Pravidelná mierna pohybová aktivita
StoryEditor

Pravidelná mierna pohybová aktivita prináša zlepšenie zdravia

04.07.2024, 10:59

Významnejšie trvalé zdravotné benefity potom prináša intenzívny pravidelný fyzický pohyb, každodennosť pohybu znižuje riziko hlavných príčin a úmrtí spojených so sedavým spôsobom života. Významnú súčasť formovania aktívneho životného štýlu tvorí výchova k zdraviu Ide o komplexné úsilie o zvyšovanie telesného, ​​psychického a sociálneho zdravia rozvíjajúce pozitívny potenciál osobnosti človeka.

Výchova k zdraviu je aktuálna práve so zvyšujúcim sa dôrazom na zdravotnú prevenciu

Potreby ľudského organizmu:

1. aeróbne pohybové aktivity

- pohybové činnosti kladúce na organizmus zvýšené využitie kyslíka. Väčšinou sa jedná o vytrvalostné činnosti vykonávané miernou intenzitou formou najzdravších športovo pohybových aktivít ako beh na lyžiach, plávanie, jogging, jazda na bicykli, chôdza.

2. správny režim stravovania

- základným predpokladom je tu vyváženosť všetkých živín a obmedzenie ich energetickej hodnoty, spojené aj s dodržiavaním pravidlá pomeru energetického príjmu troch hlavných jedál – 25 % (raňajky) – 50 % (obed) – 25 % (večera). V rámci tohto režimu sú praktizované zásady spojené s absolvovaním aeróbneho tréningu na sklonku dňa pred večerou, je potrebné udržiavať v sebe zdravý strach z obezity, kontrolovať vyváženosť energetického príjmu a výdaja, poznať vzorec na určenie svojej ideálnej váhy.

3. duševná rovnováha

- spánkový režim priemerne 7–8 hodín denne, zaradenie odpočinku do denného režimu, o duševnej rovnováhe hovoríme v spojení s pravidelne vykonávanou pohybovou činnosťou a správnou výživou.

Benefity športovej aktivity:

– zníženie vysokého krvného tlaku

– regulácia úrovne cholesterolu

– spaľovanie tuku

– udržiavanie priaznivej hladiny krvného cukru

– spevňovanie kostí

– posilňovanie imunitného systému

– zníženie pokojovej srdcovej frekvencie

– zlepšenie metabolizmu

– zlepšovanie psychickej pohody

Zdravie ako pozitívna hodnota úzko súvisí s kvalitou života

Prínos aktívneho životného štýlu, zahŕňajúceho zložku pohybovú aj výživovú, je primárne motivovaný zlepšovaním všetkých parametrov zdravia. Aktívny životný štýl dáva životu zmysel, zlepšuje kvalitu života a navyše znižuje aj náklady na liečbu zdravotných komplikácií a potrebnú sociálnu výpomoc. K ďalším veľkým prínosom patrí zlepšenie svalovej sily, vytrvalosti, zníženie krvného tlaku, zlepšenie obranyschopnosti proti infekciám, prevencia úbytku svalovej hmoty a úbytku kostnej hmoty vo vyššom veku, zlepšenie držania tela, udržanie „svalového korzetu“ ako prevencia degeneratívneho postihnutia väziva a kĺbov, prevencia pádov a významné zlepšenie sebestačnosti vo vyššom veku, posilnenie sebadôvery, zvýšenie psychickej výkonnosti i odolnosti, zlepšené zvládanie spoločenských rolí, radostnejšie a aktívnejšie využívanie voľného času, pokojnejší osviežujúci spánok, zlepšenie vzhľadu. Praktizovanie zásad aktívneho zdravia ako súčasť aktívneho životného štýlu je neoddeliteľnou súčasťou systému dôležitých činností a vzťahov a s nimi previazaných praktík zameraných na dosiahnutie plnohodnotného a harmonického stavu medzi fyzickou a duševnou stránkou človeka. Jedným z účinných a osvedčených prostriedkov zodpovedného prístupu k zdraviu je aktívny prístup k športovým činnostiam. Zdravý pohybovo aktívny človek, realistickejšie vníma sebapoznanie a lepšie utvára sociálne vzťahy. Stále častejšie zaznievajúce výzvy na ovplyvňovanie zdravotného stavu cestou zvýšenej pohybovej aktivity najmä vo voľnom čase a cestou aktívnych foriem dopravy sú podložené zisteniami, že zdravotným komplikáciám vyplývajúcim z nedostatku pohybu je možné predchádzať adekvátnou pohybovou aktivitou a vhodne volenými športami.

01 - Modified: 2024-07-19 10:02:38 - Feat.: - Title: Famózne prekážky Laury Frličkovej v novom európskom rekorde 12,86 02 - Modified: 2024-07-18 08:13:14 - Feat.: - Title: Úvodný deň šampionátu s 19 slovenskými nádejami 03 - Modified: 2024-07-17 18:55:34 - Feat.: - Title: Na slávnostnom sľube olympionikov pred Parížom zastupovali atletiku tréneri a vedúci výpravy Jozef Repčík 04 - Modified: 2024-07-16 07:19:48 - Feat.: - Title: Rozdiely medzi dňom oddychu a aktívneho dňa na zotavenie 05 - Modified: 2024-07-16 07:14:37 - Feat.: - Title: Veľa aktívnych bežcov a bežkýň na pauzy neverí
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
21. júl 2024 01:54