Ján Volko sa bude až takmer do Vianoc pripravovať na juhu Afriky
StoryEditor

Ján Volko sa bude až takmer do Vianoc pripravovať na juhu Afriky

22.11.2023, 19:23

Trojnásobný medailista v šprinte na 60 m z halových ME a trojnásobný slovenský Atlét roka Ján Volko sa bude až takmer do Vianoc pripravovať na juhu Afriky. Spolu s viacerými členmi klubu Naša atletika odletel v nedeľu do Potchefstroomu v Juhoafrickej republike, odkiaľ sa vráti domov tesne pred koncoročnými sviatkami.

„Prvé tri týždne do 9. decembra strávime v Potchefstroome, na posledných desať dní sa potom presunieme do Stellenboschu do tamojšieho olympijského centra, kde túto časť zimnej prípravy ukončíme,“ prezradil 27-ročný slovenský šprintérsky rekordér. Do Potchefstroomu priletelo až 21 členov Volkovho úspešného bratislavského klubu, nechýbajú medzi nimi napríklad Jakub Benda, Agáta Cellerová, Ema Bendová, Ela Čederlová, Sandra Veselská, Michaela Ufnárová či nové posily Lenka Kovačovicová, Stanislav Krajčír, Franklin Henry a tiež Michaela Comová. „Na druhú časť afrického sústredenia v Stellenboschi potom pôjdem už iba ja s Tomášom Košíkom a Filipom Federičom,“ doplnil Volko.

Štvrtý z ME 2022 na 100 m a jeho kluboví kolegovia absolvujú v Afrike ďalšiu fázu základnej prípravy na halovú a letnú sezónu, ktorá má prívlastok olympijská. V Paríži 2024 by nechcel chýbať ani Ján Volko. Na olympiádu v Tokiu 2021 sa kvalifikoval na 100 i 200 m, v aktuálnom rebríčku „Road to Paris“ je v oboch disciplínach na postupových priečkach. Aby to tak ostalo aj v čase uzávierky kvalifikácie, musí sa dostať v halovej i v úvode letnej sezóny do adekvátnej formy. Tréningový kemp v JAR je preňho jeden z postupných krokov na ceste k splneniu jeho cieľa – získaniu olympijskej miestenky.

„V Afrike chceme nabehať čo najviac kilometrov v kvalitných šprintoch, položiť základy silovej i odrazovej prípravy, absolvovať kompenzačné cvičenia a rozvíjať silovo-rýchlostné parametre,“ načrtol Ján Volko náplň sústredenia na juhu čierneho kontinentu. To bude už tretie v príprave na atletický rok 2024. V októbri sa pripravoval vo Vysokých Tatrách a následne v Skalke pri Kremnici.

„Na týchto dvoch sústredeniach sme sa zamerali na veľký objem kilometrov, náročné výstupy či výbehy a takisto na hrubú prácu v odrazovej príprave. Zatiaľ som s prípravou spokojný, všetko vychádza, ako sme chceli. Verím, že to takto ostane, budeme všetci zdraví a príprava dopadne podľa našich predstáv,“ želal si Volko.

V tomto roku na rozdiel od minulosti neabsolvoval v úvodnej fáze prípravy žiadne mimoriadne adrenalínové či nezvyčajné aktivity. „Ak, pravda, nerátam tri v podstate bežné vysokohorské túry, pričom rozdiel bol v tom, že dve z nich sme poňali alpským štýlom so striedaním behu a chôdze – aby sme nabrali aeróbnu či všeobecnú vytrvalosť,“ podotkol zverenec trénerov Nade Bendovej a Róberta Kresťanka.

Najrýchlejší Slovák v histórii už so svojím realizačným tímom dal dokopy aj predbežný program v halovej sezóne 2024, ale podrobnosti zatiaľ neprezradil. „Máme už kostru, ale na sto percent nie je nič isté,“ skonštatoval. Volkov cieľ v zimnej sezóne – pod strechou sa mu od roku 2017 rok čo rok mimoriadne darí – je nazbierať dostatočný počet bodov, aby si zaistil štart na európskom šampionáte v Ríme a olympijských hrách v Paríži.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
28. apríl 2024 23:40