Ľudia sa ochladzujú vo fontáne na Námestí slobody počas horúčav v Bratislave TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Streda bola na Slovensku najteplejším dňom tohto leta. Horúčavy však ešte stále nepovedali posledné slovo

TASR15.08.2024., 13:04h

V stredu (14. 8.) bol najteplejší deň tohto leta. Teplotu 38 stupňov Celzia namerali na staniciach Mužla, Mochovce a Žiar nad Hronom. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Lajkuj Brainee.sk na

„Mnoho staníc na západnom Slovensku dosiahlo 36 až 37 stupňov Celzia, 36 sme namerali aj v kotlinách Banskobystrického kraja. Zároveň viaceré stanice na juhozápade zaznamenali už tretí deň za sebou s teplotou 35 stupňov Celzia, Kamenica nad Hronom už štvrtý deň,” priblížili meteorológovia.

Vysoké teploty

Na východnom Slovensku počas tejto vlny horúčav nebolo 35 stupňov Celzia, na severe túto teplotu namerali, napríklad v Turci. Na Orave a Liptove bolo ojedinele 33 až 34 stupňov Celzia, podobné teploty nameral SHMÚ vo Východoslovenskej nížine.

image

Stručná história extrémnych horúčav v Európe. V roku 2003 zomreli tisíce ľudí, dnes kontinent ničia gigantické požiare

Vo štvrtok neobvyklé teplotné rozdiely medzi severozápadom a juhovýchodom meteorológovia neočakávajú. „Dôvodom je, že teplý vzduch sa pomaly presúva ďalej na východ, a tak sa dostane aj nad východ Slovenska. Deje sa tak pred studeným frontom, ktorý sa od západu presúva cez strednú Európu, no rozpadáva sa,” skonštatovali.

Extrémy v Maďarsku

Najteplejšie v rámci strednej Európy bolo podľa SHMÚ v stredu opäť v Maďarsku, kde teplota znova vystúpila na 40 stupňov, na Balkáne aj viac. Studený front ovplyvní počasie najmä v Poľsku, na Slovensku len minimálne.

image

Deti sa hrajú vo fontáne na Námestí slobody počas horúčav v Bratislave 

TASR/Dano Veselský

„Bude trochu viac kopovitej oblačnosti a prehánok a búrok (najmä v horských oblastiach), ale vzduch bude v západnej polovici len o málo chladnejší ako v stredu, v tej východnej bude teplejší,” uviedol SHMÚ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 16:25