Je lepšie behať v topánkach či bez nich?
StoryEditor

Je lepšie behať v topánkach či bez nich?

03.04.2023, 11:48

Behanie naboso alebo v minimalistických topánkach získava stále viac priaznivcov. Súčasne s tým je však dôležité si uvedomiť, že aj toto behanie, respektíve prechod k nemu, predstavuje pomerne dosť rizík, ktorým je dobré sa vyhnúť. Prezutie alebo úplné vyzutie sa z topánok by malo priniesť zdravotne nezávadný beh.

Ľudská noha je majstrovské dielo evolúcie

Má výbornú konštrukciu. Je zložená z viac ako dvadsiatich kostí, ktoré do seba zapadajú takým spôsobom, ktorá chodidlám umožňujú meniť sa pri každom kroku z flexibilného na pevnú štruktúru. Flexibilita a pevnosť chodidiel je dosahovaná predovšetkým vďaka oblúkom, teda dvom pozdĺžnym klenbám, tiahnucim sa od prstov k päte a jednému priečnemu oblúku, ktorý ide po šírke chodidla. Nožná klenba tvorí doslova základný systém tlmenia rázov tela. Jednotlivé klenbové oblúky umožňujú absorbovať nárazy pri došliapnutí, pomáhajú rozložiť váhu tela na plochu chodidla, poskytujú ploche chodidla pružnosť na prispôsobenie sa terénu a fungujú ako pružiny pri odraze tela k ďalšiemu kroku. Oblúky nožnej klenby zohrávajú kľúčovú úlohu v procese udržanie a prenosu váhy tela pri chôdzi aj behu.

Obutím topánok strácame prirodzenú kontrolu

Topánky ponúkajú ochranu, filtrujú však informácie o podklade. Svaly nohy sa nesťahujú len tak, ako ich napadne, ale sú odkázané na informácie, ktoré im poskytujú nervové zakončenia umiestnené na našom chodidle. Normálna topánka toto spojenie narušuje, a tým noha nemôže dokonale čítať terén. V klasických (odpružených) bežeckých topánkach stojí noha v podstate na rampe, tým pádom je päta vysoko nad terénom a je vyššie než špička. Následkom toho sa achilovky preťahujú menej, než keď bežíte bosí alebo v minimalistickej obuvi. A práve na to je potrebné si najprv navyknúť, ak chcete prejsť na behanie naboso či v minimalistických topánkach.

Skôr ako začnete naboso behať, začnite tak chodiť

Behanie v minimalistických topánkach či dokonca naboso by malo predchádzať chodenie naboso či v takýchto topánkach. Dá sa povedať, že všetky značky vyrábajúce bežecké topánky zachytili trend znižovania rozdielu medzi výškou päty a špičky. To je dôležité, pretože v živote toho človek viac nachodí, než nabehá a ak chce začať behať bosý či v minimalistických topánkach, mal by v takýchto topánkach aj chodiť, pretože inak bude svoje nohy a s nimi celý oporný systém svojho tela vystavovať veľkému stresu. Veď koľko hodín denne strávi človek behaním? Určite menej ako chôdzou, a o to ide. Keď je človek celé dni obutý v bežných topánkach, ktoré mu nohy doslova zväzujú a neumožňujú čítať terén, a potom sa na beh vyzuje, či obuje do minimalistických topánok, tak to vaše nohy určite neocenia. Chodiť, rovnako ako behať, sa dá vo všetkom, otázka je, či to prinesie vám, ale hlavne vašim nohám to, čo by práve chceli. Konečné rozhodnutie bude vždy na vás, čomu dáte prednosť a je len dobre, že aj v minimalistickej obuvi existuje široká ponuka, aby si mohla každá noha vybrať tú svoju topánku na chodenie aj na behanie.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 19:46