Erik Šarišský žije ako digitálny nomád už od roku 2016.Archív Erika Šarišského/
StoryEditor

Prežil som horúčku dengue. Poistenie proti krádeži je pred cestou veľmi dôležité, opisuje Erik svoj život digitálneho nomáda

Michal Čiernik01.08.2024., 08:00h

Erik Šarišský žije ako digitálny nomád už od roku 2016. Precestoval približne 40 krajín a momentálne pracuje v jednej z najväčších firiem, ktorá vytvára online SEO nástroje. Na úplnom začiatku bol však len obyčajný brigádnik v obchode s rybami.

Lajkuj Brainee.sk na

V rozhovore nám Erik Šarišský prezradí výhody digitálneho nomádstva, ale aj veci, na ktoré si musíš pri tomto životnom štýle dávať pozor.

Vždy si chcel cestovať po svete a pracovať z rôznych kútov planéty? Aké boli tvoje úplne prvé skúsenosti s prácou v zahraničí?

Vždy nie. Prichádzalo to postupne. Prvý výrazný krok bol, keď som odišiel študovať do Španielska. A skúsenosti? Povedal by som, že rovnaké, ako akékoľvek skúsenosti s akoukoľvek pracou keď začínate.

Študoval si na univerzite v Granade. Ako ti pomohlo v tvojom momentálnom životnom štýle? Už vtedy si vedel, že chceš byť digitálny nomád?

Počas mojich štúdií som spoznal veľa zaujímavých ľudí. Že chcem byť nomádom, som sa rozhodol až neskôr. Celé to začalo, keď som si raz prečítal článok o digitálnom nomádstve. Bol o Martinovi Chodelkovi - ex slovenskom nomádovi. S nim som sa zároveň skontaktoval a potom som si začal robiť väčší research o nomádoch po celom svete. To bolo ešte niekedy v 2016, keď digitálne nomádstvo ako také skoro vôbec neexistovalo a veľmi málo ľudí hovorilo o práci na diaľku.

image

Tomáš pomáha na Kostarike chrániť zvieratá: Je to súboj medzi miliardovými investíciami a veľrybami, hovorí

Čo ťa najviac baví na živote digitálneho nomáda? Neláka ťa návrat domov do Košíc? Ako často sa vraciaš na Slovensko?

Sloboda. Byť kde chcem a kedy chcem. Do Košíc chodím pravidelne, pretože tu mám rodinu. Na tu nesmiete zabúdať, pretože aspoň minimálne v mojom prípade aj vďaka ním som, kde som. Našťastie majú tiež veľmi radi cestovanie, čiže veľakrát sa stretneme aj niekde v inej krajine.

Pracuješ ako regionálny SEO manažér v Ahrefs, jednej z najväčších firiem, ktorá vytvára online SEO nástroje na svete. Pred tým si však pracoval ako freelancer. Prečo si zmenil prácu a ako si sa k nej dostal?

Ja som sa k freelancovaniu dostal, keď som chodieval robiť do Ameriky do fishmarketu ako J1 student. To je taký študentský program work and travel. Chodieval som si privyrábať vždy v lete do New Yorku. Keď som tam bol poslednýkrát a zároveň som končil štúdium digitálneho marketingu v Madride, tak som sa začal obzerať po stáži alebo nejakom prvom potencionálnom klientovi. Keďže veľa zákazníkov toho fishmarketu boli majitelia podnikov prevažne na Manhattane, tak som sa rozhodol jedného osloviť, či by som mu nemohol vylepšiť jeho web. A tam to celé začalo, ani neviem ako a odrazu som mal širšie portfólio klientov.

Ahrefs som používal skoro od začiatku a raz som videl, že zháňali posily. Okrem toho som si vždy chcel vyskúšať aj SaaS sektor (Software as a service je služba, v ktorej poskytovateľ ponúka použitie aplikačného softvéru klientovi a spravuje všetky fyzické a softvérové ​​zdroje využívané aplikáciou). Tak som sa im ozval a zafungovalo to. Prvé dva roky som bol na hybride, čiže som si stále zháňal klientov a robil aj s nimi ale potom som prešiel čisto do Ahrefs a nabral som aj viac zodpovednosti, aby som si mohol zlepšiť manažérske schopnosti.

Momentálne máš na starosti španielsky trh a Latinskú Ameriku. Znamená to, že sa v Španielsku, keďže si tu aj študoval, plánuješ usadiť? Neobmedzuje ťa tento post v​ cestovaní?

Španielsko je pre mňa stále druhým domovom, keďže som tam žil a študoval dlhé roky. Tento post ma neobmedzuje, pretože každé leto som v Španielsku, kde sa v letných mesiacoch aj tak koná najviac konferencií. Na niektoré chodím aj prednášať, ale na to, aby som riadil trh, tam v podstate nemusím byť, pretože sa propagujeme hlavne cez internet.

Máš pri cestovaní nejakú pravidelnú osvedčenú rutinu alebo improvizuješ?

Spočiatku to bola úplná improvizácia. Teraz už mam zopár osvedčených rutín. To je ako pri všetkom. Ak to opakujete pravidelne, stane sa z toho skill.

