StoryEditor

Pred autom najviac zabehol Csiba, v Bratislave sa pôjde aj o rok

05.05.2014, 10:44
Autor:
kbkb

Na štart celosvetového behu Wings for Life World Run nastúpilo v Bratislave 971 bežcov. Najväčšiu vzdialenosť odbehol Boris Csiba, ktorého stíhacie auto dobehlo po 50 kilometroch a 220 metroch.

V rovnakom čase sa bežalo v 32 krajinách sveta, v 34 lokalitách a trinástich časových zónach. Do podujatia sa zapojilo spolu 36 397 bežcov. Na štartovnom sa vyzbierali viac ako tri milióny eur a celá suma poputuje nadácii Wings for Life na výskum poranení miechy.

"Charitatívna myšlienka behu ma presvedčila prísť a vyhrať, lebo týždeň po maratóne by som inak nešiel behať žiadne preteky. Takto som mohol podporiť dobrú vec a ľudí, ktorí si to zaslúžia,“ reagoval Csiba.

Najlepšou ženou bola Jana Zatloukalová, ktorej k hranici 40 kilometrov chýbalo len zopár stoviek metrov (39,22 km). "Najťažší bol asi dvadsiaty kilometer, kde som zostala sama a bol silný protivietor. Počas behu som stále myslela na tých, ktorí nemohli bežať a som rada, že som ich mohla podporiť,“ vravela víťazka.

Celosvetovými víťazmi behu sa stali Lemawork Ketema, ktorý v Rakúsku zabehol 78,58 km, a Elise Molviková - tá v Nórsku absolvovala 54,79 km.

Traja slovenskí ambasádori – traitlonista Richard Varga, kajakárka Jana Dukátová a operný spevák Filip Tůma - prekonali svoje očakávané plány. "Môj plán bol zabehnúť 24 km, nakoniec to bolo 27,“ poznamenal Varga.

Dukátová si stanovila cieľ 18 kilometrov. "Bolo zvláštne bežať, keď som nevedela, koľko nakoniec odbehnem. Keď sme však prebehli cez závod Volkswagen, vedela som, že môj cieľ bol splnený. Nakoniec som zabehla 27 km,“ tešila sa.

Zarytý nepriateľ behu Filip Tůma sa podujal trénovať iba vďaka myšlienke nadácie Wings for Life. "Nie je žiadnym tajomstvom, že ma beh vôbec nebaví, ale myšlienka tejto akcie ma vzala natoľko, že som sa do toho dal. Po odbehnutí som mal dokonca aj tie dlho očakávané euforické pocity štastia,“ priznal Tůma. "Zabehol som 16,6 km. Ani v najtajnejšom sne som nečakal, že zvádnem odbehnúť tak veľa,“ doplnil.

Bežali aj ďalší športovci - lyžiar Adam Žampa zabehol 13,6 km a automobilový pretekár Matej Homola odolával stíhaciemu autu 15,5 kilometra.

Wings for Life World Run sa uskutočnil vôbec po prvý raz a už je jasné, že sa bude konať aj budúci rok. Celý svet pobeží 3. mája 2015 a Bratislava bude opäť súčasťou projektu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
06. október 2024 08:25