Strom PandoWikipedia/Lance Oditt
StoryEditor

VIDEO Umelci nahrali strašidelné zvuky z najväčšej a najstaršej živej veci na svete. Jeho melódia ťa totálne pohltí

Miroslav Kamody12.09.2024., 10:00h

Je gigantický, jedinečný a kvôli ľudskej činnosti postupne chradne. Teraz konečne vieme, ako vlastne znie.

Lajkuj Brainee.sk na

Veda nás takmer každý deň dokáže prekvapiť niečím novým. Ako informoval portál ScienceAlert, vedcom sa podarilo zachytiť zvuky jedného z najväčších a najstarších živých organizmov na Zemi. A jeho šepot s chvením milióna listov, ktoré vibrujú jeho koreňmi, je poriadne podivný.

Les tvorený jedným stromom známym ako Pando má 47-tisíc stoniek (všetky s rovnakou DNA), ktoré klíčia zo spoločného koreňového systému na ploche viac ako 40 hektárov v americkom Utahu.

image

Čo sa naozaj stane, keď ťa vtiahne tornádo? Máme pre teba desivé výpovede preživších

Tu sa tento osamelý samec topoľa osikovitého postupne rozrástol na obrovských 6-tisíc metrických ton života, čím sa z hľadiska hmotnosti stal najväčším živým organizmom na svete. Po približne 12-tisíc rokoch života na Zemi má táto mohutná rastlina, ktorej stonky podobné stromom dosahujú výšku až 24 metrov, určite čo povedať.

Obrovský potenciál

A vďaka novým nahrávkam nám bolo umožnené ho počuť. „Zistenia sú vzrušujúce,” povedal Lance Oditt, zakladateľ Friends of Pando, keď bol projekt v roku 2023 predstavený.

„Zatiaľ čo to začalo ako umenie, vidíme obrovský potenciál využitia vo vede. Vietor, premenený na vibrácie (zvuk) a pohybujúci sa koreňovým systémom, by tiež mohol odhaliť vnútorné fungovanie obrovského skrytého systému Panda nedeštruktívnym spôsobom.”

Zvukový umelec Jeff Rice experimentálne umiestnil hydrofón do priehlbiny na spodku konára a navliekol ho ku koreňom stromu, pričom neočakával, že bude veľa počuť. „Hydrofóny nepotrebujú na fungovanie len vodu,” povedal Rice. „Dokážu zachytiť vibrácie aj z povrchov, ako sú korene, a keď som si nasadil slúchadlá, bol som okamžite prekvapený. Niečo sa dialo. Ozval sa slabý zvuk.”

Neskutočné zvuky

Uprostred búrky sa zvuk ešte zosilnil – zariadenie zachytilo strašidelné tiché dunenie. „Myslím si, že to, čo počujete, je zvuk miliónov listov v lese, ktoré vibrujú stromom a prechádzajú cez konáre dolu do zeme,“ vysvetlil Rice, keď svoje nahrávky prezentoval na 184. stretnutí. Akustickej spoločnosť Ameriky, uvádza The Guardian.

Hydrofón tiež zachytil údery pri klepaní na vetvu vzdialenú takmer 30 metrov, aj keď zvuk nebolo počuť vzduchom. To podporuje teóriu, že koreňový systém Panda je prepojený, ale na potvrdenie, že zvuk neprechádza pôdou, by bolo potrebné správne experimentálne nastavenie.

image

VIDEO Rodina z odľahlej oblasti Turecka chodí po štyroch. Popierajú tak milióny rokov evolúcie človeka

Takéto zdieľané koreňové systémy sú pri tomto type stromov bežné, ale veľkosť a vek Panda ho robia jedinečným. Zatiaľ čo sa tento druh môže rozmnožovať semenami, zriedka z nich vyrastú, pretože opelenie je zriedkavé. Je to preto, že porasty sú zvyčajne len jedného pohlavia, pričom ide o klony toho istého jedinca.

Priatelia Panda pozvali Ricea ako rezidenčného umelca, aby sa pokúsil lepšie pochopiť túto zvláštnu, obrovskú entitu. Oditt dúfa, že pomocou zvuku zmapuje jeho spleť koreňov.

Jeho dni sú zrejme zrátané

„Zvuky sú krásne a zaujímavé, ale z praktického hľadiska môžu byť prírodné zvuky použité na dokumentáciu zdravia životného prostredia“ povedal Rice. „Sú záznamom o miestnej biodiverzite a poskytujú základnú líniu, ktorú možno merať v porovnaní so zmenami životného prostredia.“

Ľudia, ktorí sa o strom starajú, plánujú použiť zozbierané údaje ako základ pre ďalšie štúdie o pohybe vody, o tom, ako navzájom súvisia polia vetiev, o kolóniách hmyzu a hĺbke koreňov, o ktorých dnes vieme len málo, povedal Oditt.

Je smutné, že tento nádherný strom chátra, takže výskumníkov znepokojuje, že Pandove dni a všetok lesný život, ktorý podporuje, sú spočítané. A sú to práve ľudské aktivity, ktoré požierajú túto starodávnu bytosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. september 2024 10:02