Pracuješ radšej sám z hotelovej izby alebo vyhľadávaš nejaké coworkingové centrá? Stretávaš sa aj s iným digitálnymi nomádmi?

Ja som tvrdý zástanca prace z coworkingov. Hneď z niekoľkých dôvodov. Máte tam pracovnú atmosféru a vplýva to dobre na vašu produktivitu. Môžete stretnúť kopu zaujímavých ľudí, s ktorými môžete robiť networking. Z hotela alebo z domu skoro nikdy nerobím, pokiaľ to nie je nutné. Stretávam sa aj s inými digitálnymi nomádmi, mám prakticky kamarátov nomádov po celom svete.

image

Ja som tvrdý zástanca prace z coworkingov.

Archív Erika Šarišského/

Ako je to s nákladmi digitálneho nomáda v zahraničí? V akej najlacnejšej krajine si žil?

Každý ma iný budget a preferencie. Niekto prespáva v hosteloch, niekto si vezme základný apartmán a prenajme si aj cowork a potom máte ľudí, ktorí majú úplne vysoké štandardy. Proste môžete fungovať za 800 eur mesačne ale aj za päťtisíc. Naozaj to závisí od preferencií. Najlacnejšia krajina bola asi Thajsko alebo Vietnam. Istého času to bolo aj Buenos Aires v Argentíne ale pri ich hektickej ekonomike nikdy nevieš.

Koľko krajín si už precestoval a ktorá je dvoja najobľúbenejšia?

Vieš, ze to vôbec nerátam? (smiech) Ale asi približne 40. Ešte mi však chýba veľa krajín, ktoré chcem navštíviť. Veľmi rád mám Argentínu, Kolumbiu, Španielsko, Turecko, Filipíny a Bali.

Zažil si v niektorej krajine aj nejaké nebezpečné situácie? Na čo by si ľudia, ktorí sa rozhodnú sať sa nomádmi, mali dávať najviac pozor?

Za mňa bolo najnebezpečnejšie Mexiko. Človek si musí dávať pozor hlavne na doklady, zvyšok vždy viete nejako doriešiť a v prvom rade treba mať poistenie proti krádeži.

image

Veľmi rád mám Argentínu, Kolumbiu, Španielsko, Turecko, Filipíny a Bali.

Archív Erika Šarišského/

Je lepšie pracovať na vlastnú päsť ako freelancer alebo byť zamestnaný vo firme, ktorá podporuje prácu nomáda?

Neviem na to jednoznačne odpovedať. Niekto ma rad pizzu s ananásom a niekto bez. Byť freelancrom dáva vo všeobecnosti viac voľnosti ale zas asi aj viac stresu, keďže neustále potrebuješ klientov. Keď si vo firme, tak ti dáva väčšie istoty. Ale vieš nájsť aj firmu, ktorá ti dá úplnú voľnosť, pokiaľ budeš prinášať výsledky.

Každý si predstavuje život digitálneho nomáda ako bezstarostnú prácu na pláži s notebookom v jednej ruke a drinkom v druhej. Na koľko je táto predstava reálna? Ako to máš ty?

Vôbec nie je reálna. Aspoň ja som to nikdy takto nezažil. Ja proste pracujem a zábavu mám až potom.

Koľko času máš momentálne popri práci na svoj voľný čas a čo ťa najviac v zahraničných destináciách priťahuje?

Tak ja robím od pondelka do piatku a cez víkendy chodím väčšinou na nejaké výlety. Niekedy chodím aj na väčšie dovolenky. Závisí to od toho, na čo sa konkrétne chystám. Najviac ma priťahuje spoznávanie ľudí a prírody.

image

Tak ja robím od pondelka do piatku a cez víkendy chodím väčšinou na nejaké výlety.

Archív Erika Šarišského/

Ako často striedaš destinácie a podľa čoho si ich vyberáš? Robil si si zoznam pre a proti, kým si si si destináciu vyberieš? Alebo sa riadiš inštinktom?

Kedysi to bolo dosť často, v podstate na týždennej báze. Teraz už je to skôr na mesačnej báze a už sa zvyknem aj často vracať do mojich obľúbených destinácií. Nerobím si nejaký veľký zoznam, skôr pozriem nejaké základne info, že či je tam dobré wifi pripojenie, počasie a aké skúsenosti mali ostatní nomádi. Samozrejme, riadim sa aj inštinktom.

Bol si niekedy v situácii, ktorá ti znemožnila pracovať? Aké najväčšie riziká sú spojené s digitálnym nomádstvom?

Mal som otravu jedlom a horúčku Dengue, vtedy sa to vážne nedalo. Okrem toho sú podľa mňa najväčšie riziká, keď niekto nemá dostatočnú disciplínu a neustráži si balans medzi zábavou a prácou. Takisto si treba dávať pozor na destinácie, kde nie je dobre pripojenie na internet alebo sa v nich príliš kradne.

V čom vidíš najväčšie výhody digitálneho nomádstva? Vedel by si si predstaviť vrátiť sa do zamestnania, pri ktorom by si musel ostať na jednom mieste?

Tak ja v podstate robím ako akýkoľvek iný človek. Akurát nedochádzam za prácou. Možno by som si to časom vedel predstaviť ale preferujem to mať tak, ako to mám teraz.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. september 2024 11:21