Ilustračná fotoBrainee/canva/
StoryEditor

Globálne otepľovanie môže Rusku pomôcť, preto šíri o klimatických zmenách lži a hoaxy, hovorí sociológ

iDnes.cz20.06.2024., 08:00h

Globálne otepľovanie nie je. Klimatickú krízu nespôsobuje človek, ale mimozemšťania. Je to svetové a satanské sprisahanie. Aj toto sú príklady dezinformácií, ktoré zaplavujú verejný priestor.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa sociológa a analytika Vojtěcha Pecku im ľudia veria z viacerých dôvodov. V rozhovore pre iDNES Premium vysvetľuje, ako priemysel fosílnych palív súvisí s dezinformáciami a ako z nich Rusko profituje.

Hovoríte, že niektoré z nich sú naozaj bizarné. Prečo ľudia veria týmto tvrdeniam?

Začal by som konšpiračnými teóriami. Niektorí ľudia tomu veria, pretože sa zameriavajú na ľudskú túžbu po zaujímavých príbehoch. Dezinformácie majú schopnosť poskytnúť zaujímavé príbehy, pretože sú obmedzené iba predstavivosťou a nie napríklad výsledkami vedeckého výskumu. Keď sa dezinformácia robí sofistikovaným spôsobom, pre laika je veľmi ťažké odlíšiť ju od skutočného výskumu. Niektorí ľudia sa tiež vzdávajú kritického myslenia pod vplyvom komunity, napríklad sekty fungujú podobným spôsobom.

image

Ilustračná foto

Arkadiusz Warguła/Getty Images/istockphoto

Ďalšiu veľkú úlohu v tom zohrávajú sofistikované kampane priemyslu fosílnych palív, ktoré priamo sledujú stratégie vytvorené tabakovým priemyslom, aby doslova odolali zisteniam lekárskej vedy. V tom čase pre to dokonca vyvinuli stratégiu. Následne začali zaplavovať verejný priestor falošnými odborníkmi, ktorí vzbudzovali dojem, že sú odborníkmi na túto tému a snažili sa spochybniť legitímnu vedu. Pre verejnosť bolo mimoriadne ťažké rozlíšiť, kto je skutočným odborníkom a kto nie.

Hovoríte, že priniesli falošných odborníkov. Myslíte tým, že autori dezinformácií našli vedcov, ktorí podporujú ich tézy, alebo si vymysleli odborníkov, ktorí v skutočnosti vôbec neexistujú?

V klimatológii už dlho existuje konsenzus o základných črtách klimatických otázok. Jedna vec je, keď existujú odborníci na klímu, ktorí sa nejakým spôsobom zhodujú na samotnej téme. Samotná téma je však "burinou" odborníkov, ktorí nemajú odborné znalosti v klimatológii, ale sú odborníkmi v inej oblasti.

image

Zachytil si správu o smrti Karola III.? Je to hoax. Dezinformácie rozšírili ruské médiá

Príkladom je vedec John Clauser. V roku 1970 získal Nobelovu cenu za svoje zistenia v kvantovej mechanike a teraz, ako súčasť svojho vstupu do organizácie sponzorovanej fosílnymi palivami, tvrdil, že klimatická veda je sprisahanie. Tento chlapík má autoritu, je nespochybniteľný ako vynikajúci vedecký pracovník vo svojom odbore, ale nemá žiadne odborné znalosti v oblasti klímy. Pre verejnosť je mimoriadne ťažké rozpoznať, že táto osoba nie je legitímnym klimatológom.

Existujú nejaké náznaky, na základe ktorých môžeme povedať, že ide o dezinformáciu?

Prvým signálom je, samozrejme, pozrieť sa na zdroj informácií a na to, či má skutočne nejaké odborné znalosti. Problémom je, že dezinformácie majú široké spektrum a niekedy je ťažké ich nájsť.

V súčasnosti existujú weby, ktoré robia zoznamy týchto tvrdení. Jedným z nich je Skeptical Science alebo desmog.com, kde môžete zistiť, či má rečník nejaký vzťah so záujmovými skupinami, ktoré sa dlhodobo snažia vytvoriť zmätok v odbornej diskusii. Je tiež možné premýšľať o emocionálnej reakcii vyhlásenia. Je to preto, že dezinformácie sa často zameriavajú na vytváranie silných emócií.

