Ak však zistíte, že vaša spotreba kávy smeruje k viac ako šiestim šálkam denne, je načase, aby ste si premysleli, či si dať ďalšiu,“ dodala.