Každý vie, že celozrnné pečivo je zdravšie ako obyčajné. Ak ale zostaneme pri tom obyčajnom, je lepšia voľba rožok, či chlieb?
- Rožok či bageta má oproti obyčajnému chlebu o trochu vyššu energetickú hodnotu, rozdiel však nie je príliš výrazný.
- Rozdiel v obsahu kalórií sa zvýši, ak zvolíme chlieb kváskový. Enzýmy z kvásku totiž naštiepia časť sacharidov z múky.
- Kvások obsahuje zdraviu prospešné baktérie, navyše pri kysnutí rozkladá kyselinu fytovú obsiahnutú v múke. Táto látka pritom zaťažuje organizmus a odvádza z tela dôležité minerály.
- Je prospešné, ak chlieb obsahuje vyšší podiel žitnej múky – zaťažuje telo menej ako pšeničná a podporuje imunitu.
- Pečivo má vyšší glykemický index, čo vadí pri chudnutí, po náročnom tréningu nám ale pomôže doplniť glykogén rýchlejšie ako chlieb.