V týchto krajinách ľudia najviac vdychujú a jedia mikroplasty.Brainee/Canva/
StoryEditor

V týchto krajinách ľudia najviac vdychujú a jedia mikroplasty. Oproti zvyšku sveta na tom Slovensko nie je až tak zle

Michal Čiernik29.05.2024., 10:00h

Vedci odhadli množstvo plastov, ktoré ľudia na celom svete vdýchnu alebo prehltnú.

Lajkuj Brainee.sk na

Mikroplasty sú, žiaľ, v dnešnom svete neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Do tela sa ti môžu dostať prostredníctvom jedla, ktoré ješ či vzduchu, ktorý dýchaš.

image

Jednoduché a zároveň geniálne. Nová metóda čistí rieky od plastov len pomocou bubliniek

Nová globálna štúdia publikovaná v časopise Environmental Science & Technology preto chcela zistiť, ako sú na tom s príjmom mikroplastov jednotlivé krajiny. Medzi 109 krajinami z celého sveta je aj Slovensko. A čo sa týka príjmu mikroplastov v potravinách, nie sme na tom vôbec zle.

Mikroplasty v morských plodoch

Mikroplasty, drobné plastové čiastočky s veľkosťou menšou ako päť milimetrov, sa stali všadeprítomnou súčasťou našej stravy. Podľa štúdie sú však najrozšírenejším zdrojom mikroplastov morské plody.

Ryby a mäkkýše totiž prijímajú mikroplasty zo znečistených oceánov, ktoré sa potom konzumáciou dostávajú do ľudí. Ďalším výrazným zdrojom je aj morská soľ, hlavne v morských oblastiach s vysokým znečistením.

image

Podľa štúdie sú však najrozšírenejším zdrojom mikroplastov morské plody.

Brainee/Canva/

To reflektuje aj krajiny, ktoré zjedia najviac mikroplastov. Ide hlavne o ázijské a ostrovné krajiny ako Malajziu a Indonéziu, kde v strave a vo vode prijme človek až 502,3 respektíve v Indonézii 429 miligramov častíc za deň.

V Európe je na tom najhoršie Chorvátsko so 128 miligramami mikroplastových častíc a najlepšie Srbsko. Tam ľudia zjedia a vypijú len 42 miligramov častíc denne. Nasleduje Nórsko s necelými 44 miligramami a Slovensko s 52 miligramami častíc.

Čínsky vzduch

Tie najmenšie z nich sa dokážu udržať aj vo vzduchu a bez povšimnutia ich môžeme vdýchnuť. Väčšie množstvo a v dlhšom časovom rozpätí nám môže privodiť vážne zdravotné problémy.

Najviac takto zamorené ovzdušie je znovu v Ázii. Obyvatelia Číny a Mongolska vdychujú viac ako 2,8 milióna častíc za deň, čím sú na čele celosvetového zoznamu. Naproti tomu obyvatelia USA inhalujú približne 100-tisíc častíc za deň.

image

Mikroplasty, drobné plastové čiastočky s veľkosťou menšou ako päť milimetrov, sa stali všadeprítomnou súčasťou našej stravy. 

Environ. Sci. Technol. 2024, 58, 20, 8709-8723/

Najčistejšie ovzdušie bez mikroplastov je však v Južnej Kórei, kde ľudia vdychujú „len“ tisíc častíc denne. V Európe je na tom najlepšie Portugalsko a Španielsko, kde vdychujú osemtisíc častíc denne. Slováci podľa štúdie vdychujú za deň 24-tisíc mikročastíc, čo je však spolu s Maďarskom a Bosnou najmenej. Vo zvyšných európskych krajinách obyvatelia v priemere vdychujú 79-tisíc mikročastíc a Briti až 792-tisíc, čo je tratia najhoršia krajina na svete.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 12:33