Sociálne siete nám môžu zničiť životBrainee x Canva
StoryEditor

Trpíš nespavosťou, depresiami či sociálnymi úzkosťami? Psychologička varuje, že za to môže vec, ktorú denne robí každý z nás

Antiyoutuber28.08.2024., 10:00h

Mnoho ľudí je závislých od sociálnych sietí. Niektorí ľudia na nich trávia niekoľko hodín denne a neuvedomujú si, aký to má vplyv na ich organizmus. Za závislosť môže prevažne hormón dopamín, ktorý sledovanie sociálnych sietí dokáže vyvolať. Podľa psychologičky Alžbety Pošmournej môže byť veľmi ťažké sa závislosti zbaviť. V dnešnej dobe to môže znamenať aj sociálne vylúčenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Dobu, ktorú trávime na sociálnych sieťach, často považujeme za kvalitne strávený čas. Z používania sociálnych sietí sa stala u väčšiny z nás denná rutina. Väčšinou ale nepremýšľame nad tým, aké to pre nás môže mať dôsledky. Nadmerné používanie sociálnych sietí nám totiž môže úplne rozhodiť každodenný režim. To neskôr môže ovplyvniť chod nášho organizmu, píše portál Antiyoutuber.

Veľa ľudí zapína sociálne siete hneď po prebudení. Ľudia kontrolujú, čo je nové, alebo či im niekto nenapísal. Už to môže spôsobovať isté problémy. Ľudský mozog je totiž hneď po prebudení zahlcovaný najrôznejšími informáciami. Kvôli tomu sa potom človek nemusí dobre sústrediť na prácu, v prípade detí na školu.

image

Very demure, very mindful. Sociálnymi sieťami sa rýchlosťou blesku šíri nový trend, no čo vlastne znamená?

Väčšina detí je navyše na sociálnych sieťach aj po ceste do školy a cez prestávky medzi vyučovaním. V posledných vyučovacích hodinách už preto nemusia absolútne chápať výučbu, pretože ich mozog je prehltený informáciami, ktoré nazbieral na sociálnych sieťach.

Závislosť na sociálnych sieťach

Či si to niektorí ľudia priznajú alebo nie, veľa z nich je na sociálnych sieťach závislé. Veľkú úlohu v tom hrá predovšetkým hormón dopamín, ktorý sa prezýva „hormón šťastia“. 

„Najväčší podiel má na tejto závislosti naozaj lacný dopamín. Lacný sa mu hovorí preto, že ide rýchlo hore a rýchlo dole. Potom je aj klasický dopamín a ten vám zostáva dlhšie, pretože ho aj získavate dlhšie. Napríklad keď na niečom dlho pracujete a po dlhej dobe sa vám to podarí. Ale pri používaní sociálnych sietí sa vytvára lacný dopamín, pretože ľudia bez akejkoľvek námahy dostanú to, čo chcú a zároveň sa tvorí aj preto, že si myslia, že tam uvidia niečo, čo chcú vidieť,“ vysvetlila pre Antiyoutuber psychologička Alžbeta Pošmourná, ktorá sa zaoberá psychologickým poradenstvom pre deti, mládež i dospelých.

image

Sociálne siete nám môžu zničiť život

Unsplash/Borna Hržina

Dopamín sa vraj môže tvoriť aj vo chvíli, keď ľudia pridávajú fotku, pretože očakávajú kladné reakcie vo forme lajkov a komentárov. Hormón šťastia ale nie je to jediné, prečo sú ľudia na sociálnych sieťach závislí. 

„Na sociálnych sieťach vzniká závislosť aj preto, že ľudia v tej chvíli nemusia uvažovať sami nad sebou. Pre ľudí je to taký únik z reality. Sociálne siete sú zároveň vyvinuté tak, že na nich ľudia majú byť závislí. Algoritmy sú cielene nastavené tak, aby vám vypočítali, čo chcete sledovať a čo nie. A na základe toho vám hľadajú obsah, u ktorého ten dopamín stúpne. Cieľom takých algoritmov je, aby ste na konkrétnej platforme strávili čo najviac času,“ vysvetlila Pošmourná.

