Bizarné zákonyCanva/
StoryEditor

Zákaz reinkarnácie bez súhlasu vlády či povinný úsmev. Toto sú najbizarnejšie zákony, ktoré platia v niektorých krajinách

rev06.06.2024., 12:30h

Zdajú sa ti niektoré slovenské zákony postavené na hlavu. Aj ten najväčší nonsens, ktorý nájdeš v Zbierke zákonov je nič oproti nariadeniam, ktoré platia v niektorých krajinách.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj politici si vedia uletieť. Dôkazom toho sú bizarné zákony či nariadenia, ktoré sa snažia presadiť. Len nedávno prišla obľúbená dovolenková destinácia so zákazom odnášania piesku či iných suvenírov zo svojich pláží. Toto nariadenie je však ničím oproti bizarným zákonom, ktoré platia v niektorých krajinách. Toto je výber tých najpodivnejších.

image

Nevydarené pokusy o záchranu sveta: Pochod, po ktorom zomreli tisíce ľudí a charita, ktorá spôsobila ekologickú katastrofu

Zákaz reinkarnácie

Áno čítaš správne. Čínska vláda sa rozhodla hrať na Boha. Od roku 2007 v Číne platí zákon, ktorý zakazuje budhistickým mníchom reinkarnáciu bez súhlasu vlády. Týmto zákonom si komunistická vláda zabezpečila výhradné právo na uznanie reinkarnácie slávnych lámov, ktorí tvoria jadro Budhizmu. Všetky inkarnácie žijúcich Budhov musia dostať vládne schválenie. To dáva vláde príležitosť ovplyvniť výber ďalšieho dalajlámu.

image

Budhistickí mnísi sa nemôžu reinkarnovať bez súhlasu vlády.

Canva/

Zákaz vlastniť jedného domáceho miláčika

Švajčiarsko má sériu zákonov na ochranu zvierat, ale najzvláštnejšia je legislatíva, ktorá sa týka morčiat. Švajčiari podľa zákona nemôžu vlastniť len jedno zviera tohto druhu. Ak si teda niekto z tejto krajiny chce zaobstarať toto rozkošné stvorenie, musí si nájsť minimálne dve morčatá. Zákon totiž berie do úvahy spoločenskú povahu morčiat. Samota im nerobí dobre a je považovaná za týranie. Krajina tiež nariaďuje povinné kurzy výcviku pre majiteľov psov.

image

Obličkový kameň Williama Shatnera, Zub Johna Lennona či necht Lady Gaga. Neuveríš, za čo všetko sú fanúšikovia ochotní zaplatiť

Zákaz bezodných pohárov

Aj Francúzi majú zákon, ktorý sa zvyšku sveta môže zdať podivný. V skutočnosti však celkom dáva zmysel. V roku 2017 francúzska vláda prijala zákon, podľa ktorého majú reštaurácie a prevádzky s rýchlym občerstvením zakázané ponúkať možnosť bezplatného doplnenia sladených nápojov. Francúzski zákonodarcovia sa týmto krokom snažia bojovať proti obezite.

Povinný úsmev

Obyvatelia Milána majú povinnosť sa neustále usmievať. Môže za to dávne nariadenie, ktoré dodnes nebolo zrušené. Samozrejme berie do úvahy, že v živote sa môžu vyskytnúť aj neveselé situácie, ktoré rozhodne nikomu nevyčaria úsmev na tvári. Výnimka platí pre účastníkov pohrebu, nemocničných pracovníkov alebo tých, ktorí sú pri lôžku chorého člena rodiny.

image

V Miláne sa musia neustále usmievať.

Canva/

Zákaz nosenia maskáčov

Kým vo svete sú módnym kúskom, ktorý sa neustále vracia do módy, v niektorých krajinách je nosenie maskáčov pre civilistov zakázané. V súčasnosti takýto zákaz platí v 18 krajinách, vrátane Jamajky, Saudskej Arábie či Ománu. Oblečenie s kamuflovacou potlačou tu môžu nosiť výlučne len príslušníci armády.

image

Benzín dodá špagetám grády a pizzu vylepší lepidlo. Umelá inteligencia od Googlu radí ľuďom bizarné veci

Zákaz čokoládových vajíčok

Obľúbené Kinder Surprise na predajných pultoch v Spojených štátoch amerických nenájdeš. V prípade, že by si si túto obľúbenú sladkosť doniesol do krajiny vo svojej batožine, čelil by si problémom so zákonom. V krajine je totiž prísne zakázaný nielen ich predaj, ale aj dovoz. Môžu za to pretrvávajúce obavy z nebezpečenstva udusenia hračkou, ktorá je súčasťou prekvapenia vnútri čokoládového vajíčka.

image

V USA je zakázaná obľúbená sladkosť.

Canva/

Zákaz opíjania sa v bare

Znie to až neuveriteľne, ale v Británii platí desiatky rokov bizarný zákon, podľa ktorého je ilegálne byť opitý na verejnom priestranstve, nevynímajúc podniky. Zákon z roku 1872 explicitne hovorí, že „každá osoba, ktorá bude opitá (...) v akýchkoľvek licencovaných priestoroch, bude potrestaná“. V prípade porušenia zákona opilcovi hrozí pokuta 200 libier. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. september 2024 02:47