Hana Burzalová a Dominik Černý
StoryEditor

Tréningová skupina Romana Benčíka naháňala v januári kilometre na Tenerife, “Chodec roka 2023” Dominik Černý však bojoval aj s covidom

02.02.2024, 09:45

Slovenskí chodci z tréningovej skupiny Romana Benčíka a Ľuboša Machníka mali veľkú časť januára prechodný domov na Kanárskych ostrovoch. Hana Burzalová a Dominik Černý sa od 8. do 28. januára pripravovali v mestečku Vilaflor v nadmorskej výške 1400 metrov na juhu ostrova Tenerife.

O týždeň neskôr sa k nim pridala kolegyňa z banskobystrickej Dukly i slovenskej reprezentácie Ema Hačundová a tiež kouč Ľuboš Machník. Chodeckú partiu doplnil 20. januára renomovaný fyzioterapeut Denis Freudenfeld.

„Ako zvyčajne, našli sme tu ideálne podmienky na tréning i regeneráciu. Tenerife je ideálne na prípravu z hľadiska klímy i možnosti variácie tréningov v rôznych nadmorských výškach. Hanke Burzalovej vyšiel tréningový kemp najlepšie, naplno využila všetky možnosti, ktoré ostrov na tréningy ponúka,“ hodnotil sústredenie kouč Ľuboš Machník. „Bohužiaľ nie stopercentný zdravotný stav Dominika a Emy spôsobil, že ich tréningové plány sme museli prispôsobovať.“

Desiata v chôdzi na 20 km na Svetovej univerziáde 2023 v čínskom Čcheng-tu Burzalová si pobyt vo Vilaflor pochvaľovala: nielen úspešne zvládnuté náročné tréningy, ale aj podmienky. „Rada sa sem vrátim aj v ďalších rokoch,“ podotkla. „Prvý týždeň bol pre mňa vzhľadom na aklimatizáciu ešte trochu náročnejší, ale ďalšie dva mi vyšli perfektne. Všetko som odmakala podľa plánu. Na Tenerife sme našli výborne možnosti na trénovanie v nadmorskej výške pod sopkou Teide. Niektoré špeciálne tréningy sme zasa odrobili priamo pri mori. Myslím si, že tento tréningový kemp pre mňa dopadol veľmi dobre.“

Hankin snúbenec, slovenský Chodec roka 2023 a 19. na MS v Budapešti 2023 na 35 km Dominik Černý však nebude na sústredenie vo Vilaflor spomínať úplne v najlepšom. Dôvod? V prvom týždni pobytu ho potrápil covid…

„Potom som až do konca sústredenia trénoval len ľahko, pretože ma stále sprevádzajú postcovidové príznaky – najmä zvýšená únava a vysoké pulzy. Žiaľ, nemám v nohách takmer žiadnu intenzitu, štart na halových majstrovstvách Slovenska v sobotu 3. februára je pre mňa hlavne zo zdravotných dôvodov otázny. Taký je šport,“ povzdychol si chodec VŠC Dukla Banská Bystrica.

Pobyt na Kanárskych ostrovoch tentoraz nebol úplne bezproblémový ani pre Emu Hačundovú, členku strieborného slovenského tímu v pretekoch na 20 km na Svetovej univerziáde v Čcheng-tu.

„Sústredenie, žiaľ, nemôžem hodnotiť úplne pozitívne, pretože hneď na začiatku som na niekoľko dní ochorela a musela som obmedziť tréningový proces. Aj preto som sa potom sústredila skôr na objemovú časť prípravy s jemnou intenzitou. Plusom určite bola možnosť pripravovať sa v takmer dvojtisícovej nadmorskej výške a príjemné počasie, aj keď občas zafúkal silný vietor,“ uviedla Ema Hačundová.

V závere kempu za Benčíkovými zverencami prišiel do Vilaflor ich bývalý kolega z tréningovej skupiny Miroslav Úradník, ktorého pripravuje Martin Pupiš spolu s Ľubošom Machníkom. Úradník sa po návrate Černého a spol. presunul v rámci Tenerife do Playa Las Américas, kde sa pripravuje niekdajšia európska šampiónka do 23 rokov na 400 m prekážok Emma Zapletalová s koučom Petrom Žňavom. Na Slovensko sa vráti tesne pred slovenským halovým chodeckým šampionátom 3. 2. v Bratislave. “Na tréningoch sa mi darí, do štvrtka budem na Kanárskych ostrovoch, no už sa teším na halový šampionát,” odkázal Miroslav Úradník.

„Podobne ako moji kolegovia Roman Benčík a Martin Pupiš hodnotím tréningový pobyt na Tenerife ako výborný základ pre ďalšiu prípravu,“ poznamenal ešte Ľuboš Machník.

Elitní slovenskí chodci by sa po domácom šampionáte mali vybrať opäť do tepla, od 8. februára do 10. marca majú naplánované sústredenie v Juhoafrickej republike.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 12:31