SatelitArchív HN
StoryEditor

India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové

Miroslav Kamody24.04.2024., 13:30h

Krajiny počas vesmírnych misií vytvárajú tony vesmírneho odpadu, ktoré môžu mať vplyv na celé ľudstvo. India sa preto vybrala opačným smerom.

Lajkuj Brainee.sk na

Koncom marca Indická organizácia pre vesmírny výskum (ISRO) oznámila, že jedna z jej satelitných misií „prakticky nezanechala na obežnej dráhe žiadny odpad“ po tom, čo bol vyčerpaný raketový stupeň spustený, aby počas opätovného vstupu zhorel v zemskej atmosfére.

Ako informuje portál Space, podobné techniky odstraňovania z obežnej dráhy sa budú používať na to, aby sa budúce misie do konca tohto desaťročia stali „bezodpadové“, povedal minulý týždeň predseda ISRO S. Somanath.

image

NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici

Bez odpadu

„V priebehu rokov sa v rámci ISRO vyvinula dostatočná zručnosť pri riešení tém súvisiacich s nakladaním s odpadom,” povedal Somanath na zasadnutí, ktoré organizoval Medziagentúrny výbor pre koordináciu vesmírneho odpadu (IADC), ktorého 13 členmi sú všetky krajiny, ktoré lietajú do vesmíru.

„Chceme sa uistiť, že pre všetky kozmické lode, ktoré pravdepodobne v budúcnosti vypustíme, podnikneme kroky, aby sme zaistili, že vyletíme z obežnej dráhy a privedieme ich na miesto bezpečne.”

India má v súčasnosti na obežnej dráhe 54 kozmických lodí s výnimkou nefunkčných satelitov, z ktorých 13 bolo minulý rok deorbitovaných kvôli opätovnému vstupu do zemskej atmosféry. Vo februári bol satelit na pozorovanie Zeme s názvom Cartosat-2, ktorý ISRO vypustil v roku 2007, spustený pre kontrolovaný atmosférický návrat nad Indický oceán a predpovedalo sa, že všetky hlavné časti satelitu sa počas udalosti vyparia.

image

Planéta Zem

Unsplash

Nie všetko zhorí v atmosfére

Nemusí to tak ale byť vždy. Je ťažké predpovedať, či určitý satelit počas opätovného vstupu úplne zhorí, a vedci si uvedomujú, že cestu na povrch prežije viac objektov, ako sa doteraz predpokladalo. Napríklad len minulý mesiac kus trosiek z palety použitých batérií vyhodených z Medzinárodnej vesmírnej stanice narazil do domu na Floride. NASA však tvrdila, že úplne zhorí.

Raketové stupne a mŕtve alebo nefunkčné satelity opustené na svojich obežných dráhach okolo Zeme boli primárnym zdrojom vesmírneho odpadu v dôsledku kolízií a náhodných výbuchov, čo prinútilo vesmírne agentúry a súkromné spoločnosti, aby zámerne obmedzili svoje satelity kvôli opätovnému vstupu do atmosféry.

Zahlcujeme okolie našej planéty

Predpokladá sa, že na obežnú dráhu v nadchádzajúcich rokoch zamieri milión ďalších satelitov. Aj preto pretrvávajú otázky o environmentálnych dopadoch spaľovania satelitov v zemskej atmosfére. Štúdia z minulého októbra zistila neočakávane vysoké množstvá odparených kovov znečisťujúcich stratosféru Zeme, ktorá je domovom krehkej ozónovej vrstvy.

image

VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika

Iná štúdia zase naznačila, že úlomky z horiacich satelitov by mohli nejakým spôsobom zasahovať do magnetického poľa našej planéty.

„Obklopujeme planétu odpadkami,” povedala pre Space Sierra Solter-Hunt, americká fyzička a doktorandka na Islandskej univerzite, ktorá štúdiu napísala. „Bude toho stále viac a spôsobí to rôzne chemické reakcie a my tomu v podstate nerozumieme.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:46