House of the DragonHBO
StoryEditor

Fanúšikovia kritizujú finále druhej série Rodu Draka. Chceli sme sa zamerať na vzťahy a nie veľké bitky, odkazujú tvorcovia

Miroslav Kamody06.08.2024., 14:00h

Ak sledujeme tanec drakov, ide skôr o jednokročku. Seriál House of the Dragon zvolil vo finále druhej série inú taktiku a fanúšikovia nešetria kritikou.

Lajkuj Brainee.sk na

Druhá séria seriálu Rod Draka (House of the Dragon) je definitívne za nami, a ako to už býva, fanúšikovia nie sú spokojní. Rozdelili sa do dvoch veľkých táborov, pričom jeden kritizuje spomalený dej, nezaujímavé zvraty a málo drakov, druhý zase hovorí o dobrej konverzačke a rozdávaní kariet pred vypuknutím totálnej občianskej vojny.

Tak či onak, druhá séria prequelu ku Game of Thrones priniesla vo svojom závere istú pachuť. Samozrejme, dostali sme zaujímavú sekvenciu z budúcnosti, ktorá nasmerovala Daemonove pohnútky naspäť k Rhaenyre, no predtým bol polovicu série zatvorený s halucináciami na hrade.

image

Odrezané hlavy a znetvorené telá im nevadia, bozk dvoch žien áno. Vieme, prečo má nová časť Rodu draka najnižšie hodnotenia

Je to o vzťahoch

„Úprimne som nevedela, čo mám očakávať. Nevedela som, či to bude bitka alebo niečo iné. Asi som očakávala bitku, ale ako fanúšik. Keď som si potom prečítala scenár, bola som milo prekvapená a šťastná, pretože si myslím, že na príliš sústredíme na bitky. Myslím, že na tejto epizóde je naozaj zaujímavé to, že je o vzťahoch. Sú to dialógy, zvraty, vzťah medzi Daemonom a Rhaenyrou a Rhaenyrou a Alicent,” vyjadrila sa režisérka epizódy Geeta Vasant Patel.

Na druhú stranu vieme, že House of the Dragon bude mať až štyri série, takže konca seriálu sa dočkáme až o približne štyri roky. Tvorcovia už skrátili série z desiatich na osem epizód a niet sa čomu čudovať - samotná druhá séria obsiahla len niekoľko desiatok strán z knihy, takže k tomu najzásadnejšiemu sa zrejme nedostaneme ešte ani v tej tretej, ktorá dorazí o dva roky.

image

House of the Dragon

HBO

Medzeru medzi dvojročným čakaním by nám po novom mal vypĺňať seriál A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight, ktorého prvej série by sme sa mali dočkať už na budúci rok. Do Westerosu sa tak budeme vracať pravidelne, otázkou je, či sa ešte budeme chcieť.

Pachuť

House of the Dragon podľa fanúšikov chýba ten správny drive, zvraty, pri ktorých sa tají dych a epické scény. A tí, ktorí čakali, že tvorcovia si všetko šetria na 70 minút dlhú finálnu epizódu, zostali poriadne sklamaní. Aj u nás v súvislosti s pokračovaním prevláda pachuť.

image

Život ako v House of the Dragon. Ako by dokázali draci chrliť oheň, keby boli skutočnými tvormi na našej planéte?

Niektoré dialógy síce boli skvelé, no kvalitatívne sa nové časti oproti prvej sérii zásadne prepadli. Postavy prešľapujú na mieste, čo je spôsobené najmä tým, že druhá séria pokrýva len veľmi málo udalostí z kníh. Mnohé z postáv sa vôbec nechovajú tak, ako sa chovali predtým, čo však v tomto prípade rozhodne nemôžeme pripísať vývojom ich charakterov.

Aj samotný tanec drakov zatiaľ vyzerá len na jednokročku. Častejšie ich vídame na zemi ako vo vzduchu a až na pár udalostí veľa vody nenamútili. Každý ich chce mať, no keď ich má, takmer nič s nimi nerobí. 

Čakať, čakať, čakať...

Áno, možno má Patel pravdu, že fanúšikovia si vo finále už tak veľmi zvykli na veľké zvraty a masívne súboje, no keď ich nedostanú celých osem častí, argument o vyzdvihovaní vzťahov ide tak trochu do stratena. Rovnako tak aj druhá séria, ktorej dej by sa poľahky zmestil do troch epizód s vyváženými silnými momentami - ako v dialógoch, tak aj na bojisku.

Nám však aktuálne nezostáva nič iné, iba čakať a dúfať. Najprv na to, či nás A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight strhne rovnako tak, ako v úvode House of the Dragon a Game of Thrones.

image

Príbeh autora Game of Thrones: George Martin predával na ulici poviedky za drobné, príbehy nikdy nevedel dopísať

No a potom na to, ako sa tvorcovia popasujú s treťou sériou House of the Dragon. A rozhodne im nepomôže to, že tvorca knižnej predlohy George R. R. Martin im dal košom a na scenári sa podieľať nebude.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 03:50