Rozhodenie denného režimu

Vzhľadom na to, že niektorí ľudia trávia na sociálnych sieťach všetok svoj voľný čas, väčšina z nich telefón vypína až vo chvíli, keď ide spať. Tiež to je ale veľmi zle a môže to mať negatívny vplyv na ľudský organizmus. Telefóny aj tablety vysielajú modré svetlo, ktoré blokuje zvyšovanie hladiny melanínu. Melanín je hormón, ktorý navodzuje pocit únavy a dáva signál, že je čas ísť spať. Ľudia kvôli tomu nie sú unavení, chodia spať neskoro a v dôsledku toho majú nekvalitný spánok a rozhodený denný režim.

image

Zabíjaš čas sledovaním krátkych videí na TikToku či Instagrame? Nová štúdia ukázala, že v skutočnosti nudu ešte znásobujú

„Spánok je jedna zo základných biologických potrieb. Človek potrebuje byť vyspaný rovnako, ako potrebuje dostatočne piť a jesť. Preto je sledovanie obrazoviek pred spaním veľmi zlé. Existuje síce režim, ktorým niektoré mobily chránia oči, existujú aj ochranné okuliare, ale človek to stále vníma,“ povedala Pošmourná.

Vplyv sociálnych sietí na psychické zdravie

Nadmerné používanie sociálnych sietí môže viesť hneď k niekoľkým vážnym psychickým problémom. Jedným z nich môže byť sociálna úzkosť, keď ľudia nezvládajú komunikovať v normálnom živote, pretože sú zvyknutí komunikovať iba cez sociálne siete. U ľudí sa môžu dokonca prejaviť aj depresie a to z toho dôvodu, že im príde, že ich život nie je dostatočne dokonalý.

Taký pocit im môžu vyvolať videá, ktorých je na sociálnych sieťach plno. Veľkú úlohu v tom môžu hrať aj influenci, ktorí neustále zdieľajú svoj luxusný život. Niektorí ľudia preto majú pocit, že pokiaľ nemajú milióny a nejazdia päťkrát ročne na dovolenku, nikdy nemôžu byť skutočne šťastní.

image

Sociálne siete nám môžu zničiť život

Unsplash/Vardan Papikyan

„Za mňa sa dá povedať, že nás to v podstate odkláňa od nášho ľudskosti. Ľudia potrebujú kontakt s druhým človekom. Pre ľudí je prirodzené na človeka pozerať, čítať jeho reakcie, vidieť mimiku a gestá pri komunikácii. Tiež je bežný fyzický kontakt, ako napríklad priateľské potľapkanie po chrbte, podanie ruky a tak ďalej,“ vysvetlila Pošmourná.

Také veci ale ľudia cez sociálne siete nemôžu urobiť a je pre nich preto nezvyčajné, keď také veci majú urobiť v reálnom živote, alebo sa s nimi stretnú zo strany druhého človeka.

Ako sa zbaviť závislosti na sociálnych sieťach

Hoci sa zdá, že zbaviť sa závislosti od sociálnych sietí je takmer nemožné, aj v tomto prípade sa to dá zvládnuť. „Ako pri každej závislosti je potrebné, aby to vyšlo z človeka samo. On sám si musí uvedomiť, že to narúša kvalitu jeho života a pomalými krôčikmi to dať preč. Bohužiaľ sa obávam, že vzhľadom na ľahkú dostupnosť a toleranciu spoločnosti, to pre niektorých ľudí a predovšetkým deti môže znamenať sociálne vylúčenie. Pokiaľ je závislosť na sociálnych sieťach veľká, je dobré ju aspoň obmedziť,“ povedala Pošmourná.

image

Andrew Tate je hrozbou pre mladých. Je veľmi ťažké vrátiť dospievajúcich na správnu cestu, hovorí psychologička

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že svet na sociálnych sieťach sa úplne odlišuje od reálneho sveta. Zároveň je dobré hovoriť s deťmi o tom, že sociálne siete fungujú tak, aby sa na nich čo najviac ľudí udržalo čo najdlhšie. Niektorí ľudia si to síce uvedomujú, aj tak ale radšej trávia čas na sociálnych sieťach, než aby sa vysporiadávali so starosťami a problémami bežného života. To ale môže viesť k mnohým problémom a je preto dôležité odhadnúť správny čas, ktorý na sociálnych sieťach trávime. 

ANKETA
Išiel by si do kúpy tejto nehnuteľnosti?

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. september 2024 03:27