Peter Fraňo
StoryEditor

Peter Fraňo - bronzový medailista z MS v traile

12.07.2023, 09:31

Slovenský ultravytrvalec dosiahol na svetovom šampionáte v horskom behu životný úspech. Na 86,9 km dlhej trati v rakúskom Innsbrucku finišoval tretí na extrémne náročnej trati s prudkými klesaniami a stúpaniami za 10:02:10 h.

Mysleli ste na medailu už pred pretekmi?

To určite nie, ale cítil som sa veľmi dobre, takže som tušil, že by z toho mohol byť dobrý výsledok. V ultratrailoch však človek nikdy nevie. Na takej dlhej trati sa môže stať čokoľvek. Do hry vstupuje veľmi veľa faktorov. Tréningy pred MS som absolvoval presne podľa svojich plánov. Konečný výsledok však závisí aj od konkurencie či terénu, takže pred pretekmi by som bral aj desiate miesto. Chcel som obhájiť ôsme miesto z minulého roku. Vedel som, že konkurencia bude väčšia, ale na druhej strane som sa na šampionát viac pripravoval a terén aj podmienky v Rakúsku mi v porovnaní s Thajskom sedeli. Preto som si vravel, že ak by sa mi podarilo zopakovať ôsme miesto, bral by som to ako úspech. Medaila je bonus. Úplne prvá podobná myšlienka na ňu mi hlavou prebleskla už v prvom kopci, na ktorom som sa cítil naozaj veľmi dobre. V čelnej skupinke sme boli viacerí a hovoril som si, že dnes by to mohlo vyjsť. Potom som sa trochu upokojil a bežal som si svoje tempo. Po 43. kilometri, kde bola občerstvovacia stanica s našimi chalanmi, som začal predbiehať súperov predo mnou. Zrazu som bol piaty, štvrtý a napokon tretí. Nohy mi išli dobre, takže niekde v polovice trate som začal snívať, že by to mohlo byť naozaj dobré.

Čo bolo najťažšie na 10-hodinovej ceste za medailou?

Nedá sa povedať, že by som mal nejaký konkrétny moment, ktorý by bol pre mňa náročný. Ide skôr o to, aby sa človek dokázal sústrediť na celých tých desať hodín, vnímať iba samého seba, zostať duchom prítomný v každom jednom momente, nikam mentálne „neulietať“. To je na tom celom najťažšie. V ideálnom prípade o ničom nepremýšľať. Snažím sa zamerať iba sám na seba a na najbližšie kroky. Samozrejme, že myšlienky občas ušli aj niekam inam, ale v takých chvíľach som sa usiloval čo najskôr opäť skoncentrovať.

Minulý rok ste skončili na 8. mieste, teraz na stupňoch pre víťazov. V čom ste sa od vlaňajška zlepšili?

Určite mám viac skúseností. MS v Innsbrucku boli moje tretie preteky v živote s dĺžkou nad 80 kilometrov. Začal som sa svedomitejšie pripravovať, vnímal som MS 2023 ako svoj veľký cieľ. Absolvoval som sústredenie vo vysokohorských podmienkach, prešiel som si aj trať tohtoročného šampionátu. Posledné dva mesiace som príprave na MS obetoval naozaj všetko. Prispôsoboval som jej všetko, čo sa dalo. Medaila je pre mňa veľké zadosťučinenie.

Trať v Innsbrucku vám vyhovovala viac?

Tohtoročná sa viac podobala terénom v našich Tatrách, takže mi bola bližšia ako tá v Thajsku. Na druhej strane bola vďaka väčšiemu prevýšeniu a ostrým výbehom aj klesaniam náročnejšia. Celkovo mi však aj takýto charakter terénu vyhovuje viac. Navyše v Thajsku vstúpila do hry špecifická klíma, s akou som nemal skúsenosť. V Rakúsku som mal pocit, akoby som bežal doma.

Poďme úplne na začiatok. Prečo ste sa dali na ultra náročné behy?

Išlo to všetko tak postupne. Keď som začínal s behom tak som chodil behať behy do vrchu a preteky časovo do 1 hodiny, potom som postupne skúšal dlhšie behy a videl som, že čím dlhšie preteky, tým lepšie sa umiestňujem, tak ma to, pochopiteľne, viac bavilo. V začiatkoch som to okrem iného považoval ako dobrý spôsob na spoznanie daného regiónu/krajiny, pretože čím dlhší beh, tým viac toho človek uvidí. Najskôr človek beží beh do vrchu, potom nejaké hodinové preteky, polmaratón, maratón, ultra... Časom spoznávate ľudí, čo majú odbehnuté ďaleko dlhšie behy. Je to tak, že v akej komunite sa nachádzate, také veci robíte.

Ako prebieha príprava na veľké preteky?

Ja sa snažím hlavne v zimnom období využívať iné aktivity aeróbneho charakteru a behať len zriedkavo čím šetrím svoj pohybový aparát. Čiže v zime je to predovšetkým skialpinizmus a potom keď sa už blížia bežecké preteky tak samozrejme beh. V ideálnom prípade zaradíme pred pretekmi nejaké sústredenie a to je tak všetko. Ako doplnok v lete využívam bicykel. Zima je zameraná predovšetkým na objem, pár týždňov pred pretekom sa snažím urobiť kľúčové tréningy a nabehať vyšší objem a po pretekoch, samozrejme, oddychovejší režim chvíľu, pretože po takej námahe by som to dlho nevydržal takto robiť.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 22:52