Únavu spôsobuje celkový nedostatok telesnej energie
Únava môže mať veľa príčin. Môžu to byť duševné a fyzické stresy, alebo nedostatočný spánok. Spôsob stravovania v ktorej hrá tiež veľkú úlohu. Strava, ktorej chýba pestrosť, metódy, minerály či kalórie, tiež prispieva k únave bežcov a ľudí všeobecne. Energetická kríza bežne môže byť dôsledkom toho, že si vyberiete zlé jedlo. Alebo v prípade, že je jedlo dobré, tak ho konzumujete v nesprávny čas. Pomerne jednoduchými zmenami v stravovacích návykoch môžete získať viac energie, potlačiť únavu a byť zásobený dostatočnou energiou počas športového tréningu alebo pretekov. Metóda, ktorou to dokážeme, je spojená s vylučovaním tzv. nervových prenášačov a ich konkrétnych účinkov. Je to chémia pracujúca v mozgu. Prenášače reagujú prakticky na všetko, čo sa robí. Serotonín je odvodený z 5-hydroxytryptamínu (5-HT), čo je metabolit známy proteíny tryptofanu. Je súčasťou mechanizmu javov, o ktorých hovoríme. Teda spánok, odpočinok a únavu. Tryptofanové doplnky majú utišujúce účinky, pretože podporujú tvorbu serotonínu a jeho transport do mozgu. Serotonín má mierne sedatívnu povahu. Niekto si vystačí aj s banánom, ktorý je bohatý na tryptofán. Dôležitým faktorom, ovplyvňujúcim produkciu serotonínu sú sacharidy, ktoré by mali tvoriť najväčší podiel v našej strave. Väčšina odborníkov na športovú výživu stále tvrdí, že by to malo byť najmenej 50% z celkovo prijatej energie denne, aj keď je už medzi nimi rad takých, ktorí taký vysoký podiel sacharidov aj v športovej výžive spochybňujú. Ich najbežnejšími zdrojmi sú ryža, zemiaky, strukoviny, celozrnné pečivo, cestoviny, ovocie a zelenina. Príliš vysoký príjem sacharidov na úkor príjmu bielkovín však podporuje vyššia uvoľňovanie serotonínu v mozgu, vedúce k vyššej únave. Príjem sacharidov, či už jednoduchých alebo zložitých, súčasne vyvoláva uvoľňovanie inzulínu, ktorý vytláča z krvi väčšinu aminokyselín do svalov, pečene a ďalších tkanív.
Pozitívne účinky horčíka
Bežíte a užívate si každý krok. Z ničoho nič príde prudká bolesť. Váš svet sa teraz scvrkol na jediné miesto, kde vás práve chytil kŕč. Skúšate sa zaprieť a kŕč uvoľniť a nič. Skúsite to masírovať a zase nič. Kto by povedal, že za toto naše utrpenie môže len celkom obyčajný horčík. Horčík naše telo používa ako zápalnú sviečku pre naštartovanie látkovej výmeny sacharidov a bielkovín. Bez neho nič nefunguje. Horčík totiž v našom tele aktivuje cez 300 pochodov. Okrem toho ešte riadi pochody v bunkovej membráne a nervový systém. Pomáha odbúravať stres, podieľa sa na fungovaní srdcového svalu a pri jeho nedostatku dochádza k poruchám srdcového rytmu. Ak máme v tele dostatok horčíka, sú naše svalové vlákna elastickejšie, čo samozrejme má pozitívny vplyv na náš výkon. Nie každý však behá alebo inak športuje, napriek tomu ale aj taký človek horčík potrebuje, pretože je dôležitý aj pri zrážaní krvi. Pôsobí ako jeden z faktorov ochrany proti trombóze, napomáha ale aj k posilneniu imunitného systému, vyplavovanie adrenalínu pri strese a zásobovanie buniek kyslíkom. Kde sa tento pre nás tak vzácny minerál ukrýva? Ktoré potraviny by sme mali v čase prípravy na vytrvalostný výkon, v čase vrcholiacej prípravy, ale aj v dobe po výkone (aspoň mesiac) mať čo najčastejšie na svojom tanieri? Sú to napríklad pšeničné klíčky, ovsené vločky, orechy, celozrnné výrobky, šošovica. Hoci horčík nájdeme v mnohých potravinách, ktoré bežne konzumujeme, veľká väčšina z nás ho nemá dostatok. Minimálny príjem preto, aby všetkých tých viac ako 300 pochodov v našom tele správne prebiehalo, je 300 - 400 mg denne. Tak, ako potrebujeme my pre svoj život priateľov, potrebuje horčík partnerov, aby mu pomohli sa v našom tele úsídliť, kde je potrebné. Týmito partnermi sú draslík, vitamín B6, rozpustné vlákniny, slnko.