Beh v teréne z nás robí lepších bežcov
StoryEditor

Beh v teréne z nás robí lepších bežcov

05.05.2023, 12:43

Pokiaľ sa budete chcieť naučiť perfektný bežecký štýl, pôjdete behať na dráhu, pokiaľ sa budete chcieť naučiť behať v danom tempe, vyberiete si beh na bežeckom trenažéri, ak sa budete chcieť pri behu porozprávať s priateľmi, vyberiete si málo frekventovanú, rovnú a širokú cestu.

Pokiaľ si budete chcieť poriadne pri behu oddýchnuť, relaxovať, zažiť nejaké to dobrodružstvo, tak rozhodne stojí zato vybehnúť do terénu. Beh v teréne je vhodný, aj keď sa pripravujete na maratón, hlavne na dlhé víkendové behy, kedy na vás v pláne zíza sobota 25 – 35 kilometrov. No uznajte sami, bežať to niekde v parku, desaťkrát dookola, po miestach, ktoré ste už aj inak pri tréningu tisíckrát prebehli, nie je žiadna slasť, navyše keď už tam poznáte každý strom, každú zákrutu a viete, že presne o desiatej tam zase narazíte na toho psa, čo vás vždy dostane do úzkych. Beh v teréne nemá však len priaznivé účinky na vašu psychiku, ale rozvíja aj vašu koordináciu v pohybe, rozvíja silu vo vašich nohách, núti vás zapájať aj iné svalové skupiny, než beh po rovnej ceste. To má potom kladný vplyv aj na to, že vaše svaly musia vzájomne začať spolupracovať inak ako sú navyknuté, zapájajú sa iné nervové impulzy, tým pádom celý ten beh je pre vaše telo úplne nový, síce viac fyzicky náročný, ale na druhú stranu sa pre vás stáva viac hrou. Beh v teréne je takisto vynikajúcim regeneračným prostriedkom, kde sa vám podarí zabudnúť na okolitý svet. Zabudnúť naň nutne musíte, pretože budete musieť dávať veľa pozor, aby ste si niečo neurobili, až budete bežať cez výmole, korene, prekonávať kamenné schody a ďalšie podobné nástrahy.

Behaním v prírode naučíte deti, aby prirodzene pochopili čo je ekológia

Dospelý človek nie je nič iné ako veľké dieťa. Ak sa toto veľké dieťa môže naučiť mať rado beh v teréne, o čo ľahšie by to malo byť u detí? To už je ale asi otázka do úplne inej témy. Ale myslím si, že sem patrí. Minimálne preto, že naše deti predsa tiež musia raz objaviť, aký je beh a behanie krásne a že príroda je matkou života.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 00:16