Mikroplasty našli už aj v mužských semenníkochBrainee x Canva
StoryEditor

Mikroplasty už našli aj mužských údoch. Vyvolalo to vážne otázky o neplodnosti a erektilnej dysfunkcii

ČTK22.06.2024., 11:00h

Vedci prvýkrát objavili mikroplasty v penisoch, čo vyvoláva otázky ohľadom ich úlohy v erektilnej dysfunkcii. Odborníci tiež nedávno odhalili tieto drobné plastové čiastočky vo semenníkoch a spermiách. Tieto objavy budia obavy, že znečistenie mikroplastmi by mohlo prispievať k poklesu mužskej plodnosti, píše The Guardian.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci uviedli, že penis by mohol byť obzvlášť zraniteľný voči kontaminácii mikroplastmi kvôli vysokému prietoku krvi počas erekcie. Ľudia ich konzumujú v potravinách aj vo vode a tiež ich vdychujú. Vedci už odhalili mikroplasty v placentách tehotných žien, materskom mlieku, ľudskej krvi i v pľúcach.

Tieto drobné čiastočky, ktoré pochádzajú z vlákien oblečenia, pneumatík, kozmetiky a mnohých ďalších zdrojov, boli nájdené po celej planéte, od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány. Štúdia hodnotila tkanivo odobraté piatim mužom, ktorí podstúpili operáciu súvisiacu s erektilnou dysfunkciou.

image

Mikroplasty potvrdili už aj v mužských semenníkoch. Môže to mať zásadný vplyv na plodnosť, varujú vedci

Sú všade, kam sa vedci pozrú

Mikroplasty boli nájdené v štyroch prípadoch, pričom najčastejšie išlo o polyetyléntereftalát známy pod skratkou PET a polypropylén. Oba sa používajú v obaloch na potraviny a nápoje a v ďalších predmetoch dennej potreby.

Zdá sa, že kontaminácia ľudských tiel mikroplastmi je veľmi rozšírená a vedci ich nachádzajú všade, kam sa pozrú, poznamenal denník. Vplyv na zdravie zatiaľ nie je známy, ale v laboratóriu bolo preukázané, že mikroplasty poškodzujú ľudské bunky.

Častice môžu spôsobovať zápaly tkanív, podobne ako častice znečisteného ovzdušia, a škodlivé môžu byť aj chemické látky obsiahnuté v plastoch. U ľudí, ktorých tepny boli kontaminované mikroplastmi, lekári zistili výrazne zvýšené riziko mŕtvice a úmrtia na infarkt.

image

Mikroplasty

Brainee x Canva

Chemické znečistenie

„Vieme, že erektilná dysfunkcia je multifaktoriálna. K erekcii potrebujete dobré hormóny, nervy, krvné zásobenie a dobré hladké svalové tkanivo,” uviedol lekár a hlavný autor výskumu Ranjith Ramasami z Miamskej univerzity.

„Zistili sme, že mikroplasty sú prítomné v hladkej svalovine penisu. Vieme len to, že tam nemajú byť, a máme podozrenie, že by to mohlo viesť k dysfunkcii hladkého svalstva,” dodal.

Ramasami uviedol, že je naliehavo potrebný ďalší výskum, ktorý by určil potenciálnu úlohu mikroplastov v erektilnej dysfunkcii a mužskej neplodnosti. Počet spermií u mužov klesá už desiatky rokov a 40 percent prípadov zostáva nevysvetlených, hoci podľa mnohých štúdií sa na tom podieľa chemické znečistenie.

image

Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov

Problémy pre zdravie

Nedávne výskumy na myšiach uvádzajú, že mikroplasty znižujú počet spermií a spôsobujú abnormality a hormonálne poruchy. Vedci uviedli, že všadeprítomné rozšírenie mikroplastov je alarmujúce a je nevyhnutné pochopiť potenciálne dôsledky pre ľudské zdravie.

„Ako spoločnosť si musíme uvedomiť, že pitie vody z plastových fliaš, jedlo so sebou v plastových obaloch a ešte horšie zohrievanie plastových nádob v mikrovlnnej rúre prispievajú k tomu, že sa v našom tele vyskytujú veci, ktoré by tam byť nemali. A penis je ten orgán, ktorému všetci venujú pozornosť,” povedal Ramasami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 02:36