StoryEditor

Rozbehnite sa naplno s kolagénom

17.05.2023, 00:00

Kolagén je esenciálna stavebná bielkovina v našom tele, azda najdôležitejšiu funkciu má pritom v chrupavkách. Tvorí až dve tretiny sušiny chrupaviek, preto ak beháte, môže byť jeho dopĺňanie kľúčom k prevencii zranení a degeneratívnych zmien kĺbov. A tým pádom sa môžete efektívne vyhnúť aj zbytočným bolestiam z preťaženia kĺbov. Ako si však spomedzi toľkých značiek vybrať správne?

Aktívni športovci už dávno objavili benefity kolagénu. Výživové doplnky s jeho obsahom na vnútorné užívanie však musia spĺňať kritériá kvality, aby účinkovali. Je to živočíšny kolagén z dobytka alebo morských rýb štiepený na peptidy. Mal by byť bioaktívny, aby ľudské telo kolagénové peptidy spoznalo a zaradilo ich do obehu.

Ak ide o výživový doplnok prémiovej kvality, peptidy slúžia ako základ tvorby nových molekúl kolagénu v ľudskom tele. O výhodách tejto formy hovorí atestovaný ortopéd, MUDr. Vladimír Holoubek: “Výhodou užívania kolagénu je, okrem prevencie, aj to, že sa dokáže dostať aj do najmenšieho medzibunkového priestoru v kĺboch a chrupavkách, kde často nedokáže pomôcť ani injekcia.”

Kolená patria medzi najviac namáhané časti ľudského tela, pri behu je záťaž ešte vyššia. “Tie najväčšie tlaky sú namierené v oblasti kolenného kĺbu. Na záťaž kĺbov sa musíme pozerať tak, že je dôležité, aby záťaž bola harmonická a aby os záťaže bola správna,” poznamenáva doktor Holoubek.

Kolagén na kĺby u bežcov účinkuje tak, že telo ho dopĺňa do tkanív, čiže aj do chrupavky, čím podporuje jej zdravú štruktúru, hladkosť, hydratáciu, pružnosť a odolnosť. Dlhodobé užívanie kolagénového hydrolyzátu v špičkovej kvalite môže pomôcť

  • ako prevencia rozvoja degeneratívnych ochorení kĺbov,
  • na regeneráciu tkanív a chrupavky u fyzicky aktívnych ľudí,
  • na uľahčenie pohybu kĺbov a odstránenie menších bolestí či pocitu pnutia a vŕzgania v kĺboch,
  • ako ochrana pred zraneniami z preťaženia kĺbov.

Pri výbere značky klaďte dôraz na dostupné informácie o výrobe produktu. Bioaktivita je pri kolagéne základná podmienka toho, aby fungoval. Biologicky aktívny je len kolagénový hydrolyzát, ktorého peptidy si aj po štiepení zachovali štruktúru helisy. Vďaka nej ich ľudské telo vie znova použiť na tvorbu nových molekúl kolagénu.

image
Inca Collagen

Štiepenie kolagénu zo živočíchov by preto malo byť šetrné. Česká značka Inca Collagen si napríklad zvolila enzymatickú hydrolýzu, pri ktorej nedochádza k narušeniu štruktúry peptidov. Navyše je tento český kolagén z morských rýb, ktorých kolagén sa vyznačuje vysokou čistotou molekúl a upravuje sa len za studena. Výrobca tento kolagén nedochucuje, je teda 100% čistý.

Inca Collagen je už 8 rokov na trhu a aj skúsenosti zákazníkov, ktorých má na Slovensku a v Českej republike už viac než 200-tisíc, ho pasovali za jednotku na trhu:

“Používam aktuálne druhé balenie a musím povedať, že mi zmiernil bolesť kolien.” Iveta Čuchtová Pavlíková

“Vždy ma bolievali kolená pri behaní, doslova bodavá bolesť, odkedy pijem Inca Collagen, nemám problém odbehnúť 10 kilometrov bez bolesti.” Milka Bičanová

Stopercentnú čistotu si Inca Collagen môže dovoliť aj preto, že je vo forme prášku. Nemusí preto obsahovať žiadne konzervanty, ktoré by mohli zhoršovať jeho vstrebávanie do organizmu. Každý deň stačí užiť jeden sáčok s dennou dávkou, kolagén nasypete do pohára a zalejete vodou alebo džúsom (s výnimkou grepového, ktorý všeobecne nie je vhodný na užívanie s výživovými doplnkami). Získate tak čerstvo pripravený kolagénový nápoj na pitie. Ak vám to vyhovuje, môžete si Inca Collagen zamiešať aj do smoothie či kaše.

Vyskúšajte Inca Collagen, mal by sa stať každodennou súčasťou vašej výživovej rutiny, ak beháte. Napokon, je to značka spätá s profesionálnymi športovcami vrátane zápasníckej legendy Jožka Lohyňu, či biatlonistov Veroniky Machyniakovej a Mateja Balogu, ktorí ho užívajú dlhodobo. Ak s Inca Collagen začínate, hodí sa úvodná trojmesačná kúra, počas ktorej užívate jedno vrecko kolagénu denne tri mesiace, čím účinne naštartujete syntézu kolagénu v tele. Pri takomto užívaní by ste mali prvé účinky na vašich kĺboch, pokožke, vlasoch a nechtoch pocítiť do 8-12 týždňov.

Doprajte preto aj svojim kĺbom profesionálnu výživu, odvďačia sa vám odolnosťou a výdržou aj pri vysokom zaťažení.

image
Inca Collagen

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 20:24