Najpodivnejšie živočíchyWorldwildlife/
StoryEditor

Vyzerajú, akoby ani nepochádzali z tejto planéty. Najpodivnejšie tvory, o ktorých si pravdepodobne nepočul

Viktória Revajová07.06.2024., 11:00h

Ukrývajú sa v hlbinách oceánov či v nehostinnom prostredí púšte. Toto sú najpodivnejšie živočíchy, ktoré obývajú Zem.

Lajkuj Brainee.sk na

Naša planéta je skutočne veľmi rôznorodá. V hlbinách oceánov sa podľa vedcov nachádzajú tisícky nepoznaných druhov živočíchov, ktoré čakajú na svoje objavenie. Nie sú to len oceány, ktoré sú domovom podivných tvorov. Zatiaľ čo niektoré boli stvorené pre temné hĺbky morí, iné žijú v nehostinnom prostredí púšte. 

Práve rôznorodé podmienky prostredia sú dôvodom podivných vlastností rozličných druhov živočíchov. Niektoré vyzerajú, akoby ani nepochádzali z tejto planéty. Toto je výber tých najpodivnejších zvierat, ktoré na Zemi nájdeš.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Rúrovník

​Počul si už niekedy o Rúrovníkoch? Tieto podivné tvory zvyknú byť nazývané aj ako Sifonofóry. Ide o najdlhšieho živočícha na svete. Svojou dĺžkou prekonáva dokonca aj Vráskavca obrovského. Zatiaľ čo maximálna potvrdená dĺžka vráskavca dosiahla 29,9 metrov, u Rúrovníka to je až 45 metrov.

Sifonofóry alebo Rúrovníky sú vysoko polymorfné a zložité organizmy. Ide o morské polypovce, ktoré žijú v kolónii, no správajú sa ako jeden ucelený organizmus. Žijú v hĺbke približne 2-tisíc metrov. V súčasnosti je identifikovaných 175 druhov Sifonofórov. Niektoré z nich vyžarujú svetlo, aby prilákali svoju korisť. Tento podivný tvor bol objavený v roku 2020.

image

Rúrovník je najdlhší známy živočích.

X/herrera Lab/

Sliznatka

Sliznatka je primitívny, prakticky slepý živočích, ktorý trávi svoj život na dne mora a kŕmi sa mŕtvymi rybami. Využíva zvláštne techniky, aby prežila v hlbinách oceánu. Sliznatka totiž dokáže rôznymi otvormi vniknúť do väčšej koristi, ktorú zvnútra pomaly požiera. Živiny pritom dokáže vstrebávať cez kožu.

Účinnou zbraňou je jej hustý sliz, ktorý dokáže upchať žiabre akéhokoľvek živočícha, čo si dovolí na ňu zaútočiť. Jednou z vecí, ktorá robí Sliznatku unikátnou, je jej telesná stavba. Tento živočích síce má lebku, ale nemá čeľusť ani chrbticu. Vďaka tomu sa môže doslova zvinúť do rôznych uzlov a oškriabať si tak z tela sliz, ktorý produkuje.

image

Sliznatka dokáže odzbrojiť prakticky každého predátora svojím hustým slizom.

X/ne_zaha/

Fenek

Líška Fenek je nezvyčajná najmä tým, že dokáže prežiť v nehostinnom prostredí púšte vďaka svojej stavbe tela. Svoje veľké uši nemá len pre parádu. Slúžia jej na ochladzovanie, podobne ako srsť na spodku jej labiek, ktorá ju chráni pred horúcim pieskom. Hoci je púštna líška Fenek najmenším druhom psovitých šeliem, dokáže priasť podobne ako mačky.

image

Líška Fenek dokáže prežiť v horúcej púšti vďaka svojej unikátnej stavbe tela.

National Geographic/

Axolotl

Tento malý obojživelník je zaujímavý nielen svojím vzhľadom, ale aj úžasnou schopnosťou regenerácie, vďaka ktorej dokáže obnoviť celé svoje končatiny. Zatiaľ čo väčšina obojživelníkov zo svojej vodnej fázy vyrastie a začne žiť na súši, Axolotl trávi aj svoj dospelý život výlučne vo vode.

Zvláštnosťou je, že svoju sexuálnu zrelosť dosiahne bez toho, aby prešiel metamorfózou. Axolotl parí medzi ohrozené živočíšne druhy. Vyskytuje sa len v jednej oblasti, a to v Mexiku.

image

Axolotl pôsobí ako tvor z inej planéty.

Worldwildlife/

Blobfish

Psychrolutes marcidus, teda Tlstohlavec Tasmánsky, ktorý zvykne byť hovorovo označovaný ako blobfish je známy najmä vďaka svojmu želatinovému vzhľadu. Narozdiel od väčšiny rýb nemá šupiny, iba ochabnutú kožu, ktorú drží pohromade silný tlak vody na dne oceánu. Vďaka svojmu neobvyklému vzhľadu si vyslúžil v roku 2013 titul najškaredšieho zvieraťa sveta.

image

Blobfish je považovaný za najškaredšie zviera na svete.

Sciencefocus/
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. september 2024 02:30