Lesný požiarReuters/Carlos Barria
StoryEditor

Ničivé požiare sa za dve desaťročia zdvojnásobili. V Grécku sa už začínajú pripravovať na ohnivú katastrofu, hrozia aj u nás

Miroslav Kamody04.07.2024., 12:00h

Situácia sa rok od roka zhoršuje. A mnohé oblasti s prípravou na masívne lesné požiare nerobia takmer nič.

Lajkuj Brainee.sk na

Zvykáme si na to, že Zem je v plameňoch? Ako pripomína portál The Conversation, len nedávno horelo v Grécku viac ako 70 požiarov súčasne. Začiatkom roka 2024 zase Čile zažilo najhoršiu sezónu lesných požiarov v histórii, pri ktorých zahynulo viac ako 130 ľudí.

A vlani od marca do novembra horeli v Kanade rekordné požiare a v auguste plamene spustošili ostrov Maui na Havaji. A zoznam pokračuje ďalej a ďalej. Pri sledovaní správ môžeš mať pocit, že katastrofálne extrémne požiare sa dejú častejšie - a nová štúdia, publikovaná v Nature Ecology & Evolution, tento pocit potvrdila ako správny.

image

FOTO Milióny ľudí za štyri eurá denne prehľadávajú indické skládky. Extrémne teplo z nich robí toxický koktejl

Je to čoraz horšie

Jej výsledky ukazujú, že počet a intenzita najextrémnejších požiarov na Zemi sa za posledné dve desaťročia zdvojnásobili. Autori - výskumníci z University of Tasmania - najprv vypočítali energiu uvoľnenú rôznymi požiarmi počas 21 rokov od roku 2003. Urobili to pomocou satelitu, ktorý dokáže identifikovať teplo z požiarov a meria energiu uvoľnenú ako „žiarivú silu ohňa”.

„Výskumníci identifikovali celkovo 30 miliónov požiarov (technicky 30 miliónov „požiarnych udalostí“, ktoré môžu zahŕňať niekoľko zoskupení požiarov). Potom vybrali prvých 2 913 s najväčším množstvom uvoľnenej energie, teda 0,01 percenta najextrémnejších požiarov,” vysvetľujú Víctor Fernández García z Univerzity v Lausanne a Cristina Santín, čestná docentka biologických vied na Swansea University.

Ich práca ukazuje, že tieto extrémne požiare sú čoraz častejšie, pričom ich počet sa za posledné dve desaťročia zdvojnásobil. Od roku 2017 zažila Zem šesť rokov s najvyšším počtom extrémnych požiarov (všetky roky okrem roku 2022).

image

Lesný požiar

Reuters/Carlos Barria

„Dôležité je, že aj tieto extrémne lesné požiare sú ešte intenzívnejšie. Tie, ktoré boli v posledných rokoch klasifikované ako extrémne, uvoľnili na začiatku skúmaného obdobia dvakrát viac energie ako tie, ktoré boli klasifikované ako extrémne v minulosti,” vysvetľujú vedci.

Spálená zem aj nárast emisií

„Tieto zistenia sú v súlade s ďalšími nedávnymi dôkazmi, že požiare sa zhoršujú. Napríklad plocha spálených lesov sa každý rok mierne zvyšuje, čo vedie k zodpovedajúcemu nárastu emisií uhlíka z lesov.” (Celková plocha spálenej pôdy sa každý rok v skutočnosti zmenšuje v dôsledku úbytku požiarov trávnych porastov a poľnohospodárskej pôdy, ale tieto požiare majú nižšiu intenzitu a produkujú menej uhlíka ako lesné požiare).

Hoci globálny výhľad nie je celkovo dobrý, medzi regiónmi existujú výrazné rozdiely. Nová štúdia identifikuje boreálne lesy ďalekého severu a mierne ihličnaté lesy (modré a svetlozelené na mape) ako kritické typy ekosystémov, ktoré vedú k globálnemu nárastu extrémnych požiarov. Ako si môžeš všimnúť, časť z nich zasahuje aj na územie Slovenska.

image

Trendy v extrémnych požiaroch (kruhy), spálenej ploche (štvorce) a zlomku plochy spálenej pri vysokej závažnosti (kosoštvorce) pre šesť „biómov“ s najextrémnejšími požiarmi.

Victor Fernandez Garcia - Údaje: Cunningham A Kol., Nature Eco; Fernandez-Garcia & Alonso-Gonzales, The Conversation

„Majú vyšší počet extrémnych požiarov v porovnaní s ich rozsahom a vykazujú najdramatickejšie zhoršenie v priebehu času, pričom tiež zaznamenávajú nárast celkovej spálenej plochy a percenta spálenia pri vysokej závažnosti. Sútok týchto troch trendov je rozšírený najmä vo východnej Sibíri a na západe USA a Kanady.”

Čo zmení požiar na katastrofu

Mnohé ďalšie regióny sú však tiež náchylné na to, že požiare sa stávajú čoraz závažnejšími, pretože to, čo zmení požiar na katastrofu, závisí nielen od trendov požiarov, ale aj od environmentálneho, sociálneho a ekonomického kontextu.

Napríklad v miernych listnatých lesoch okolo Stredozemného mora nenastala veľká zmena v aktivite a správaní požiarov. Ale rastúci počet domov postavených v divokej vegetácii a okolo nej v oblastiach náchylných na požiare je jasným príkladom akcie, ktorá zvyšuje riziko pre ľudí a môže viesť ku katastrofe.

image

Toto americké mesto horí už vyše 50 rokov. Za skazu Centralie môžu samotní obyvatelia, plamene neutíchnu ešte celé storočie

Grécke obavy a príprava na najhoršie

Aj preto sa už teraz Grécko pripravuje na opakovanie masívnych lesných požiarov z minulého roka. Grécke hasičské tímy tento rok posilní 240 hasičov z Bulharska, Malty, Moldavska a Rumunska. V krajine budú pôsobiť od júla do polovice septembra, keď je sezóna lesných požiarov najintenzívnejšia, informuje o tom TASR.

Prvý hasičský tím z Bulharska už dorazil do mesta Thessaloniki na severe Grécka. Ďalších 15 hasičov z Malty dorazí v polovici júla, základňu bude mať na juhu krajiny, uviedlo grécke ministerstvo civilnej ochrany. Grécko počas suchých a horúcich letných mesiacov sužuje množstvo lesných požiarov.

Počas 24 hodín od poludnia v pondelok do poludnia v utorok vypuklo v krajine 36 nových požiarov, väčšinu sa však podarilo uhasiť už v počiatočných štádiách horenia, uviedol grécky hasičský zbor. Dva rozsiahle lesné požiare si v pondelok vynútili evakuáciu množstva ľudí z hotelov a domov na ostrovoch Kos a Chios na východe Egejského mora.

image

Lesný požiar

Reuters/Carlos Barria

Pri požiaroch utrpeli zranenia štyria hasiči a jeden dobrovoľník. Na ostrove Chios bol za údajné založenie požiaru zatknutý muž a bola mu uložená pokuta vo výške 8-tisíc eur.

„Zdvojnásobenie extrémnych požiarov pridáva na komplexnom obraze požiarnych vzorov a trendov. Tieto nové dôkazy podčiarkujú naliehavosť riešenia základných príčin zhoršujúcej sa činnosti lesných požiarov, ako sú zmeny krajiny, lesné politiky a hospodárenie a samozrejme zmena klímy. To nás lepšie pripraví na tieto extrémne požiare, ktoré je takmer nemožné bojovať pomocou tradičných metód hasenia,” varujú na záver vedci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 07:12