Nový trend ovládol sociálne sieteBrainee x Canva, TikTok/Jools Lebron
StoryEditor

Very demure, very mindful. Sociálnymi sieťami sa rýchlosťou blesku šíri nový trend, no čo vlastne znamená?

Miroslav Kamody27.08.2024., 10:00h

Novú frázu si mnohí vysvetľujú po svojom. Aký je jej pôvod a prečo sa začína spájať s čoraz väčšou kontroverziou?

Lajkuj Brainee.sk na

V posledných týždňoch sa na sociálnych sieťach na čele s TikTokom objavili tisíce populárnych videí, ktoré nám ukazujú, ako vylepšiť našu etiketu a... no v podstate všetko okolo toho. A točí sa to okolo frázy „Very Demure, Very Mindful”, čo môžeme preložiť ako „veľmi skromný, veľmi všímavý”. Ako však tento trend vznikol a čo vlastne symbolizuje?

BBC píše, že tento satirický nápad začal ako žart o stereotypných predstavách o ženskosti, no odvtedy si začal žiť vlastným životom. Zatiaľ čo polovica internetu používa túto frázu ironicky, iní sa obávajú, že tento trend je len ďalším spôsobom nastavenia nereálnych štandardov pre ženy.

image

VIDEO Mladí ľudia na sociálnych sieťach predstierajú, že sú vtáky. Bizarný trend má smutné vysvetlenie

Začalo to jedným videom

Zdanlivo neškodnú frázu vymyslela tvorkyňa obsahu Jools Lebron, ktorá sa identifikuje ako trans žena a začiatkom tohto mesiaca zverejnila TikTok o svojom skromnom pracovnom oblečení a všímavom mejkape. „Vidíte, ako si robím make-up do práce? Veľmi skromná, veľmi všímavá,” povedala svojim miliónom sledovateľov.

Po tom, čo sa vďaka svojim videám preslávila doslova cez noc, internetová senzácia dala výpoveď v práci, objavila sa v Jimmy Kimmel Live! a fanúšikom oznámila, že teraz je schopná financovať svoju celkovú zmenu pohlavia. Na jej trend naskočili okamžite takmer všetci svetoví tvorcovia obsahu a celebrity.

„Vidíte, ako vyzerá Zem vo vesmíre? Veľmi skromné, veľmi všímavo. Zem vyzerá v slnečnej sústave veľmi roztomilo,” zverejnila vesmírna agentúra NASA na platforme X. Pridal sa aj RuPaul či Penn Badgley, ktorý stvárnil hlavnú postavu seriálového hitu You z dielne streamovacej platformy Netflix.

@joolieannie #fyp #demure @OAKCHA @Paul | Fragrance Influencer ♬ original sound - Jools Lebron

Ľudia to (ne)pochopili

Lebron vysvetlila, že jej motto je „samozrejme vtip“ a hoci definícia ostýchavosti znamená byť „rezervovaná, skromná a hanblivá“, nie je tu preto, aby pre ženy propagovala životný štýl v štýle Bridgertonu. Väčšina tvorcov obsahu zosmiešňuje trend tým, že nenápadne žartuje o tom, ako byť skromný a zároveň byť úplne extravagantný.

Jools pokračovala, že môžeš byť „veľmi skromný, veľmi všímavý” aj v Las Vegas, pri objednávaní jedla či vyzdvihovaní svojho preukazu totožnosti, ktorý si si minulú noc zabudol v gay bare, dodáva portál Capital FM. Jednoduchá fráza sa už ďaleko prekročila svet sociálnych sietí.

Tvorkyňa obsahu Ambika Dhir hovorí, že byť „skromný a všímavý v outfitoch je o dobre vypracovanom tichom luxuse, šik outfitoch a silnom osobnom štýle, ktorý upúta pozornosť bez toho, aby kričal“. Podobne aj Isa Lavahun, manažérka sociálnych médií hovorí, že Lebronovu skromnú frázu interpretuje ako „stelesnenie jemnej sebalásky“.

image

Hotové šialenstvo na Islande. Miestni kvôli internetovému receptu na šalát vykúpili všetky uhorky na ostrove

Väčší problém?

Nie každý však túto frázu vníma rovnako. TikTokerka Sabrina Thulander tvrdí, že trend môže opäť zvýrazniť fenomén „trad wife”. Niektoré ženy sa totiž prikláňajú k trendu „tradičná manželka“, ktorý narástol na popularite vďaka umeleckému stvárňovaniu žien v šou ako Bridgerton a Downton Abbey, ktoré sú „skromné a všímavé“.

Autor Gershom Mabaquiao vysvetľuje, že trend začal byť o „neserióznosti sebaprezentácie“, ale keďže sa stal väčším ako sociálne siete a prenikol do spoločnosti, interpretuje sa „veľmi doslovným spôsobom“. „Sarkazmus a zámerné ‘dvojité štandardy’ vtipu sa stratili.“

Nöel Wolf, odborník na kultúru a lingvistiku, hovorí, že slovo demure pochádza z roku 1600 a v roku 1800 sa často používalo na označenie mladých žien, ktoré boli „skromné ​​a rezervované“. Rekontextualizácia tohto slova teraz ukazuje, „ako môže starý jazyk v rukách mladších generácií nadobudnúť nový život“.

image

TikTok

Unsplash

Bizarná situácia

Po veľkej popularite trendu Jools Lebron informovala, že jej virálna fráza sa dostala pod ochranu autorských práv. Ako však píše portál Indy100, problémom je, že si ju stihol registrovať niekto iný, čo ju pripravilo o potenciálne milióny dolárov.

Lebron už predtým prezradila, že úspech tohto trendu jej potenciálne zarobil dostatok peňazí na zaplatenie operácie na zmenu pohlavia. Krutý zvrat osudu priniesol muž menom Jefferson Bates zo štátu Washington, ktorý sa rýchlo rozhodol získať práva na ochrannú známku.

image

Medzigeneračné vzťahy sú na vzostupe. Prečo je to tak a ako sa mladí muži a staršie ženy vyporiadavajú s nesúhlasom okolia?

Podľa súdnych dokumentov získal Bates ochrannú známku na reklamné a marketingové účely. O Batesovi sa toho veľa nevie, ale tiež sa uvádza, že sa pokúsil získať niekoľko ochranných známok, ktoré majú prepojenie na tím NFL Washington Commanders.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. september 2024 06:46