Avatar: Frontiers of PandoraUbisoft/
StoryEditor

RECENZIA: Nový herný Avatar ťa prenesie do úžasného sveta Pandory. Neustále hľadanie surovín ti však časom môže liezť na nervy

iDnes.cz16.12.2023., 11:00h

Hlavným kladom herného Avatara: Frontiers of Pandora sú úchvatné vizuály. Po hernej stránke je to akcia v klasickom otvorenom svete s väčším dôrazom na craft.

Lajkuj Brainee.sk na

Akcia

Samozrejme dôjde aj na akciu. Niekedy na teba zaútočí miestna fauna (a niekedy aj flóra), ale obvykle budeš čeliť vojakom, machom a helikoptéram RDA. Priznám sa, že na začiatku som s ohľadom na to, že som ovládal trojmetrovú bytosť s obrovským lukom, stavil na „ramboidný“ prístup, avšak za pár sekúnd som pochopil, že to nebol najlepší nápad. Ono totiž brnenie z kože nie je práve vynikajúcou ochranou proti streľbe z guľometu.

image

RECENZIA Konečne Star Wars ako má byť. Seriál Ahsoka sa vracia k starým koreňom populárnej ságy

Niekedy je možné voliť priamočiarejší prístup, ale obvykle je lepšie zvoliť partizánsky boj, až kým postupne po jednom neodpravíš všetkých protivníkov. Ponúkané sú od začiatku tri obtiažnosti, kedy aj na strednej stačí pár zásahov a tvoj Avatar padá k zemi.

image

Avatar: Frontiers of Pandora

Bonusweb.cz/

Všeobecne povedané, pokiaľ bojuješ s pár protivníkmi, je možné staviť na zakrádanie a údery zo zálohy, ak čelíš väčšej skupine protivníkov, je obvykle lepšie byť neustále v pohybe, k čomu je vaša postava dobre vybavená, dokáže rýchlo šplhať do výšky, „kĺzať“ sa po zemi a vykonávať veľké skoky. Zábavnejšie sú strety v otvorených priestranstvách ako na múrmi obohnaných základniach, kde nie je veľa priestoru na rozmanitejšie stratégie. Nemôžem povedať, že by bol súbojový systém extrémne strhujúci, nie je totiž výnimočné, že ste tlačení do jediného štýlu hrania, čo nie je vždy zábavné.

Bez „šiesteho zmyslu“ ani ranu

Veľkou pomocou v prípade hľadania predmetov, ale aj akčných momentov je špeciálny zmysel, ktorý sa po stlačení tlačidla aktivuje na pár sekúnd a ty vidíš dôležité objekty v okolí od materiálov, cez boxy až po nepriateľov (pokojne aj vo vnútri budovy). Je to vynikajúci pomocník, bez ktorého sa nezaobídeš. Je však trochu nemilé, že zostane aktivovaný len chvíľu, takže keď po niečom pátraš, je nutné stále stláčať určený ovládací prvok. (Môžeš ho aj držať, ale v tom prípade sa tvoj pohyb výrazne spomalí, čo je niekedy nepraktické).

Je to v rámci toho, že tvorcovia chceli, aby ste mali možnosť sa nerušene kochať okolím a tak je väčšina prvkov (ako kompas) minimalistická, prípadne sa dajú úplne vypnúť. Ide o ďalší spôsob, ako vám vývojári hovoria, aby ste sa radovali, že si skoro na vlastnej koži môžete užiť Pandoru.

image

Avatar: Frontiers of Pandora

Bonusweb.cz/

A ak vám ani to nestačí ako dôkaz toho, že vás tvorcovia chcú odradiť od toho, aby ste sa zbesilo hnali dopredu, potom niektoré predmety je možné získať len za súčiastky, ktoré musíte hľadať. Vývojári si jednoducho dali na Pandore záležať, takže vám neustále naznačujú, že bezhlavo plniť len príbehové misie je škoda.

Pokiaľ by ste ale napriek tomu robili len to, počítajte s tým, že hru dokončíte za niečo málo cez 20 hodín, avšak väčšina ľudí asi na Pandore strávi výrazne viac času. Ak sa budete viac venovať prieskumu a plniť aj vedľajšie úlohy, navýši sa herná doba rádovo v desiatkach hodín.

Hra ponúka aj multiplayer, konkrétne online crossplay kooperáciu pre dvoch, ak by ste chceli prizvať parťáka a spoločne sa kochať Pandorou. Avšak, táto funkcia je dostupná až po splnení šiestej príbehovej misie.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 17:51