Rotopedy vytvárajú energiu.Rick Scuteri/Tasr/ap
StoryEditor

Keď sa hýbeš doprava a doľava, vyrábaš energiu. Kapela Coldplay na koncertoch produkuje elektrinu

Ľubomíra Somodiová19.05.2022., 13:30h

Slávna popová zostava na aktuálnom turné rozmiestnila po štadiónoch rotopedy a kinetické tanečné podložky, ktoré vyrábajú energiu alebo priamo elektrinu.

Lajkuj Brainee.sk na

Hudobníci z Coldpay sa snažia byť šetrnejší k životnému prostrediu. Na aktuálnej šnúre nazvanej podľa minuloročného albumu Music of the Spheres je ich cieľom obmedziť vypúšťanie emisií oxidu uhličitého o polovicu oproti minuloročným turné. Výhľadovo chcú byť úplne uhlíkovo neutrálni. 

Spevák Chris Martin vo svojom prvom rozhovore ešte pred časom pre BBC povedal o plánoch, že fanúšikovia budú na „kinetickej podlaheKeď sa hýbu, poháňajú koncert,“ ozrejmil. „A máme aj bicykle, ktoré robia to isté.“

Nielen pomoc klíme, ale aj zábava

„Čím viac sa ľudia hýbu, tým viac pomáhajú. Viete, keď frontman povie - potrebujeme, aby ste skákali hore a dole - doslova potrebuje, aby si skákal hore a dole. Pretože ak to neurobíš, svetlá zhasnú,“ dopĺňa.

„Samozrejme, na druhej strane, nemôžeme byť prehnane vážni. Je to tiež veľmi zábavné,“ tvrdí basista Guy Berryman. „A to je dobre, pretože ľudia sa radšej pustia do niečoho zábavného, ​​než keby to mali robiť len s cieľom pomôcť klíme.“

 

Menšia spotreba

Podľa agentúry AP sa na každú tanečnú podložku zmestí niekoľko tuctov ľudí. Keď sa pri koncerte začnú hýbať, technológia na báze tanečného parketu začne z ich kinetickej energie vyrábať elektrinu. Kapela dokonca pred každým koncertom organizuje turnaj v tom, kto ju vyrobí najviac - tancuje sa na skladbu Jump Around od americkej hiphopovej zostavy House of Pain z roku 1992.

Rotopedov je potom na každom koncerte umiestnených aspoň pätnásť, podľa veľkosti štadióna je možné pristavať ďalšie. Každý môže vytvoriť až 200 wattov elektriny, neskôr uložené v batériách, z ktorých čerpá samotná show Coldplay. Zostava má tým pádom menšiu spotrebu a odoberá menej elektriny tam, kam príde.

Biznis model

Coldplay nie sú jediní, kto sa v hudobnom priemysle snaží pomôcť životnému prostrediu. Svoju uhlíkovú stopu redukujú aj speváci Harry Styles a Shawn Mendes, speváčky Billie Eilish alebo Lorde, kapely The Lumineers a The 1975 či gitarista a spevák John Mayer.

Nedávna štúdia nadnárodnej koncertnej agentúry Live Nation ukázala, že 82 percent ľudí navštevujúcich koncerty chce pomôcť životnému prostrediu. Kapely ako Coldplay zároveň vychádzajú v ústrety dopytu. „Trochu zozelenať neznamená robiť charitu, ani to neznamená sa za každú cenu bičovať. Dnes je to tiež dobrý biznis model. A práve to sa snažíme ukázať,“ hovorí Chris Martin. Kapela na koncertoch ďalej ponúka rastlinnú náhradu mäsa a snaží sa eliminovať jednorazové plasty. 

Coldplay tiež zasadí strom za každý predaný lístok. Na svojom poslednom turné v rokoch 2016-17 hrali pre 5,4 milióna ľudí. To z neho urobilo jedno z najväčších turné všetkých čias, ktoré zarobilo viac ako 500 miliónov dolárov.

 

 

Pripravení na kritiku

Spevák povedal, že akceptuje, že niektoré z ich aktivít, ako napríklad pokračovanie v lietaní súkromnými lietadlami, sú v protiklade s ich postojom.

Coldplay sa však zaviazali lietať len vtedy, keď to bude nevyhnutné, používať takzvané udržateľné letecké palivo a všeobecne namiesto súkromných tryskáčov dávať prednosť komerčným linkám. Inak sa snažia prepravovať vlakom či elektromobilmi, zatiaľ čo kamióny vezúce ich show spotrebúvajú alternatívne palivo, sľubujú Briti. 

image

Koncert kapely Coldplay

Tasr/ap/

„Vôbec mi nevadí žiadna spätná reakcia,“ povedal frotman kapely. „Snažíme sa zo všetkých síl a nie je to dokonalé. Absolútne. A ľudia, ktorí nám oponujú za takéto veci, za lietanie, majú pravdu. Takže proti tomu nemáme žiadny argument.“

Priznal, že vždy to bola otázka „prečo vôbec turné?“ „​Mohli by sme zostať doma a môže to byť lepšie. Ale chceme ísť na turné a chceme sa stretávať a spájať s ľuďmi - tak to skúšame urobiť čo najudržateľnejším spôsobom.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. september 2024 14:38