TASR/AP
StoryEditor

Agent 007 bol sexuálny násilník, dnes by mu to neprešlo, hovorí režisér novej bondovky

som30.09.2021., 10:00h
Režisér najnovšej bondovky Cary Fukunaga sa tesne pred premiérou filmu Nie je čas zomrieť vyjadril na adresu postavy agenta 007 v starších dieloch nie príliš pozitívne. V čase, keď postavu hral Sean Connery, sa podľa neho James Bond správal ako násilník.
Lajkuj Brainee.sk na

Štyridsaťštyriročný Cary Fukunaga opísal svoje dojmy z filmu Thunderball z roku 1965. V tom čase rolu Jamesa Bonda stvárnil legendárny Sean Connery, ktorý v jednej scéne bez zábran pobozká Molly Petersovú v úlohe zdravotnej sestričky bez toho, aby o to jej postava stála. V ďalšej časti príbehu Bond využije to, že o sestričke vie tajomstvo, ktoré by ju mohlo stáť pracovné miesto a prinúti ju, aby sa ním vyspala.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cary Fukunaga (@cary_fukunaga)

Dnes by to neprešlo

„Moje mlčanie má svoju cenu,“ hovorí Conneryho Bond. „Snáď nemyslíte ... To nie!“ zodpovedá vydesená zdravotníčka v úlohe Petersová. Agent 007 sa však nehanbí a vtlačí ju do sauny, kde z nej vyzlieka oblečenie. „Thunderball? To je ten diel, v ktorom postava Seana Conneryho v podstate znásilní ženu, že? To by mu dnes neprešlo,“ uviedol Fukunaga pre denník The Hollywood Reporter.

​V predchádzajúcom diele Goldfinger z roku 1964 sa zase Connery násilím zmocní postavy Pussy Galore, ktorú hrá Honor Blackmanová. Autor knižnej predlohy Ian Fleming v roku 1959 túto scénu vysvetlil tak, že obchytkávanie zo strany Bonda je jediným spôsobom, ako sa ženská hrdinka môže vyliečiť zo svojej „patologickej lesbickej orientácie“. Informoval o tom denník The Guardian .

Rovnocennosť mužských a ženských postáv

Najnovšia bondovka Nie je čas zomrieť, ktorú režíroval Fukunaga, má byť naopak dielom, kde mužské a ženské postavy majú rovnaké postavanie. Herečka Lashana Lynchová v 25. pokračovaní stvárňuje agentku, ktorá podľa všetkého prevezme Bondovu úlohu. Agent 007 si totiž na začiatku príbehu užíva vo výslužbe na Jamajke.

„Myslím, že niektorí diváci budú pri sledovaní nového Bonda kričať a kopať. Budú musieť prijať, že správanie agenta 007 už je dnes neprípustné. Vďaka bohu! Postava totiž vznikla v roku 1952, takže sa medzitým všeličo zmenilo,“ zdôraznila výkonná producentka Barbara Broccoliovej.

„Bonda nemôžete zo dňa na deň zmeniť na inú osobu,“ povedal Fukunaga pre  THR. „Ale určite môžeš zmeniť svet okolo neho a spôsob, akým v ňom musí fungovať.“

Vlastné časti

Na adresu postavenia žien v kultovom filme sa vyjadril aj Daniel Craig v rozhovore pre The Radio Times, kde trval na tom, že Jamesa Bonda by nemala hrať ženská herečka, pretože si zaslúži vlastnú úlohu, ktorá nebola pôvodne napísaná pre muža. V súvislosti s výzvami, aby agenta 007 hrala žena, sa herec, ktorý týmto dielom odchádza zo série, vyjadril, že namiesto obsadzovania mužských rolí ženami, by ženy mali jednoducho mať svoje vlastné epizódy s novými rolami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. október 2024 15:33