Rieky na Aljaške sa sfarbili do oranžova.Ijc - International Joint Com/
StoryEditor

FOTO Roztápajúci sa permafrost spôsobil ďalšiu anomáliu. Rieky na Aljaške sa sfarbili do nezvyčajných tónov

Viktória Revajová05.06.2024., 13:00h

Desiatky riek a potokov na Aljaške menia farbu na hrdzavo oranžovú. Podľa novej štúdie ide zrejme o následky topenia permafrostu, ktoré ohrozuje miestnu prírodu a živočíchy.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová štúdia zistila, že desiatky riek a potokov na Aljaške zmenili svoju farbu na hrdzavooranžovú v dôsledku roztápania permafrostu. Podľa vedcov ide o priamy následok zmeny klímy.

Arktída je totiž najrýchlejšie sa otepľujúca oblasť na Zemi, a keď sa zamrznutá pôda pod povrchom topí, minerály, ktoré boli v nej dlhé roky uviaznuté, prenikajú do vodných tokov, informuje portál CNN.

image

Arktída bez ľadu? Vedci sa obávajú, že tento scenár môže nastať omnoho skôr, ako sme čakali

Nezvyčajný úkaz

Podľa novej štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Communications: Earth & Environment zakalenie riek spôsobujú kovy ako železo, zinok, meď, nikel či olovo. Niektoré z látok, ktoré vedci zaznamenali na 75 miestach vo vodných tokoch sú toxické a predstavujú nebezpečenstvo pre ekosystém. 

Podľa vedcov ide o mimoriadne nezvyčajný úkaz v nedotknutej oblasti. „Zvykli sme si to vidieť v častiach Kalifornie, časti Appalachie, kde máme ťažobnú históriu. Ide o klasický proces, ktorý sa deje v riekach tu v kontinentálnych USA, ktoré boli ovplyvnené už viac ako 100 rokov od čias ťažby v 50. rokoch 19. storočia,“ hovorí Brett Poulin, autor štúdie a docent environmentálnej toxikológie na Kalifornskej univerzite. „Ale je veľmi zarážajúce vidieť to, keď ste na niektorej z najodľahlejších divočín, ďaleko od banského zdroja,“ dodáva.

image

Letecký pohľad na rieku Kutuk v arktickom národnom parku.

National Park Service/

Dôsledok klimatickej zmeny

Arktické pôdy prirodzene obsahujú organický uhlík, živiny a kovy, ako je ortuť, vo svojom permafroste. Ich uvoľnenie do vodných tokov je podľa štúdie dôsledkom roztápania permafrostu.

Podľa vedcov ide o priamy dôsledok klimatickej zmeny. „Ide o nepredvídateľný vplyv zmeny klímy , ktorý vidíme v niektorých z najdotknutejších riekach v našej krajine,“ vyhlásil Poulin s tým, že roztápanie permafrostu v tejto oblasti prebieha rýchlejšie ako v ostatných častiach sveta. Už predchádzajúce štúdie pritom odhalili, že Arktída sa otepľuje štyrikrát rýchlejšie ako zvyšok sveta.

image

Letecký pohľad na rieku Kutuk v arktickom národnom parku.

National Park Service/

Ohrozené ekosystémy

Topenie permafrostu vystavuje minerály kyslíku v procese známom ako zvetrávanie, ktorý zvyšuje kyslosť vody a rozpúšťa kovy ako zinok, meď, kadmium a železo. Práve železo má na svedomí výrazné sfarbenie riek. Tento jav bol prvýkrát pozorovaný v roku 2018, keď si výskumníci všimli mliečnooranžový vzhľad riek v pohorí Brooks na severe Aljašky, čo bolo v ostrom kontraste s krištáľovo čistými vodami, ktoré videli v predchádzajúcom roku.

image

Svet sa nám doslova mení pred očami. Japonsko sa posunulo o stovky metrov a Spojené štáty sú väčšie o tisíce kilometrov

V niektorých riekach vedci zaznamenali úplný úbytok niektorých druhov rýb. „Naše údaje naznačujú, že keď sa rieka zmenila na oranžovú, videli sme významný pokles bezstavovcov a biofilmu na dne toku, ktorý je v podstate základom potravinovej siete,“ hovorí Poulin. Hrdzavenie riek tak môže mať zásadný vplyv na to, ktoré miesta budú alebo nebudú vhodné pre život rýb.

Hrdzavenie riek v tejto oblasti je sezónny jav, ktorý nastáva v lete zvyčajne v júli a auguste, keď sa pôda najviac rozmrazuje. Keďže Arktída je najrýchlejšie sa otepľujúca oblasť na Zemi, vedci predpokladajú, že tento jav bude pokračovať naďalej. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. júl 2024 12:14