Človek stále usilovne hľadá recept na dlhovekosť
StoryEditor

Človek stále usilovne hľadá recept na dlhovekosť

24.02.2023, 15:12

Avšak je rozdiel dožiť sa vysokého veku a dožiť sa vysokého veku a môcť si túto výsadu aktívne užívať. Chôdza a pomalý beh sú prostriedkom k aktívnej dlhovekosti, ale aj prostriedkom k bežeckej dlhovekosti. Takže je často záhadou, prečo sa ľudia stále niekam ponáhľajú.

Najhoršie na tom je, že keď prebehnete životom šprintom, na jeho konci aj tak zistíš, že si toho nestihol viac, než keby si bežal tempom maratónca. Jediný rozdiel je v tom, že pri tempe maratónca toho viac uvidíš a aj zážitok bude hlbší. Navyše pomalý beh, v tomto období, je práve to, čo vám dopomôže v budúcej sezóne k rýchlejším časom.

Všetko okolo nás sa točí veľkou rýchlosťou

Niekoľkokrát za deň človek počuje: rýchlo, rýchlo, rýchlo. Pokiaľ sa týka tréningu, tak najvyhľadávanejšie sú typy, kedy za pokiaľ možno najkratší čas človek dosiahne najväčšie zrýchlenie alebo zlepšenie. Samozrejme, intervalové úseky, šprinty majú veľa čo človeku dať, pokiaľ mu ide o to, dosiahnuť počas určitého času konkrétne zlepšenie na „desiatke“, v polmaratóne, maratóne, či schudnúť 5 kíl. Avšak stanoviť pritom zodpovedajúcu mieru zaťaženia a odpočinku sa nezdá ťažké len začiatočníkom, ale mnohokrát aj skúseným bežcom. To bolo aj jedným z dôvodov, prečo bola vykonaná jedna z najrozsiahlejších dlhodobých európskych štúdií, v rámci ktorej bolo definované najzdravšie bežecké tempo ako pomalé alebo primerané (podľa vlastného subjektívneho hodnotenia účastníka štúdie). U účastníkov štúdie, ktorí pravidelne bežali v pomalom či primeranom tempe, sa znížilo riziko úmrtia o 63 % respektíve 47 %, čo zodpovedá predĺženiu očakávanej dĺžky života až o 6 rokov. Zaujímavé bolo, že u tých, ktorí označili v štúdii svoje bežecké tempo ako rýchle, sa vplyv na zmenu dĺžky života takmer vôbec neprejavil. Vzhľadom na očakávanú dĺžku života má najväčší zmysel behať či joggovať dva až tri dni v týždni, spolu 1 až 2,5 hodiny, a to práve v tom pomalom či primeranom tempe, jednoducho sa nikam naháňať. Čo sa týka toho, ako nájsť to správne, pohodlné tempo, tak aj odborníci odporúčajú tempo, pri ktorom môžete plynule konverzovať (keď bežíte sami, môžete podľa odborníkov hovoriť sami so sebou). Aj keď to nie je presné, tak je to lepšie, ako dlho odporúčané tempo 130 tepov za minútu, lebo niečo iné je 130 tepov za minútu pre dvadsaťročného a niečo iné pre šesťdesiatročného človeka. Je však aj pravdou, že existujú jedinci s pomalou frekvenciou nádychov, ktorí sú schopní dohovoriť aj pomerne rýchle tempo. Takže najlepšie je nechať si zmerať toto tempo pri záťažovom teste a potom si pri behu kontrolovať tep pomocou športtesteru a držať ho medzi 75 - 80% TF max.

01 - Modified: 2024-05-28 09:50:22 - Feat.: - Title: Skvelá osemstovka Gabriely Gajanovej na TIPOS P-T-S 02 - Modified: 2024-05-23 07:55:19 - Feat.: - Title: Začiatočníci, nemýľte si beh so šprintom 03 - Modified: 2024-05-23 07:26:24 - Feat.: - Title: Kvalifikačný proces o účasť na ME 2024 v Ríme sa v nedeľu skončí, na postupovej pozícii je 13 slovenských atlétov 04 - Modified: 2024-05-21 10:04:54 - Feat.: - Title: Bežecké šestoro pre beh v lete 05 - Modified: 2024-05-20 07:52:02 - Feat.: - Title: Výborná Gajanová štvrtá na 800 m na Diamantovej lige v Marakéši
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
28. máj 2024 22:01