Ilustračná fotoShutterstock/Shutterstock
StoryEditor

Stačia dva plátky šunky a riziko tejto zákernej choroby sa výrazne zvýši. Pozor by sme si mali dávať všetci

Miroslav Kamody26.09.2024., 12:30h

Najbližšie si pri pohľade na šunku vo svojej žemli dvakrát rozmyslíš, či ti naozaj stojí za to zahryznúť sa do nej.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak máš rád údeniny, máme pre teba veľmi zlú správu. Ako upozornil portál Futurism, podľa novej štúdie v magazíne The Lancet Diabetes & Endocrinology, konzumácia červeného aj spracovaného mäsa podstatne zvyšuje tvoje riziko cukrovky 2. typu, pričom šance sa ešte zvýšia, ak skonzumuješ úbohé dva plátky šunky denne.

Vedci pod vedením Cambridgeskej univerzity objavili toto spojenie po analýze zdravotných údajov od 1,9 milióna účastníkov z celého sveta v projekte InterConnect, iniciatíve financovanej Európskou úniou, ktorá má študovať cukrovku a obezitu.

image

Chceš byť šťastnejší a spomaliť starnutie? Podľa odborníkov stačí, ak budeš jesť syr

Smutné čísla

Jedno zistenie: pravidelná konzumácia nespracovaného červeného mäsa – asi 100 gramov denne – zvýšila riziko vzniku cukrovky asi o 10 percent. A konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa každý deň – čo zodpovedá iba dvom plátkom šunky – zvyšuje riziko cukrovky asi o 15 percent.

„Náš výskum poskytuje doteraz najkomplexnejšie dôkazy o súvislosti medzi konzumáciou spracovaného mäsa a nespracovaného červeného mäsa a vyšším budúcim rizikom cukrovky 2. typu,“ uviedla vo vyhlásení o zisteniach profesorka epidemiológie z Cambridge a hlavná autorka štúdie Nita Forouhi.

image

Konzumácia mäsových výrobkov zvyšuje aj riziko rakoviny čriev

Unsplash/Jack Hunter/

„Podporuje to odporúčania na obmedzenie spotreby spracovaného mäsa a nespracovaného červeného mäsa na zníženie prípadov cukrovky 2. typu v populácii.“ Celkovo sa zdá, že konzumácia mäsa má prekvapivo silnú koreláciu s rizikom cukrovky.

Potrebujú zistiť viac

Dokonca aj konzumácia 100 gramov hydiny denne zvýšila šance na rozvoj cukrovky o osem percent, zistila štúdia, hoci ďalšie analýzy údajov ukázali, že táto súvislosť bola slabšia v porovnaní s spojením s červeným a spracovaným mäsom.

image

Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete

„Aj keď naše zistenia poskytujú komplexnejšie dôkazy o súvislosti medzi spotrebou hydiny a cukrovkou 2. typu, ako boli predtým dostupné, súvislosť zostáva neistá a treba ju ďalej skúmať,“ povedal Forouhi. Celkový záver štúdie je prekvapivý, pretože je zaužívané, že konzumácia rafinovaných uhľohydrátov je hlavným rizikovým faktorom cukrovky 2. typu.

„Základné mechanizmy, ktoré spájajú príjem mäsa s rozvojom cukrovky 2. typu, nie sú úplne stanovené,“ uvádza sa v štúdii, ktorá naznačuje, že konzumácia určitých druhov mäsa narúša citlivosť na inzulín alebo črevný biom ľudí, čo vedie k cukrovke 2. typu. Podľa vedcov je isté, že sa pustia do ďalšej štúdie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. september 2024 13:44