Či sa nám to páči alebo nie, alkohol je súčasťou našej kultúry. Nevyhýbajú sa mu ani športovci, vrátane vrcholových. A ani bežci. Posedenie pri pohári piva býva nezriedka bodkou za pretekmi. Nebojte sa, nejdeme moralizovať. Všetci vieme, že alkohol zdraviu práve nesvedčí a nemalo by sa to s ním preháňať. A tiež vieme, že zájsť občas s priateľmi na drink je fajn. Len je dobré vedieť, č o sa po konzumácii alkoholu v tele deje. A ko to ovplyvní našu v ýkonnosť v pretekoch, schopnosť trénovať a rýchlosť regenerácie. A podľa toho sa rozhodnúť, či na pivo z ájdeme a koľko ho v ypijeme.
Dehydratácia:
Pri záťaži príde k zhoršeniu tvorby ATP (zdroj energie pre svaly) a k zhustnutiu krvi, čo sťažuje prácu srdca. Po záťaži sa spomaľuje regenerácia.
Metabolizmus cukrov:
Pri záťaži hrozí hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi), čo nás núti spomaliť. Po záťaži sa obnova zásob glykogénu spomalí až dvojnásobne.
Metabolizmus bielkovín:
Z dlhodobého hľadiska sa spomaľuje tvorba svalovej hmoty.
Narušený spánok:
Zníženie tvorby rastového hormónu a s tým spojené spomalenie regenerácie a tvorby svalovej hmoty.
Pokles VO2 max: Zhoršenie vytrvalosti.
Zhoršenie koordinácie:
Zhoršuje sa technika behu aj silové schopnosti.
Predĺženie reakčnej doby:
U vytrvalcov stúpa riziko zranení, hlavne pri behu v teréne.
Zhoršenie vstrebávania živín:
Spomalenie regenerácie, vyššie riziko zranení, zhoršenie imunity.
Ochladenie organizmu:
Narúša sa termoregulácia pri behu v chlade, zhoršuje sa imunita.