Akonáhle si na to bunky zvyknú, budú spaľovať viac tukov, aj keď budete len sedieť alebo dokonca spať
Robte viac krokov každý deň. Kúpte si krokomer a zvyšujte počet krokov, ktoré za deň nachodíte. Keď sa cez deň venujete bežným aktivitám, využite „mŕtvy čas“, kedy len sedíte, a zaraďte do neho päť až desaťminútové bloky chôdza. Kroky, ktoré urobíte navyše (v blokoch po 500 až 2000 krokoch), vám nezvýšia chuť do jedla, zato vďaka nim budete spaľovať tuky po celý deň.
Primárne myslite na spaľovanie tukov, nie na chudnutie
Napriek tomu, že osobná váha je dôležitý prístroj, nemôžete byť posadnutá každodenným meraním zmien hmotnosti. Kolísanie objemu vody vo vašom tele spôsobí, že jeden deň budete vážiť viac a druhý zase menej. Postupnými úpravami pomeru denného objemu vynaloženej námahy voči príjmu jedla začnete tento proces riadiť pomocou skutočného spaľovania tukov. Aj keď hmotnosť zmeraná na váhe bude kolísať, bude celkový objem tukov vo vašom tele klesať, hoci denné hlásenie vašej váhy môže niekedy vykazovať hmotnosť vyššiu. Svalová hmota, ktorá sa pri cvičení pravidelne zapája, váži viac ako zodpovedajúca hmota netrénovaných svalových vlákien. Keď ženy začínajú cvičiť, často u nich dôjde k miernemu zvýšeniu váhy, pretože svaly sa na to mnohými spôsobmi adaptujú. Potrebujú dodatočné zásoby energie ako palivo, viac vody na ochladzovanie a spracovanie energie a zvýšený objem krvi, ktorá dodáva do svalov kyslík a odvádza odpadové produkty. Svaly sa premieňajú na vytrénované svaly, ktoré dokážu spáliť veľa tukov s menšou únavou, než na akú ste doteraz bola zvyknutá.
Váš vzťah k jedlu je pre spaľovanie tukov zásadný
Záporný vzťah k jedlu znamená, že jete, aby ste sa cítila lepšie. Ten kladný znamená, že si jedlo vyberáte tak, aby ste mali energiu po celý deň. Na každý deň máte nejaký kalorický rozpočet. Keď budete jesť pravidelne a často (6 - 8krát za deň), rozložíte svoju energiu rovnomerne do celého dňa. Je potrebné tak jesť, pretože budete zasýtení a zásobovaní potrebnými látkami. Každá desiata má svoj účel, dôležitá je rozmanitosť. Aj keď si pravidelne dávate nejaké konkrétne jedlo, nejedzte ho stále jeden deň za druhým. V konzumácii svojich obľúbených jedál a nápojov (vrátane tých nie práve zdravých) môžete pokračovať, ale musí to zapadať do vášho kalorického rozpočtu. Vy rozhodujete o tom, či sa budete cítiť dobre.