Spomenuli ste, že skupiny súvisiace s priemyslom fosílnych palív vytvárajú a šíria veľa dezinformácií o klíme. Existujú nejaké ďalšie skupiny alebo ľudia, ktorí ich šíria?

Bohužiaľ, je ich veľa, ale ak sa pozrieme na české prostredie, je to prevažne skupina aktérov okolo Václava Klausa a jeho think tankov. V 1990-tych rokoch importovali rovnaké praktiky ako niektoré korporácie v USA, ktoré boli proti regulácii. Išlo to ruka v ruke so záujmami priemyslu fosílnych palív, ktorý ho využíval, a do určitej miery existovalo spojenie medzi týmito dvoma skupinami. Ďalej po roku 2010 sme boli svedkami vzostupu proruských skupín v našej krajine. Keď sa pozrieme na ruských aktérov, či už mediálnych alebo politických, všetci nejakým spôsobom popierajú klimatickú vedu. Zároveň treba povedať, že v Českej republike chýba riadny komplexný výskum a jednotlivých informácií máme dostatok.

Myslím si však, že je celkom logické dedukovať, že Rusko je fatálne závislé od vývozu fosílnych palív a vďaka fosílnym palivám sa vládnucej strane podarilo ovládnuť trh, prostredníctvom ktorého financuje svoju vnútornú stabilitu. Ruská federácia veľmi aktívne a veľmi zámerne využíva závislosť iných štátov od fosílnych palív na zvýšenie svojej moci. Rusko je zároveň jednou z mála krajín, ktorá vsádza na to, že globálne otepľovanie mu môže pomôcť, pretože sa nachádza na severe. Zatiaľ čo svet bude niekedy znášať dosť drastické náklady, Rusko môže znížiť svoje náklady na vykurovanie alebo predĺžiť svoje vegetačné obdobie v dôsledku otepľovania.

image

Ženy na tréningoch ponižuje a sexisticky napáda, napriek tomu má milión sledovateľov. Čo si myslí o metódach kouča Tomáša trénerka?

Ako presne Rusko presadzuje svoj vplyv a šíri klímu v Českej republike?

Nedávno sa napríklad riešili škandály okolo mediálneho projektu Hlas Európy. Rusko veľmi tlačí na krajnú pravicu, pretože mu vyhovuje rozdelenie Európskej únie. Nechce silného hráča, ktorý by sa jej dokázal postaviť, preto sa snaží "rozpadnúť" jednotlivé štáty, na čo využíva aj projekty ako spomínané médium. Poradca prezidenta Vladimira Putina v roku 2004 povedal, že zníženie emisií je v podstate vyhlásením vojny Rusku. Rusko nemá v pláne dekarbonizáciu. Samozrejme, využíva aj sociálne siete, šíri konšpiračné teórie a snaží sa zaplaviť verejný priestor toľkými protichodnými tvrdeniami, že ľudia si nakoniec nemôžu vybrať. Všetko, čo Rusko musí urobiť, je zachovať status quo a nás tam, kde sme ekonomicky.

Chápem teda správne, že hlavným zdrojom dezinformácií o klíme je Rusko a priemysel fosílnych palív, ktorý sa snaží brániť svoje záujmy?

Dezinformácie im poskytujú príležitosti, ktoré nemôžu dosiahnuť vedecky podloženými údajmi. Zistenia klimatológie jasne hovoria, že situácia je nebezpečná a musíme rýchlo znížiť emisie skleníkových plynov. To ovplyvňuje ich záujmy a nemôžu sa brániť na základe legitímnych vedeckých poznatkov. Preto tvoria súbor mýtov, podvodov, konšpiračných teórií, ktoré môžu zakryť vnímanie situácie pre bežných ľudí.

Ako covid ovplyvnil šírenie klimatických dezinformácií?

Už po niekoľkých mesiacoch bolo jasné, že v dezinformačných kruhoch okolo covidu sa začali spájať konšpiračné teórie a vznikli superkonšpiračné teórie. Veľmi populárne bolo napríklad tvrdenie, že covidové lockdowny boli len prípravou na veľký klimatický lockdown a že celá vec bola prípravou na nejaké skryté skupiny, ktoré sa snažia ovládnuť svet. Bohužiaľ, je to celkom bežné a prepájanie dezinformácií funguje už dlho.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 06:49