Pokémon kartičkyUnsplash/Halfcut Pokemon
StoryEditor

Koľko za gram Pikačua? Obchod s pokémonmi ukrýval drogy za milióny, polícia našla celé kilogramy pervitínu

Ondřej MartinůiDnes.cz03.09.2024., 11:30h

Polícia v Hongkongu našla veľkú skrýšu drog na zdanlivo nenápadnom mieste: v obchode so zberateľskými kartami s pokémonmi. Hodnota nájdených drog sa odhaduje vyše milióna eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Sú rôzne typy závislostí. Niekto môže vysoké objemy peňazí minúť za drogy, niekto za zberateľské karty, píše Ondřej Martinů z portálu iDnes. Tieto dva svety sa však zdanlivo prepojili v prípade nečakaného odhalenia hongkonskej polície, ktorá objavila v polovici augusta v sklade obchodu so zberateľskými karty s pokémonmi, Pokémon Trading Card Game (ďalej Pokémon TCG), veľké množstvo pervitínu.

O prípade informoval denník South China Morning Post, podľa ktorého našla polícia u 28-ročného muža prevádzkujúceho obchod celkom 21 kilogramov tejto drogy. Polícia ho najprv zadržala na ulici a našla u neho päť kilogramov pervitínu, ďalších šestnásť kilogramov potom policajti zadržali v sklade jeho obchodu s pokémon kartičkami.

image

Toto sú najcennejšie hračky z 90-tych rokov. Od zberateľských Barbie až po kartu Pokémona za milióny

Skladisko drog

Obchod so zberateľskými kartami Pokémon TCG pritom fungoval úplne normálne, organizovali sa tu dokonca kartové turnaje a obchod bežne navštevovali deti. Podľa polície však neboli drogy ponúkané mladistvým návštevníkom obchodu. Pre prevádzkovateľov obchodu išlo zrejme o dve úplne separátne činnosti, ktorým sa venoval.

Polícia ďalej vyhlásila, že obchod ako skladisko drog pôsobil len pomerne krátko, asi jeden mesiac. Majiteľ obchodu bol zrejme k tejto aktivite zvedený organizovanými zločincami, ktorí mu sľúbili veľké obnosy peňazí za ukrytie drog. Prečo sa však s časťou uschovaného pervitínu pohyboval vonku, nie je jasné.

image

Pokémon kartičky

Unsplash/Giorgio Trovato

Drogy za vyše milión

Polícia odhaduje cenu zabaveného pervitínu na desať miliónov hongkonských dolárov, čo je v prepočte asi 1 160 000 eur. Muž je teraz vo väzbe a čaká na súd, ktoré sú v prípade prechovávania a distribúcie drog v Hongkongu veľmi prísne. Majiteľa obchodu s pokémonmi môže podľa miestnych zákonov čakať až doživotie vo väzení.

Pokémon TCG je populárna kartová zberateľská hra, ktorá má dlhoročnú tradíciu a jej popularita ani v poslednej dobe nijako nepoľavuje. A keď sa pozriete u rôznych predajcov na ceny za hracie a doplnkové balíčky, vzácne karty či celé herné sety, pervitín môže pôsobiť ako to lacnejšie hobby.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 19:42