Dehydratácia pre telo znamená stres
StoryEditor

Dehydratácia pre telo znamená stres

08.03.2024, 11:42

Telesná teplota rastie, srdce vám bije rýchlejšie, spaľujete zásoby glykogénu, mozog sa ťažko sústreďuje a náročnosť tréningu sa pocitovo zvyšuje. Športovci znášajú dehydratáciu rôzne, ale pre každého platí, že čím menej je v tele tekutín, tým horší je výkon. Zatiaľ čo kondiční športovci, ktorí cvičia 30–60 minút v miernej alebo strednej intenzite trikrát až štyrikrát týždenne, môžu vodnú rovnováhu udržiavať normálnym jedlom a pitím, tak športovci, ktorí majú náročný tréning denne, sa môžu dostať do stavu chronickej dehydratácie.

Keď poznáte hodnoty straty potu, tak nemusíte hádať

Väčšina športovcov, ktorí stratia potom viac ako 2 % svojej váhy, strácajú aj mentálnu bystrosť a schopnosť podávať dobrý výkon najmä v horúcom počasí. V chladnom počasí je pravdepodobnosť zníženia výkonu menšia, a to dokonca aj pri dehydratácii o 3% váhy. Inak povedané, negatívne dopady dehydratácie na výkon sú v zime nižšie ako v horúcom lete. Dehydratácia zodpovedajúca strate 3–5 % váhy negatívne ovplyvňuje svalovú silu a krátke, vysoko intenzívne anaeróbne výkony, ako je vzpieranie. Strata potu zodpovedajúca poklesu váhy o 9–12 % môže spôsobiť smrť. Medzi varovné signály dehydratácie patria svalové kŕče, nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy, závraty, zmätenie, dezorientácia, slabosť, znížený výkon, neschopnosť sa sústrediť a podráždenosť. Počas náročného tréningu produkujú svaly až dvadsaťkrát viac tepla ako v pokoji. Teplo sa z tela odvádza potom. Odparovaním potu sa ochladzuje pokožka. Tým dôjde k ochladeniu krvi, ktorá potom ochladí vnútro tela. Ak by nedochádzalo k poteniu, uvarili by sme sa. Pri teplote 42 °C dochádza k zrážaniu bunkových bielkovín (podobne ako je to u vaječného bielka pri varení) a bunka umiera. To je vážny dôvod, prečo nie je vhodné sa vo veľmi horúcom počasí „naháňať“.

Počas cvičenia pite studené nápoje

Majte po ruke fľašu s chladnou vodou (môžete ju mať pripravenú chladničke) a na krk si dávajte mokrú vreckovku alebo noste mokrú čiapku. Smäd sa definuje ako vedomá potreba piť vodu a iné tekutiny, ktorá obvykle kontroluje ich príjem. Pocit smädu sa spúšťa zvýšenou koncentráciou telesných tekutín. Krv sa tak stáva hustejšou a má napríklad vysokú koncentráciu sodíka. Tým dôjde k naštartovaniu mechanizmu smädu a vzniká potreba piť. Na uhasenie smädu je nutné doplniť tekutiny a obnoviť normálnu hustotu krvi. Bohužiaľ, pre športovcov nie je tento pocit príliš spoľahlivým ukazovateľom. Smäd môže byť otupený tréningom alebo potlačený vôľou. Preto by ste si mali príjem tekutín plánovať a piť skôr, než začnete smäd pociťovať. V okamihu, keď začne mozog smäd signalizovať, môže už váha klesnúť o 1%, čo pre osobu s váhou 68 kg znamená 0,68 kilogramu (strata 0,68 litra tekutín potom). Taká strata znamená, že srdce musí zrýchliť svoju činnosť o tri až päť tepov za minútu. Strata 2 % zodpovedá definícii dehydratácie. Strata 3 % významne zhoršuje aeróbny výkon. Nezabúdajte, že bez vedomej kontroly doplníte iba dve tretiny vypotených tekutín. Z bezpečnostných dôvodov preto vypite vždy o niečo viac, než koľko potrebujete na zahnanie pocitu smädu, ale prestaňte piť, pokiaľ vodu cítite v žalúdku a neprežeňte to. Najmä deti majú nedokonale vyvinutý mechanizmus smädu. Na konci horúceho dňa bývajú často podráždené, čo môže spôsobovať dehydratáciu. Ak sa chystáte stráviť s deťmi deň na mieste, kde nemajú voľný prístup k tekutinám, vezmite si so sebou prenosný chladiaci box s dostatkom limonád, džúsov a ľadovej vody a často z neho dávajte deťom i sebe napiť, aby ste boli všetci celý deň v pohode. Starší ľudia sú tiež menej vnímaví k pocitu smädu ako mladší dospelí.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 00:17