Pozitívne klimatické správyReuters/Pascal Rossignol
StoryEditor

Zem sa rúti do záhuby, ale všetko nie je len čierne. Máme pre teba aktuálny výber dobrých environmentálnych správ

Miroslav Kamody07.06.2024., 12:00h

Svetlo na konci tunela to síce nie je, no aj tieto pozitívne správy sú dôkazom, že ľudstvo ešte nie je úplne stratené.

Lajkuj Brainee.sk na

Skaza a zúfalstvo nás v environmentálnej katastrofe nikam neposunú. Aj napriek tomu až príliš často negatívne správy prehlušia tie pozitívne, píše portál ScienceAlert. Áno, je to takmer výhrade ľudská činnosť, ktorá spôsobuje ničenie prírody, stále však existujú aj záblesky dobra. 

Rok 2024 sa v mnohých smeroch formuje ako historický rok. Pravdepodobne to bude prvý rok ľudstva s teplotou nad 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnym priemerom, no napriek tomu niektorí vedci tvrdia, že existujú dôvody zostať v súvislosti so zmenou klímy „opatrným optimistom“.

image

FOTO Roztápajúci sa permafrost spôsobil ďalšiu anomáliu. Rieky na Aljaške sa sfarbili do nezvyčajných tónov

Spolu s mnohými negatívnymi bodmi zvratu, ktoré by mohli drasticky zhoršiť súčasnú environmentálnu krízu, existuje množstvo „pozitívnych“ bodov zlomu, ktoré by nám mohli pomôcť zabrániť najhoršiemu z najhoršieho. Dokonca aj malé, počiatočné zmeny v ľudskom správaní môžu z dlhodobého hľadiska viesť k veľkým environmentálnym výhram.

Slováci vedia, čo je správne

Len za prvé tri mesiace tohto roka sa napríklad predalo viac elektromobilov ako v celom roku 2020. Okrem toho celosvetový prieskum v marci zistil, že v každej krajine sa väčšina ľudí obáva zmeny klímy a podporuje politiky na jej riešenie.

Konkrétne na Slovensku je až 79 percent ľudí, ktorí veria v klimatické zmeny a myslia si, že sú vážnou hrozbou pre ľudstvo. 65 percent Slovákov zase podporujú politiky na riešenie zmeny klímy. 77 percent zase tvrdí, že ich vláda by mala urobiť viac pre riešenie klimatických zmien.

image

Pozitívne klimatické správy

Reuters/Leonardo Fernandez Viloria

Jedným zo zvykov, s ktorým treba rýchlo niečo urobiť, je naša závislosť na fosílnych palivách. Tak ako sa svet tlačí na samotný prah, pred ktorým sa nás snažila zadržať Parížska dohoda, fosílne palivá sú na ústupe. Na konci roku 2023 podľa vedcov svet dosiahol veľký „bod zlomu“ pre solárnu energiu.

Dopyt po rope, plyne a uhlí prvýkrát klesá

Zdá sa, že obnoviteľná energia je teraz na dobrej ceste stať sa hlavným svetovým zdrojom energie. V skutočnosti, podľa Medzinárodnej energetickej agentúry, po prvýkrát od úsvitu priemyselnej revolúcie svetový dopyt po rope, plyne a uhlí klesá.

Analýza z roku 2024 od výskumnej firmy BloombergNEF predpovedá, že globálne úrovne oxidu uhličitého mohli dokonca vyvrcholiť minulý rok. V organizácii tvrdia, že dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 je „ťažké, ale dosiahnuteľné“, čo si vyžaduje rýchly prechod od fosílnych palív.

image

Príroda si vždy nájde cestu: Stratené kalifornské jazero sa obnovilo po vyše stovke rokov. Opäť mu však hrozí zánik

Ďalším zvykom, ktorý bude potrebné prelomiť, ak nechceme vládnuť v ničení životného prostredia na Zemi, je naše neudržateľné využívanie pôdy a vody. Ale aj tak je dôvod veriť, že túto loď dokážeme obrátiť.

Podzemná voda je napríklad najväčším svetovým zdrojom sladkej vody a jej nedostatok sa v mnohých častiach sveta stáva vážnym problémom v dôsledku vykorisťovania ľuďmi a klimatických zmien. Dôkazy zverejnené v tomto roku však naznačujú, že keď ľudské spoločnosti dajú svojim zdrojom podzemnej vody prestávku, môžu sa časom doplniť.

Projekty fungujú

Ďalšia nádejná štúdia, publikovaná pred niekoľkými mesiacmi, zistila, že historicky väčšina ochranárskych projektov je účinná pri znižovaní globálnej straty biodiverzity.

image

Papagáj

Unsplash/Birger Strahl

Začiatkom roka sa kriticky ohrozený papagáj v Austrálii vrátil na najvyšší počet hniezdenia za posledných 15 rokov, a to na základe špecializovaného, desaťročia trvajúceho programu ochrany. Uprostred šiesteho vyhynutia a klimatickej katastrofy je až príliš ľahké cítiť sa ohromený a porazený. Každé víťazstvo je motiváciou pokračovať v boji, dodáva portál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 18:44