Iba v kinách sa odohrá najväčší súboj všetkých čias: Prichádza nová marvelovka Deadpool a WolverineJay Maidment/Cinemart
StoryEditor

RECENZIA Deadpool & Wolverine je splneným mokrým snom každého komiksového fanúšika. Záchranu žánru však nečakaj

Miroslav Kamody25.07.2024., 13:00h

Čo si myslíme o novom Deadpoolovi? To sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch - a úplne bez spoilerov.

Lajkuj Brainee.sk na

Má komiksový žáner za sebou svoje najlepšie roky? Je pravda, že najväčší ošiaľ sa skončil spolu s premiérou Avengers: Endgame. Následné filmové projekty fanúšikov príliš nenadchli, k čomu rozhodne nepomohlo ukončenie a následne oznámený reštart celého prepojeného univerza od DC či problémová Multiverse sága s Kangom od Marvelu.

Jediným svetlým bodom v tento mizérii bolo oznámenie, že mutanti zo sveta X-Menov po kúpe štúdia 20th Century Fox štúdiom Disney konečne prichádzajú do prepojeného filmového a televízneho vesmíru od Marvelu (MCU). Ako ich však rozumne uviesť po tom, čo sme videli už 33 superhrdinských filmov?

image

Taylor Swift, Blake Lively alebo niekto úplne iný? Vieme, kto v očakávanej komiksovke stvárnil Lady Deadpool

Návrat, v ktorý mnohí ani nedúfali

Pomerne prekvapivo padla karta na Deadpoola. Po oznámení hlavného predstaviteľa Ryana Reynoldsa však zrazu bolo jasné, prečo padlo toto rozhodnutie. Do svojej ikonickej úlohy Wolverina sa vrátil Hugh Jackman. A fanúšikovia viac nepotrebovali.

Keď sa prvýkrát v traileri ukázal v ikonickom žltom obleku, ošiaľ bol dokonaný a mnohí začali hovoriť, že film Deadpool & Wolverine vzkriesi komiksový žáner a opäť raz zmení hru. Podarilo sa mu to však naozaj? Áno aj nie.

Šesť rokov po udalostiach z filmu Deadpool 2 žije Wade Wilson pokojným životom, pretože časy žoldniera Deadpoola nechal za sebou, až kým ho Úrad pre časové odchýlky (TVA) - byrokratická organizácia, ktorá existuje mimo času a priestoru a monitoruje časovú os - nevtiahne do novej misie.

Keďže jeho domovský vesmír čelí existenčnej hrozbe, Wilson sa neochotne pridá k ešte neochotnejšiemu Wolverinovi (nie úplne tomu, ktorého poznáme) na misii, ktorá má ambície zmeniť dejiny MCU.

Skvele fungujúca bromance

V prvom rade je potrebné povedať, že dejiny MCU sa nemenia tak, ako si možno predstavuješ. Áno, mutanti sú odteraz oficiálne súčasťou MCU, no refediníciu komiksového žánru rozhodne nečakaj. Deadpool je stále Deadpoolom, keďže Reynolds si zachoval pomerne veľkú kontrolu nad tvorbou. A funguje to skvele.

Hlavná postava tak hláškuje rovnako ako v prvých dvoch filmoch, veľmi často triafa klinec po hlavičke, no občas niektoré vtipy publikum vôbec nezasiahnu. R-kový rating sedí dokonale, príbeh vlastne ani nie je taký dôležitý, no čo je najpodstatnejšie - bromance medzi ním a Wolverinom šliape na jednotku.

image

Hugh Jackman ako Wolverine

Jay Maidment

Práve tá najviac ťahá film dopredu, pretože bez nej by zostal zaseknutý v Prázdnote (doslova). Hugh Jackman si návrat do ikonickej postavy náležite užíva a bez akýchkoľvek pochybností je najlepším elementom celej snímky. Emma Corrin ako záporáčka Cassandra Nova síce neurazí, ale ani nijako neohúri - tento komiksový problém tak zostáva nezmenený.

Cameo, cameo, cameo

Pomerne prekvapivé je, koľko rôznych postáv zo starších filmov sa po rokoch vrátilo. O niektorých cameách sme vedeli už dlho, no tvorcovia celú plejádu dokázali udržať pod pokrievkou až do premiéry. A najlepšie na tom je, že nejde o žiadne šteky. Ich návrat dáva perfektný zmysel, niekedy utrúsia vtipnú hlášku, inokedy zase posúvajú celý dej vpred.

image

Marvel predstavil novú multiplayerovú strieľačku. Zadarmo si budeš môcť zahrať za Avengerov či Strážcov galaxie

Na druhú stranu je však treba dodať, že ich nie je toľko, koľko možno očakávaš. Ak sme ich však dostali menej za cenu toho, o koho ide (neprezrádzajme však), rozhodne sa nemôžeme nijako sťažovať. Režisér Shawn Levy a scenáristi (ktorých bolo spolu s Levym a Reynoldsom dokopy päť) si splnili svoju povinnosť najlepšie, ako vedeli.

Baví aj soundtrack Roba Simonsena, na samostatné počutie však príliš nie je. Zaručujeme ti však, že po ceste domov ti v aute bude hrať Madonna či You‘re the One That I Want z Pomády.

image

Deadpool so svojím "miláčikom" Dogpoolom.

Jay Maidment

LFG!!!

No a áno, celý film je jeden veľký fan service. Ale po dlhých rokoch konečne dobrý fan service! Deadpool presne vie, pre koho je, drží sa fungujúcich šablón a baví divákov tak dobre, ako žiadny komiksový film za posledné roky. A v konečnom dôsledku je finálnou bodkou za vesmírom mutantov od Foxu a pôvodných komiksoviek, ktoré brázdili kiná okolo roku 2000.

Deadpool & Wolverine nespôsobil žiadny zásadný reštart MCU, priniesli však do neho momenty (a aspoň na chvíľu postavy), pre ktoré sme si komiksový žáner v počiatkoch tak zamilovali. To všetko obalené do nekorektného humoru, solídneho vizuálu a občas aj silnou nostalgiou, pri ktorej sa nedá nepousmiať. Tak teda LFG!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 19:57