Zahlieňujúce mlieko
Mlieko čelí intenzívnej antikampani už pár desaťročí. Samozvaní výživoví „experti“ donekonečna opakujú, že mlieko zahlieňuje, že konzumácia mlieka v dospelosti je neprirodzená a dokonca i nezdravá. Tieto tvrdenia vychádzajú najmä z čínskej medicíny, kde to môže byť aj pravda, pretože čínska populácia (ako aj väčšina aziatov) mlieko netoleruje.
Nemajú totiž vo svojich génoch mutáciu, ktorá umožňuje spracovávať mliečny cukor (laktózu) a vďaka tomu tolerovať mlieko aj v dospelom veku. My túto mutáciu máme, čo znamená, že sme sa už asi pred 6-8 tisíc rokmi prispôsobili tomu, že mlieko sa stalo novým dôležitým zdrojom našej obživy.
Sever a stred Európy boli prvým miestom na svete, kde došlo ku genetickej zmene vedúcej k celoživotnej tolerancii mlieka. Táto mutácia sa v populácii rýchlo šírila, lebo jej nositeľovi dávala veľkú nutričnú výhodu.
Moderné genetické analýzy vykopávok ukázali, že celkom inými mutáciami sa k rovnakému výsledku dopracovali nezávisle aj národy na Blízkom východe (pred 4000 rokmi) alebo nakoniec aj v Afrike.
Dokonalý prírodný koktail
Mlieko je dokonalá potravina. Obsahuje všetky potrebné živiny, mnohé vitamíny, minerály. Nečudo. Veď ho príroda stvorila ako najlepšiu stravu dostupnú ihneď po narodení. Prvé dni sa vytvára kolostrum a spolu s rastúcim potomkom sa podobne mení aj mlieko. Postupne má menej tuku, viac bielkovín, a do úzadia ide aj imunologický dohľad a výcvik, ktorý sa vykonáva prostredníctvom mlieka. Mlieko nie je sterilné, ani to naše materské nebolo.
Matka v ňom okrem iného podáva aj vybrané baktérie, ktoré sa podieľajú na kolonizácii novorodenca. Mlieko obsahuje spektrum fyziologicky aktívnych látok, vitamínov, minerálov... Z výživového hľadiska obsahuje okrem tukov a sacharidov (hlavne laktóza) vysoký obsah bielkovín. Dominantný je kazeín, ktorý tvorí až 80% všetkých bielkovín mlieka, zvyšok sú hlavne srvátkové bielkoviny. Tie sú na rozdiel of kazeínu dobre rozpustné vo vode a trávia sa veľmi rýchlo.
Oba typy mliečnych bielkovín sú najlepším zdrojom esenciálnych aminokyselín (EAA) – tvoria až takmer 50% obsahu. Dôležitý je ich vzájomne vyvážený obsah a hlavne obe sú najlepším zdrojom esenciálnej aminokyseliny lyzínu. Práve dostupnosť EAA je limitujúcim faktorom syntézy bielkovín (proteosyntézy). Ak je niektorej EAA nedostatok, celý proces sa spomaľuje.
Mlieko je nielen najlepším ale aj najlacnejším zdrojom bielkovín pre človeka (väčšinu konzumujeme vo forme syrov). Neuveríte, ale mlieko je aj „eko-friendly“ – emisie skleníkových plynov (vyjadrené v kg CO2/kg jedlej časti) sú menšie ako pri pestovaní ryže alebo sóje.
Mlieko ako multifunkčný športový nápoj
Zloženie mlieka v mnohom pripomína drahé, umelo vytvorené športové nápoje. Odtučnené mlieko je izotonická tekutina (t. z. obsahom katiónov a aniónov sa podobá na krvnú plazmu), obsahujúca podobné množstvo sacharidov (49 g/l), ako väčšina typických „ionťákov“ (39-64 g/l). Kým tieto drinky obsahujú kombinácie sacharózy, maltodextrínu, glukózy a fruktózy, hlavným cukrom mlieka je laktóza.
Tento disacharid sa skladá z glukózy a galaktózy, ktorá sa z tráviaceho traktu vstrebáva pomalšie a aj pomalšie sa metabolizuje, čo vôbec nie je na škodu. Mlieko obsahuje prirodzenú zmes bielkovín (36 g/l) podobne ako športové regeneračné nápoje a identické, prípadne ešte aj vyššie koncentrácie elektrolytov, hlavne sodíka a draslíka, čím pripomína rehydratačné „drinky“.
Ani sme si neuvedomili, že za zlomkovú cenu máme v chladničke celkom zaujímavý športový nápoj. Skúsme sa pozrieť v akom svetle sa prezentuje v športovej komunite.
Autor je lekár a odborník na zdravú výživu.