PlayStation 5 ProSony/
StoryEditor

VIDEO Sony ukázalo najvýkonnejšiu konzolu na svete. Cenovka PlayStation 5 Pro mnohých hráčov poriadne nahnevala

iDnes.czOndřej Zach11.09.2024., 11:00h

Technická prezentácia PlayStationu priniesla očakávané odhalenie výkonnejšej verzie konzoly PlayStation 5 s označením Pro. Vyjde tento rok v novembri, oproti štandardnému modelu si však záujemcovia poriadne priplatia.

Lajkuj Brainee.sk na

PlayStation 5 Pro vyjde 7. novembra za 799,99 eura. Predobjednávky začnú 26. septembra. Konzola sa bude štandardne predávať vo verzii bez diskovej mechaniky, ktorú si však bude možné v prípade záujmu dokúpiť. Zväčšil sa aj úložný priestor na 2 TB. Súčasťou balenia opäť bude hra Astro‘s Playroom, ktorá sa v septembri dočkala pokračovania Astro Bot, píše iDnes.

Už žiadne kompromisy

Prezentáciu viedol Mark Cerny, hlavný architekt PlayStationu 5, ktorý najskôr priblížil, akým spôsobom pôvodná konzola vznikla. V úvahách sa dostal až do bodu, kedy hráči musia voliť medzi režimom, ktorý sa zameriava na peknú grafiku, ale beží v 30 fps, alebo tým, ktorý akcentuje plynulosť a lepšiu odozvu na úkor kvality grafiky. Cieľom PlayStationu 5 Pro je sprostredkovať oboje.

image

PlayStation 5 Pro

Sony/

Cerny spomenul trojicu hlavných vylepšení. V prvom rade je to nový grafický procesor. „S konzolou PS5 Pro prechádzame na GPU, ktoré má o 67 percent viac výpočtových jednotiek ako súčasná konzola PS5 a o 28 percent rýchlejšiu pamäť. Celkovo to umožňuje až o 45 percent rýchlejšie vykresľovanie pri hraní, takže zážitok je oveľa plynulejší,“ uvádza.

Rozumie si s príslušenstvom aj hrami

Druhým bodom je výkonnejší ray tracing, tretím upscaling pomocou umelej inteligencie, ktorý si v Sony pomenovali PlayStation Spectral Super Resolution. Ďalšími vylepšeniami je funkcia PS5 Pro Game Boost, ktorá pomôže zlepšiť výkon v podporovaných PS4 a PS5 hrách, podpora Wi-Fi 7, VRR a rozlíšenie 8K. PlayStation 5 Pro je kompatibilný so všetkými vydanými hrami a príslušenstvom.

image

Sumy, z ktorých sa ti zatočí hlava. Toto sú najnákladnejšie videohry všetkých čias, o niektorých by si to možno ani nepovedal

PlayStation už ukázal a spomenul množstvo hier, ktoré využijú výkon konzoly. Menovite sú to Alan Wake 2, Assassin‘s Creed: Shadows, Demon‘s Souls, Dragon‘s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel ‘s Spider-Man 2, Motorfest, The First Descendant, The Last of Us Part II Remastered a ďalšie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 23:22