Vedci podľa iDNES prišli na to, že po niektorých potravinách sa cítime sýti oveľa rýchlejšie ako po iných.
Vedci identifikovali bunky v ľudskom mozgu, tzv. tanycyty, ktoré z jedla zisťujú, aká je jeho energetická hodnota a súvisia aj s pocitmi sýtosti.
Tanycyty sú spúšťané určitými aminokyselinami a vedcom sa zároveň podarilo zistiť, že niektoré potraviny na ne majú väčší vplyv než iné.
"Hladina aminokyselín v krvi a mozgu po jedle je veľmi dôležitým signálom, ktorý vyvoláva pocit sýtosti," vysvetľuje Nicolas Dale, profesor neurovedy na univerzite vo Warwicku.
Britskí vedci popísali svoj nový objav v novom vydaní časopisu Molekulárny metabolizmus.
V galérii zistíte, na ktoré potraviny podľa ich zistení tanycyty dobre reagovali.
Obsahujú totiž vysoké koncentrácie aminokyselín. A tanycyty na ne reagujú do tridsiatich sekúnd, signály získavajú cez chuťové bunky pre chuť umami.
Keď vedci tieto receptory zablokovali, tanycyty na aminokyseliny nereagovali.
Výskumníci sa domnievajú, že spomínaných potravín s vysokou koncentráciou aminokyselín, najmä arginínu a lyzínu, skonzumujeme menej, pretože sa po nich rýchlejšie cítime sýti. Od nového objavu si preto sľubujú prielom v možnostiach kontroly telesnej hmotnosti.