Akné dokáže poriadne potrápiťBrainee x Canva
StoryEditor

Ľudia na TikToku sa museli zblázniť. Ak sa pridáš k najnovšiemu trendu, hrozí ti rakovina kože

Miroslav Kamody01.10.2024., 08:00h

Akné trápi mnohým z nás, no riešiť ho namiesto lekára trikmi z TikToku sa ti môže poriadne vypomstiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Sociálnou sieťou TikTok sa šíri nový trend, v rámci ktorého tvorcovia tvrdia, že spálenie sa od slnka, respektíve trávenie času v soláriu, ti môže pomôcť zbaviť sa akné. A väčšiu hlúposť snáď už ani nemohli vymyslieť, upozorňuje portál The Conversation.

„Zatiaľ čo prirodzené slnečné svetlo a UV žiarenie sa už dlho používajú na liečbu kožných ochorení, dôkazy ukazujú, že tieto techniky nie sú účinné, pokiaľ ide o liečbu akné. Nehovoriac o tom, že riziká nadmerného vystavenia UV žiareniu ďaleko prevažujú nad akýmikoľvek výhodami, ktoré by ste mohli vidieť na vzhľade vašej pokožky,” vysvetľujú vedecký pracovník Karl Lawrence a dermatológ Wisam Alwan z King‘s College London.

image

Nikdy si nevytláčaj vyrážky na tomto konkrétnom mieste na tvári. Riskuješ, že skončíš vo vážnom stave v nemocnici

Nepomôže ti to

Fototerapia je liečebná liečba, ktorá zahŕňa vystavenie pokožky slnečnému alebo UV žiareniu v kontrolovanom prostredí. Je široko používaný na liečbu psoriázy a ekzému v prípadoch, keď iné liečby nefungujú alebo ak iné liečby nie sú pre pacienta kompatibilné.

Výskum ukazuje, že fototerapia môže pomôcť znížiť zápal a potlačiť imunitnú odpoveď kože – oba kľúčové faktory pri rozvoji týchto stavov. „Je však dôležité poznamenať, že tento postup sa vykonáva v klinickom prostredí, kde sa dávky žiarenia používaného na kožu presne kontrolujú, aby sa minimalizovali škodlivé účinky vystavenia UV žiareniu. Na zníženie rizika popálenia sa vykonávajú aj predbežné testy.”

Ale v prípade akné existuje len málo dôkazov, že vystavenie UV žiareniu je prospešné. Jedna retrospektívna štúdia s 19 939 účastníkmi z roku 2023, ktorá sa zaoberala ich predchádzajúcimi šiestimi rokmi vystavenia UV žiareniu pred registráciou, zistila, že dlhodobé vystavenie relatívne nízkym úrovniam UVB (typu neviditeľného žiarenia, ktoré vyžaruje slnko) denne (približne jedna hodina) bola spojená so zníženým rizikom stredne ťažkého až ťažkého akné u mladých dospelých.

image

Akné

Pixabay

Nejasné výsledky

Štúdia však mala veľa obmedzení. Presné dávky UV žiarenia, ktorým boli účastníci vystavení, neboli priamo merané. Namiesto toho to bolo založené na výpočtoch vykonaných pomocou údajov o polohe a počasí, aby sme pochopili, akým dávkam slnečného žiarenia boli účastníci vystavení. Táto štúdia tiež nezohľadnila negatívne dôsledky expozície.

Naratívny prehľad z roku 2023 všetkých štúdií vykonaných o vystavení slnku a akné v rokoch 1992 až 2022 ale zistil, že vystavenie UV žiareniu pravdepodobne nezlepší príznaky akné. A v niektorých prípadoch môže akné dokonca zhoršiť. Môže to byť preto, že vystavenie UVB žiareniu môže aktivovať imunitné bunky, ktoré zhoršujú zápaly spôsobené akné a zvyšujú produkciu kožného mazu – známy rizikový faktor pre jeho tvorbu.

„Nielenže neexistujú dôkazy o tom, že slnko môže liečiť akné, ale existuje aj veľa dobre preštudovaných negatívnych stránok vystavenia slnku – ako napríklad výrazne zvýšené riziko rakoviny kože,” vysvetľuje dvojica odborníkov.

image

Potrpíš si na hygienu? Každodenným sprchovaním si môžeš aj uškodiť. Na toto by si si mal dať pozor

Pomáhajú lieky, ale...

Štúdie ukazujú, že čo i len jeden výskyt pľuzgierového spálenia od slnka v detstve alebo dospievaní môže zdvojnásobiť šance na rozvoj rakoviny kože neskôr v živote. Riziko vzniku rakoviny kože sa zvyšuje, čím častejšie sa spáliš. Je to spôsobené tým, že vystavenie UV žiareniu spôsobuje značné poškodenie DNA v našich kožných bunkách.

Vystavenie UV žiareniu tiež významne prispieva k predčasnému starnutiu pokožky. Je to preto, že poškodzuje kolagén a elastín v pokožke, čo môže viesť k ochabnutiu a vráskam. Ťažké akné je možno najlepšie liečiť perorálnymi antibiotikami, ktoré majú protizápalový účinok. Problémom sú však vedľajšie účinky, medzi ktoré patria aj zmeny nálad.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. október 2024 11:58