Astrológia je hlúposť, potvrdili vedciUnsplash/Josh Rangel
StoryEditor

Game over, astrológovia. Veľká štúdia zistila, že znamenia zverokruhu majú nulový vplyv na náš stav mysle

Miroslav Kamody08.06.2024., 11:00h

Si tvrdohlavý strelec alebo vášnivý rak? Je to úplne jedno - trepeš totiž úplné sr*čky. A to netvrdíme my, ale výsledky veľkej vedeckej štúdie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ si niekedy za svoj zlý postoj a náladu obviňoval astrologické tabuľky, máme pre teba zlú správu. Ako informuje portál Futurism, Mohsen Joshanloo, docent psychológie na juhokórejskej univerzite Keimyung, sa rozhodol zistiť, či existuje nejaké spojenie medzi „subjektívnym blahobytom“ a údajným vplyvom západných astrologických znamení.

Ako je podrobne uvedené v štúdii publikovanej v časopise Kyklos, ktorá bola prvýkrát zozbieraná v PsyPost, nenašiel medzi nimi žiadnu významnú koreláciu, čo zasadilo ranu astrologickým dievčatám na celom svete.

image

Najzáhadnejšia kniha sveta má českú minulosť. Ani po sto rokoch dešifrovania Voynichov rukopis nikto celý nerozlúštil

Obrovská vzorka

Inými slovami, ľudia ešte musia nájsť skutočnú výhovorku pre svoj hrozný stav mysle - rozhodne to totiž nie je preto, že si tvrdohlavý škorpión.

Joshanloo vybral viac ako 12-tisíc účastníkov z dlhodobého prieskumu General Social Survey, amerického prieskumu, a analyzoval, ako merali svoju pohodu a zistili, či existuje nejaké spojenie medzi ich pohodou a ich vlastným znamením zverokruhu.

image

Astrológia je hlúposť, potvrdili vedci

Unsplash/Viva Luna Studios

„Pohoda sa merala v ôsmich zložkách: všeobecné nešťastie, depresívne symptómy, psychické utrpenie, pracovná nespokojnosť, finančná nespokojnosť, vnímaná fádnosť vlastného života, sebahodnotené zdravie a nespokojnosť s manželstvom,“ napísal Joshanloo.

Jednoducho hlúposť

Joshanloo tiež vykonal analýzu toho, či znamenia zverokruhu mali prediktívny vplyv na budúcu pohodu - a možno ťa to šokuje, no nenašiel žiadne prepojenie. „Dodatočná analýza odhalila, že astrologické znamenia nepredpovedali viac ako náhodné čísla,” poznamenal Joshanloo vo svojom článku.

image

India ako iný vesmír plný protikladov. Ako vyzerá život v najľudnatejšej krajine na svete?

Je to presvedčivé, aj keď neprekvapivé zistenie, najmä vzhľadom na veľkú veľkosť vzorky, ale poznajúc ľudstvo, mnohí z nás budú naďalej veriť, že náš osud je už dávno zapísaný vo hviezdach – v skutočnosti si to na základe prieskumu myslí až 30 percent Američanov. A Slováci príliš zaostávať zrejme tiež nebudú. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. jún 2024 13:16