Deti veria, že väčšina mäsa je rastlinného pôvoduBrainee x Canva
StoryEditor

Čo sa to vlastne učia? Veľká časť amerických detí si myslí, že slanina či hot dogy sú rastliny a hranolky sú zo zvierat

Miroslav Kamody04.03.2024., 08:00h

Pri pohľade na štatistiku zo Spojených štátov má človek pocit, že na školách sa viac strieľa ako vzdeláva. A najnovšia štúdia ukazuje, že so samotným vyučovacím procesom to tiež nevyzerá ružovo.

Lajkuj Brainee.sk na

Plátky čerstvej slaniny visiace zo stromu na záhrade sú snom mnohých z nás, veľmi dobre však vieme, že niečo také je nereálne. Nie však americké deti. Ako informuje portál Unilad, nová študia zistila, že veľké množstvo detí vo veku od štyroch do siedmich rokov verí, že hot dogy a slanina „pochádzajú z rastlín“.

Vedci v štúdii, ktorú publikovali v magazíne Journal of Environmental Psychology, požiadali skupinu detí, aby identifikovali, odkiaľ pochádzajú určité potraviny - konkrétne syr, hranolky, slanina, pukance, krevety, mandle a vajcia.

image

Američania v nemom úžase z Harryho Pottera. Ukázalo sa, že niektoré veci, ktoré považovali za magické, sú v Británii úplne bežné

Všetko mäso rastie v záhrade

47 percent detí uviedlo, že veria, že hranolky pochádzajú zo „zvierat“. Nešpecifikovali však z akých. 44 percent zo 176 účastníkov tiež uhádlo, že syr pôvodne pochádza z rastlín, zatiaľ čo 41 percent detí verilo, že slanina rastie „na rastlinách”. Ďalších 40 percent si to isté myslelo o hot dogoch.

V štúdii sa tiež objavili obľúbené kuracie nugety a ukázalo sa, že 38 percent detí si myslelo, že kuracie nugety pochádzajú z rastlín. Psychológovia v správe uviedli: „Pukance a mandle boli tiež bežne nesprávne klasifikované [ako živočíšne], a to vo viac ako 30 percentách detí.”

image

Hot dog

Pexels/Caleb Oquendo

Mačka sa môže jesť

Štúdia tiež chcela preskúmať, či deti vedia, ktoré zvieratá môžeme my ľudia jesť, čo opäť ukázalo niekoľko vtipne mätúcich odpovedí. Ohromujúcich 77 percent z nich verilo, že kravy aj ošípané nie sú jedlé. Avšak iba jedno percento verilo, že piesok je dokonale jedlý - rovnako ako veľká časť ľudí, ktorá si myslela, že mačka je prijateľné jedlo, ktoré môžeme konzumovať.

„Väčšina detí v Spojených štátoch konzumuje živočíšne produkty, ale na rozdiel od dospelých, ktorí si vybudovali arzenál stratégií na ospravedlnenie konzumácie zvierat, deti sa zdajú byť naivnými jedákmi mäsa,“ napísal tím.

image

V roku 1924 noviny predpovedali, ako bude svet vyzerať o 100 rokov. Presnosť niektorých predpovedí ti vyrazí dych

Deti jedia mäso nevedomky

„Súčasná štúdia naznačuje, že deti jedia mäso nevedomky a možno v rozpore so zaujatosťou voči zvieratám ako zdroju potravy. Detstvo preto môže predstavovať jedinečnú príležitosť, počas ktorej možno ľahšie zaviesť celoživotnú rastlinnú stravu v porovnaní s neskorším životom,” vysvetlili.

Tiež sa domnievajú, že by to mohlo pomôcť zlepšiť stravovacie návyky, ako sa podelili: „Namiesto toho, aby zvládali nepohodlie spojené s varením viacerých jedál alebo konfrontovali emócie, ktoré môžu prísť s odhalením, že slanina na tanieri ich dieťaťa bola kedysi živá, niektorí rodičia namiesto toho úplne obchádzajú pravdu prostredníctvom vágnej terminológie, ktorá má potenciálne trvalý vplyv na stravovacie návyky detí.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 11:47